Гарбузовий суп - користь і можлива шкода

Суп, юшка здавна вважався головною стравою будь-якого столу. Яких тільки видів гарячого у нас немає, але суп - пюре в нашій країні з'явився відносно недавно. А що його можна варити ще й із гарбуза, кілька років тому багато хто про це навіть і не знав. Проте на сьогоднішній день є десятки рецептів гарячих перших страв із цього овоча.
Гарбуз, як він є
Географія гарбуза повсюдна. Його використовувала людина ще за п'ять тисяч років до нашої ери, і його батьківщиною вважається сучасна Мексика. У 16 столітті його привезли в Європу, де він швидко завоював своє місце на кухонному столі. З нього робили каші, соки, пироги і просто запікали з медом, як десерт. У вигляді супу цей овоч, як основний інгредієнт, з'явився недавно.
Гарбуз ділять на декоративний і їстівний. Їстівні ж бувають помаранчевого, жовтого, зеленого, навіть синього кольору. У їжу можна вживати як м'якоть плоду, так і квіти. У давнину цей овоч не тільки вживали в їжу, а й використовували як предмет домашнього вжитку, і навіть як амулети.
Право першості з приготування гарбузового супу зараз навіть не визначиш. Овоч настільки швидко поширився континентами, що практично у всіх кухнях світу є свій рецепт приготування. І ця всесвітня любов, зовсім не марна.Користь
Про користь гарбуза можна писати багато, і все це буде правдою. Його якості доведені вченими і перевірені жодним шлунком.
- Гарбуз зазвичай не алегоричний, що пояснює його присутність у дитячому меню. Ще це комплекс вітамінів групи В, Е, А, С, D і мікроелементів таких, як калій, кальцій, магній, залізо. Вживання цього овоча в їжу, допомагає заповнити нестачу корисних речовин в організмі.
- Бета-каротину в гарбузі набагато більше, ніж у моркві, що дуже корисно для профілактики зору.
- Калій унікальний мікроелемент, що допомагає роботі серцево-судинної системи. М'яко знижує тиск, дає легкий сечогінний ефект.
- Клітковина корисна для шлунково-кишкового тракту. Він допомагає перетравлювати їжу, виводити з організму шлаки й токсини.
- Гарбузовий суп вважається низькокалорійною стравою. Вітамін Т, який присутній у ньому, допомагає прискорити метаболізм і підтримувати фігуру в стрункості.
- Гарбузове насіння багате на білок. Вони добре засвоюються організмом і сприяють нормалізації цукру в крові. Мають глистогінну дію.
Вибір гарбуза багато в чому визначає майбутню страву. Занадто незрілий або, навпаки, перестиглий плід може дати неприємну гіркоту і навіть отруєння. Гарбуз вибирають як кавун. Хвостик у гарбуза має бути висохлим. Постукавши по плоду, звук буде глухим, це ознака стиглого гарбуза.
Поверхня овоча має бути цілою, без вм'ятин і ознак гниття. Характерний малюнок має чітко проглядатися. Смуги на поверхні повинні йти без вигинів, тобто мають бути прямими. Інакше це може вказувати на великий вміст шкідливих речовин. Не потрібно обирати занадто великі гарбузи, якщо тільки, звісно, вони не ростуть на власній ділянці. У великого плоду м'якоть волокниста і водяниста.
Для приготування супу, найкраще брати запечену м'якоть овоча. У цьому випадку термічна обробка гарбуза більш щадна. Щоб зберегти всі вітаміни, потрібно вживати свіжовичавлений сік і сиру м'якоть, додавши її в салат, наприклад. Для красивої фігури не рекомендується поєднувати цей продукт із більш калорійними.
Шкода
Вживання гарбуза в їжу може мати протипоказання для людей, які мають деякі проблеми зі здоров'ям. Харчова непереносимість і хвороба шлунка можуть загостритися при вживанні цього продукту. З обережністю потрібно використовувати у своєму раціоні її в таких випадках:
- Необроблений термічно, сік гарбуза вважається досить агресивним для шлунково-кишкового тракту. Зловживання ним може погіршити становище при проблемах зі шлунком і при загостренні гастриту.
- Низька кислотність шлунка - це теж протипоказання, лужний продукт може погіршити стан здоров'я.
- Насіння з гарбуза в смаженому вигляді може призвести до відкладення солей у суглобах.
- Калорійність гарбузового супу зростає в кілька разів, якщо додавати туди багато вершків, вершкового масла та інших жирних продуктів. Це неприємним чином позначиться на фігурі. Також, стрункості може завадити обсмажене насіння гарбуза.
- Використання овоча у своєму раціоні протипоказане при цукровому діабеті у важкій формі.
Рецепт гарбузового супу
Способів приготування супів із гарбуза дуже багато. У нього додають і селеру, і креветки, і вершки, і бекон, і спеції. Вибір величезний, обмежиться можна тільки власною фантазією. Рецепт класичного французького супу з цього овоча, може бути основою для власних експериментів.
Суп-пюре з гарбуза по-французьки
Знадобиться:
- Гарбуз - 1 кг.
- Молоко - 1 літр.
- Картопля - 500 г.
- Перець чорний мелений.
- Сіль за смаком.
- Хлібні чіпси або грінки.
- Зелень.
Почистити гарбуз і картоплю, все це порізати. Овочі потрібно покласти в каструлю, залити водою (1 літр) і поставити на вогонь варитися до повної готовності. Подрібнити все блендером, прямо в бульйоні. Додати сіль, перець, розігріте молоко. Гарненько перемішати. Подавати в порційних тарілках із зеленню та грінками.
Цей рецепт можна урізноманітнити, додавши замість води і молока вершки. Вийде суп із насиченим вершковим смаком. Або ж додати в тарілку шматочок вершкового масла. Можна покласти відварених і почищених креветок. Поєднання вершкового смаку в супі з морепродуктами, дає пікантний і приємний відтінок страві. Смачним суп-пюре вийде, якщо покласти в тарілку вже відварене м'ясо або бекон. Гарбуз настільки універсальний, що він витерпить будь-яке поєднання продуктів.
Унікальний за складом і за засвоюваністю гарбуз, звісно, більше корисний для людини, ніж шкідливий. Є, звісно, деякі особливості, такі як харчова непереносимість або медичні протипоказання. Це потрібно враховувати при її приготуванні. І тоді гарбуз буде сонячним промінчиком на вашому столі в похмурі осінні дні.



