Авокадо - користь і чим шкідливий для організму

Авокадо - користь і чим шкідливий для організму
Фрукти

Авокадо родом із Центральної Америки. Рослину знали ще ацтеки. У VIII столітті його окультурили і стали вирощувати через смачні та поживні плоди. До Європи вони вперше потрапили в XVI столітті. Спочатку фрукт не мав успіху через величезну кісточку та невелику кількість власне плоду. Знадобилося 100 років, щоб вивести великі сорти.

Авокадо - загальна інформація

Авокадо - дивовижний плід. Для нашої країни він був екзотикою до кінця минулого століття. За смаком більше схожий на овоч із приємною горіховою нотою. Таке відчуття виникає через низький вміст цукру (всього 1,5%). Насправді - це фрукт, що росте на деревах заввишки до 20 метрів.

Свіжий авокадо

Плід за формою буває круглим, овальним або грушоподібним зі щільною темно-зеленою шкіркою. Усередині знаходиться велика кісточка і масляниста світла м'якоть зеленувато-жовтого кольору.

Вага великих плодів сягає двох кілограмів, але в середньому - 200 грамів. Фрукт багатий на мінерали, вітаміни та олії. Вміст жиру доходить до 30%, тому він вважається калорійним: у 100 грамах приблизно 160 кілокалорій.

Авокадо - твердий фрукт і залишається таким, поки перебуває на дереві. Після збору плоди стають м'якшими з плином часу. Стиглість визначається натисканням пальця: повинна залишатися ледь помітна вм'ятина. Твердий плід може дозріти вдома в пакеті з яблуками або бананами.

Склад

У м'якоті авокадо представлено все, що потрібно людині для здорового харчування. Жири в складі фрукта є ненасиченими, а значить - корисними в усіх відношеннях.

У плодах містяться необхідні організму вітаміни: А, група В, С, D, E, К, РР. На увагу заслуговують два представники цього ряду. Авокадо містить добову норму Вітаміну Е - потужного антиоксиданту, що зберігає молодість клітин. Вітамін D, що рідко зустрічається в продуктах, допомагає засвоювати кальцій. Обидва елементи присутні в м'якоті плода. Це вдале і рідкісне поєднання.

Крім кальцію, мінерали представлені макроелементами (калій, магній, натрій, фосфор) і мікроелементами (залізо, марганець, мідь, селен, фтор, цинк).

Плід містить найважливіші амінокислоти - основу для синтезу білків, з яких організм будує все: клітини, ферменти, гормони.

Нарешті, авокадо - рекордсмен серед фруктів за кількістю клітковини. За цим показником його можна порівняти з цільнозерновим хлібом.

Багатий хімічний склад визначає унікальні властивості плодів, їхню користь для людини.

Плоди авокадо

Корисні складові

Жирні кислоти

  • Допомагають організму боротися з хворобою століття - атеросклерозом. Вони перешкоджають утворенню холестерину низької щільності та руйнують наявний. При цьому кількість ліпопротеїдів високої щільності збільшується. З цієї причини фрукт рекомендований людям із серцево-судинною патологією.
  • Нормалізують обмін речовин, запобігають розвитку діабету, ожиріння і гіпертонії. 

Вітаміни

  1. Вітамін Е допомагає організму чинити опір віковим змінам, захищає клітини від вірусів.
  2. Разом із вітаміном А благотворно діє на шкіру, розгладжує дрібні зморшки, бореться з псоріазом і висипом вугрів.
  3. Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему, затримують розвиток анемії, покращують показники крові.
  4. Вітамін С підвищує імунітет.
  5. Вітамін К попереджає пошкодження клітин печінки.

Мінерали

  • Магній діє як протизапальний засіб, запобігає аритмії, нормалізуючи серцевий імпульс.
  • Калій позитивно впливає на нервову систему, допомагає насичувати мозок киснем, бере участь у водно-сольовому балансі.
  • Кальцій підтримує в нормі тромбоцити крові, зміцнює кістки.
  • Натрій впливає на стан м'язів, серця та секрецію шлункового соку.
  • Фосфор перебуває у складі клітинних мембран, необхідний кісткам і зубам, регулює pH крові.
  • Залізо, мідь, фтор та інші мікроелементи, що містяться в авокадо, беруть участь у кровотворенні, допомагають засвоювати вітаміни. Без них неможлива повноцінна провідність нервового імпульсу та робота м'язів. Мікроелементи забезпечують нормальний рівень фізичного та розумового здоров'я людини.

