Фрукт рамбутан: корисні властивості та шкода

Жителі Таїланду люблять повторювати: «Прагнеш до довголіття? Вживай у їжу рамбутан!». Тут, у Південно-Східній Азії, неповторний смак фрукта порівнюють з амброзією - їжею Богів. А до його нескінченних плантацій, ставляться як до земного Едему.
Слово «rambut» прийшло з індонезійської мови, і перекладається як «волосся». На сьогоднішній день рослина активно росте в тропічному і субтропічному кліматичних поясах. А справжньою батьківщиною екзота по праву вважається Малайзія.
Загальний опис
Рамбутан являє собою вічнозелену плодову рослину тропічного сімейства Сапіндових. Висота рамбутанового дерева коливається від 10 до 25 метрів і вирізняється розлогою кроною. Листки налічують від 2 до 8 витягнутих шкірястих листочків парноперистого типу. У період цвітіння збирається в невеликі суцвіття-волоті.
Сам плід має кулясту форму, розміром до 6 сантиметрів. Росте гронами, кожне з яких налічує до 30 штук. Незрілий рамбутан забарвлений у зелений колір. У процесі дозрівання шкірка змінює колір аж до насиченого червоного.
М'якоть плоду має желейну структуру вершкового кольору, що нагадує за смаком виноград «дамські пальчики». Усередині знаходиться довгасте коричневе насіння.
Зовні плід має тугу шкірку, вкриту грубими волосками, яка легко від'єднується від м'якоті.
Велика частина культивованих сортів рослини, а їх налічується близько двохсот - двостатеві. Жіночих квіток, що виробляють пилок, удвічі більше, ніж чоловічих. Квітки розпускаються переважно вранці.
Склад і калорійність
Збагачений вуглеводами, білками і протеїнами, плід рамбутану також рясніє вітамінами B1, B2 і C. Крім них фрукт може похвалитися багатим мінеральним комплексом, куди входять нікотинова кислота, калій, магній, натрій і цинк. Специфіка волокон робить благотворний вплив на органи травної системи.
Крім м'якоті особливу цінність становлять кісточки. У них міститься понад 40% корисних олій, збагачених олеїновою та арахідоновою кислотами. При тепловій обробці така олія має властивість виділяти солодкий аромат, що робить її затребуваною в б'юті-індустрії. Є незамінним у виготовленні ексклюзивної косметичної продукції, ароматичних сумішей, мила і свічок.
80 ккал, саме стільки енергетичної цінності припадає на 100 грам м'якоті фрукта.
Корисні властивості фрукта
Цікаво, що користь приносять не тільки плоди, а й шкірка, листя і навіть кора рослини. Яким чином позначається на життєдіяльності людини систематичне вживання рамбутану?
- Місцеві жителі впевнені, що включно з раціоном до 5-ти фруктів рамбутана на день, вдасться знизити ризик захворювання на рак на 95%. За умови, що це будуть плоди, які продаються прямо на гілочках.
- Фрукт має бути присутнім у меню тих, хто має високу схильність до розвитку залізодефіцитної анемії. Багатий на залізо, він у найкоротші терміни підвищує рівень гемоглобіну, тим самим усуваючи причини швидкої стомлюваності, блідості, непритомності та запаморочення.
- Збагачений міддю, рамбутан рекомендується вживати людям, які схильні до періодичних депресій і вагітним жінкам. Також він залишається незамінним при активних розумових і фізичних навантаженнях.
- Є хорошим джерелом рослинного кальцію. Від цього мікроелемента залежить здоров'я кісток, стабільність роботи серцево-судинної системи, вироблення й активність необхідних гормонів і ферментів.
- Рамбутан здатний активувати синтез кератину та інволюкрину. Ці білки відповідають за синтез еластину і колагену, вкрай необхідні для здоров'я шкірних покривів.
- Широко застосовувана в нетрадиційній тайській медицині кора, безболісно усуває молочницю. У разі лихоманки використовують корінь, на основі якого виготовляють спеціальний відвар. Листя рослини ефективно бореться з мігренню і головним болем. Для поліпшення стану найкраще підходять нетривалі припарки на віскі.
- Проблеми, пов'язані з діареєю, дизентерією і кишковими паразитами, вирішуються регулярним вживанням м'якоті плоду. Її антигельмінтний та антибактеріальний вплив дає відчутні результати, навіть у запущених випадках.
- Свою неоціненну придатність рамбутан демонструє під час нормалізації роботи травної системи, приводячи до ладу вагу і покращуючи загальне самопочуття.
Потенційна шкода екзотичного фрукта
Протипоказань у рослини немає. Але, як це часто буває, певні нездужання може спровокувати лише індивідуальна непереносимість компонентів. Тому перше знайомство з екзотичною стравою, слід починати з помірних порцій. Якщо, скуштувавши 1-2 штуки, не спостерігається жодних розладів з боку травної системи, то фрукт можна вживати без жодних побоювань. А ось насінням плодів краще знехтувати. У сирому вигляді вони містять отруйні речовини.
Як правильно вибирати та чистити рамбутан
Свіжість - це перше, на що потрібно звертати увагу під час вибору цього фрукта. Про свіжість плоду насамперед свідчать пружні зеленуваті волоски і насичений червоний колір шкірки. Тим часом зморщена шкірка, нецілісність і надмірна м'якість плода говорять про його швидке псування.
Найсвіжіша продукція зустрічається в районах, розташованих поблизу плантацій. У Таїланді до таких провінцій відносять Сураттані, Паттайї та Чантабурі.
При кімнатній температурі фрукт зберігається не більше 2-х днів. У холодильнику термін придатності збільшується до 7 діб. При цьому важливо, щоб плоди були загорнуті в паперовий рушник. За відсутністю останнього, підійде і перфорований пластиковий пакет.Перед вживанням у їжу, фрукт розділяється на дві рівні частини. Це легко зробити орієнтуючись за наявним природним швом. Можна скористатися ножем, надрізавши по колу шкірку і вийнявши соковиту м'якоть назовні.
Унікальний смак, незвичайний зовнішній вигляд і багатий вітамінний склад зробили рамбутан лідером серед інших екзотичних фруктів. Вирушаючи до Таїланду, його неодмінно слід включити до свого дегустаційного рандеву, скориставшись тим, що на місцевих прилавках він є цілий рік.



