Що корисніше яєчня чи омлет

Що корисніше яєчня чи омлет
Страви

У сучасному суспільстві кожен хоче живити свій організм тільки найкращими за якістю і корисними властивостями стравами, але витрачати на готування не більше 5-10 хвилин. Навіть під час приготування банального сніданку може виникнути запитання: «А що корисніше, омлет чи яєчня?»

Порівняння омлету та яєчні

Смажені яйця та омлет - смачний, а головне простий у виконанні сніданок. Основна їхня відмінність - приготування. Для того щоб приготувати яєчню, достатньо просто розбити яйця на заздалегідь підготовлену пательню, а ось для приготування омлету до яєць треба додати якусь рідину (молоко, вершки або навіть воду), збити до стану піни й, тільки після цього, помістити на пательню... Ще одна відмінність полягає в тому, що омлет готується під кришкою і може виступати як десерт, яєчня ж солодкою бути не може.

Уся користь смажених яєць

  • Яєчня зберігає всі корисні властивості, які має сире яйце.
  • Яйця самі по собі ситий продукт. У сирій масі 100 г відповідають 12 г білків, 10 г жирів і до 1 г вуглеводів. Але важливо брати до уваги факт того, що відсоток жирності яйця значно підвищується при смаженні. У готовому вигляді на 100 г смаженого яйця припадає 180-260 ккал.
  • Смажені яйця сприяють підтримці стабільного рівня цукру в крові, а також забезпечують нормальний склад крові, що захищає людину від можливості анемії.
  • Оскільки яйця насамперед - плід, у них міститься комплекс речовин, потрібних для правильного закладання та розвитку тканин і органів, що вкрай корисно для людського організму.
  • Вітаміни групи В і омега-жири, що містяться в яйцях, зміцнюють імунітет, благотворно впливають на шкіру, забезпечують нормальну роботу нервової системи, очищають організм від шлаків і всього зайвого.
  • Вироблення колагену, прискорення процесів відновлення і регенерації, сприяння нарощуванню м'язів, сприяння в перебудові організму під час важкої фізичної праці, заняттях спортом, вагітності та схудненні - наслідок роботи поживних компонентів, що містяться в яйці.
  • Яйця мають стати вірним супутником вагітних жінок, оскільки вони впливають на вироблення особливих статевих гормонів і сприяють виношуванню здорової дитини.
  • Літнім людям також варто включити яєчню до свого раціону, адже вона чинить благотворну дію на суглоби.
  • За регулярного споживання страви, волосся, нігті та шкіра значно покращуються.

Яєчня

Корисні властивості омлету

  • У складі омлету розрізняється лютеїн і лецитин. Лютеїн допомагає зберігати зір гострим, а також не дає шкірі втрачати свою пружність. Лецитин, своєю чергою, допомагає відновлюватися печінці, нормалізує роботу підшлункової залози, активізує мозкову діяльність і покращує пам'ять.
  • Містить велику кількість вітаміну Д, який анітрохи не страждає при термічній обробці.
  • Вітамін Е, що міститься в омлеті, сприяє швидкому загоєнню саден, ран і подряпин, а також підвищує еластичність судин.
  • Кальцій, що міститься в молоці, яке входить до складу омлету, сприяє підтримці кісткової системи.
  • Вітамін А є антиоксидантом, перешкоджає передчасному старінню, живить сітківку ока, тому міститься в багатьох косметичних продуктах, але можна його отримати просто вживаючи омлет.
  • Благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Хоч і в мізерних кількостях, але містить холін, який, своєю чергою, нормалізує серцевий ритм і зміцнює стінки серця, сприяє утворенню гомоцистеїну, завдяки якому видаляються надлишки особливої речовини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань.

Омлет

Протипоказання у вживанні

  • Не варто вживати омлет і яєчню тим людям, які мають непереносимість на будь-яку речовину, що входить до складу яєць. Але ж містять величезну кількість речовин, які можуть викликати алергію, причому здебільшого така непереносимість проявляється у дітей.
  • Також звести споживання до нуля варто людям, які мають різні проблеми з травленням, адже і омлет, і яєчню готують на деякій кількості олії, що може призвести до здуття, блювоти, нудоти, болю в животі та інших неприємних симптомів.
  • Люди, які мають геморой, повинні відмовитися від вживання розглянутих страв, щоб уникнути загострення хвороби.
  • У разі коліту дієта спрямована на усунення продуктів, що подразнюють кишківник, тому дозволені тільки омлети, приготовані на воді, паровий омлет.
  • У разі панкреатиту смажені яйця варто виключити, а стандартний омлет замінити омлетом, який не містить молока, омлетом, приготованим на пару або в мультиварці. Якщо ж відбулося загострення захворювання, то потрібно терміново виключити жовтки, інакше вони тільки посприяють збільшенню больових відчуттів...
  • У разі подагри вживання смажених яєць також небажане, а ось омлети дозволені, але до 75 г на день.
  • За відсутності різних недуг, смажені яйця можуть завдати шкоди тільки в разі непомірного споживання. Можуть виникнути бляшки в судинах або проблеми із зайвою вагою.
  • Людям, які страждають від підвищеного холестерину в крові, споживати яєчню та омлет також не варто.

Яєчня та омлет

Підсумок

Сказати однозначно, що корисніше, омлет чи яєчня, не можна. Обидві страви насичені вітамінами, вкрай корисними для організму. У цьому разі вибір залежить від кожної людини особисто. Алгоритм рішення має бути таким:

  1. Вибрати за смаковими якостями, що саме, омлет чи яєчня для вас смачніше.
  2. Виходячи з наявності певних недуг, прийняти рішення, що корисніше для вас особисто.

Зате можна точно сказати, що для людей, які страждають на геморой, захворювання шлунка, подагру, коліт, будь-які захворювання кишківника, безумовно, кориснішим буде омлет. Він не такий жирний, на відміну від яєчні, можна сказати більш дієтичний, а також у нього є безліч варіантів, як зробити його ще «легшим».

Яєчня, все-таки, більше підійде тим, хто не має перерахованих вище захворювань і вміє збалансовано харчуватися.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0