Амінокислоти

Плоди містять білок, який легко засвоюється. Амінокислоти в складі білка необхідні для повноцінного розвитку організму. Їхня користь полягає в такому:

  1. Зміцнюють імунітет.
  2. Відновлюють пошкоджені тканини.
  3. Регулюють рівень глюкози в крові.
  4. Впливають на психіку, підвищуючи настрій.

Клітковина

У 100 грамах авокадо міститься 7 грамів харчових волокон. Це дозволяє одним плодом покрити половину добової потреби організму. Клітковина - те, чого так не вистачає людині в сьогоднішній рафінованій їжі. Її функції різноманітні:

  • Збирає в кишківнику шкідливі речовини та виводять природним шляхом.
  • Активізує перистальтику шлунково-кишкового тракту.
  • Позбавляє від закрепів.
  • Знижує рівень цукру крові.
  • Нормалізують обмінні процеси і, як наслідок, сприяють втраті ваги.

Гіпотетична шкода

Авокадо - суперпродукт, користь якого безсумнівна. Однак деякі нюанси треба враховувати, щоб звести до нуля можливу шкоду. Кілька моментів пов'язано з індивідуальною непереносимістю. Протипоказанням до вживання служить:

  • Алергія на цитрусові.
  • Алергія на латекс.
  • Годування груддю.

Існують захворювання, за яких вживання авокадо краще обмежити:

  1. Схильність до діареї.
  2. Загострення холециститу та панкреатиту.

Щоб плоди приносили користь і задоволення, необхідно:

  • Витягувати та викидати кісточку, бо при контакті з повітрям ядро стає токсичним.
  • Ретельно очищати шкірку, яка отруйна.

Враховуючи ці мінімальні обмеження, можна безбоязно насолоджуватися фруктом.

Авокадо перед вживанням

Застосування

Завдяки властивостям плоди авокадо знаходять застосування і як унікальний харчовий продукт, і як косметичний засіб.

Фрукт вживається як їжа в сирому вигляді. Термічна обробка знищує корисні складові та надає продукту гіркого смаку.

М'якоть можна просто їсти ложкою, а також використовувати для приготування бутербродів, салатів і соусів. Найкращий сендвіч - шматочок хліба зі скибочками авокадо.

Фрукт м'яко доповнює смак інших інгредієнтів, тому гарний у салатах. Поєднується з овочами, рибою, сиром і морепродуктами. Імпровізуючи з комбінаціями, можна приготувати чудові страви.

Соус з авокадо зробить незабутньою будь-яку їжу. Найвідоміший - мексиканський гуакамоле з соком лайма, часником і спеціями.

Найніжніша субстанція м'якоті хороша для приготування десертів: смузі, морозива і коктейлів.

У парфумерній промисловості використовується олія авокадо. Її додають у косметичні засоби та вживають у чистому вигляді. Олія оберігає шкіру від зовнішнього впливу, має ранозагоювальний ефект. З м'якоті можна робити живильні маски.

Олія авокадо

Суперфрукт

Авокадо - унікальний фрукт, створений природою для здорового способу життя. В останні роки він почав набувати фантастичної популярності серед прихильників правильного харчування. Вирощування плодів набуло сільськогосподарських масштабів. Вони користуються попитом у США, Японії, Китаї, Європі, а зараз і в Росії.

Якщо хочеться підняти настрій, поправити здоров'я, схуднути, з'їжте авокадо.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи
Людина прагне включати у свій раціон здорову їжу. У середовищі дієтологів і медиків точаться суперечки щодо продуктів,...
20.06.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козячий сир належить до різновиду кисломолочної продукції, яку отримують за традиційними рецептами. Він вирізняється...
20.06.25
0
0
Мокриця - користь і шкода для здоров'я Мокриця - користь і шкода для здоров'я
Мокриця, або зірочник середній, - добре відома рослина із сімейства гвоздикових. Вона росте повсюдно у вологих місцях...
20.06.25
0
0
Муміє - користь і шкода для здоров'я Муміє - користь і шкода для здоров'я
Гірський бальзам, гірські сльози - це назви цілющої речовини муміє. Терапевтична дія гірського бальзаму відома понад 4...
20.06.25
1
0