Кероб - користь і шкода для організму

Їстівна новинка, що набирає популярності серед дієтологів і ласунів, - кероб - є корисною альтернативою улюбленому всіма шоколаду і какао, а в кондитерській галузі використовується як замінник цукру. Давайте докладніше розберемо властивості продукту в статті, оцінимо його корисні якості та спробуємо з'ясувати, чи може кероб нашкодити людському організму.
Природа походження
Найчастіше кероб являє собою порошок, який готують із плодів дерева Цератонії, або по-іншому Ріжкового дерева, всипаного стручками бобів.
Історія вживання плодів дерева в їжу обчислюється кількома тисячами років. З плодів дерева готують цінний солодкий порошок, а з соку виробляють сироп. Сфера застосування продуктів досить широка: від медицини до кулінарії, також їх використовують дієтологи під час складання програм правильного харчування для людей, які страждають на зайву вагу.
За смаковими якостями кероб дуже схожий на відомий усім какао, але використовуючи різні рівні обсмажування, можна домогтися абсолютно різного післясмаку. Продукт вважається дієтичним, у розрахунку на 50 грамів порошку виходить приблизно 110 кілокалорій, що в 2 рази нижче, ніж у показників какао. За своїми корисними властивостями світло-рожеві плоди, родом із Середземномор'я, також змогли перевершити популярний гарячий напій.
Корисна солодкість
Екзотичні боби несуть масу позитивних ефектів для людського організму, перерахуємо найважливіші з них.
- Сильна антиоксидантна дія дає змогу сповільнити процеси старіння і захистити клітини епідермісу від передчасного руйнування за посередництвом блокування вільних радикалів.
- Відсутність кофеїну в складі робить напій з керобу безпечним для гіпертоніків, дітей і вагітних жінок.
- Продукт не викликає звикання і не впливає на перепади настрою, вживання напою чинить заспокійливу дію на нервову систему людини.
- Низький вміст жирів у складі порошку зробив продукт неймовірно популярним серед дієтологів, ця ж якість дає змогу продукту зберігатися свіжим тривалий час. У ролі підсолоджувачів виступають сахароза і фруктоза, тому напій припустимо вживати навіть людям, які страждають на цукровий діабет, але робити це потрібно з обережністю і не зловживати.
- Плоди Ріжкового дерева - це джерело вітамінів групи А, В, С і Е, тіаміну, холіну, фолієвої кислоти, ніацину, рибофлавіну, а також корисних мінералів, амінокислот і мікроелементів: залізо, кальцій, магній, цинк, фосфор, селен, калій... Унікальність продукту полягає в легкому і швидкому засвоєнні всього перерахованого вище.
- Присутність у складі порошку клітковини сприяє нормалізації процесу травлення та очищенню організму від шлаків і токсинів. Кероб ефективний у боротьбі з наслідками отруєнь (блювота і діарея). Несе потужний антисептичний ефект.
- Сприяє зниженню холестерину й очищенню судин, а отже, напій буде корисний людям, які мають серцево-судинні захворювання або схильність до них.
- Дозволяє контролювати голод і знижувати апетит. Гаряче горнятко керобу - чудова альтернатива полудня для людини, яка сидить на дієті або дотримується програми правильного харчування.
- Гіпоалергенність продукту: дітям і дорослим, які страждають від алергії на шоколад, тепер можна із задоволенням поласувати його корисним і смачним аналогом. Гідна заміна какао-бобів нарешті знайдена.
- Чудовий засіб для посилення чоловічого лібідо і поліпшення потенції (необхідний регулярний прийом продукту).
На пошуки шкідливих властивостей
Парадоксальність кероба полягає в тому, що до сьогоднішнього дня не виявлено серйозних побічних ефектів у результаті вживання продукту. Але низку рекомендацій щодо застосування все-таки можна дати.
- Людям, які страждають на цукровий діабет, варто вживати в їжу кероб максимально обережно. Незважаючи на те, що в складі присутні допустимі інгредієнти, випитий натщесерце напій може легко спровокувати стрибок цукру в крові. Тому знайте міру і не вживайте більше 1,5-2 чайних ложок керобу протягом доби.
- Людям із лактозною недостатністю важливо не змішувати кероб із молоком. Фруктоза в складі порошку або сиропу Ріжкового дерева в поєднанні з молоком може спровокувати сильну діарею.
- За наявності захворювань нирок, печінки і шлунка, варто з обережністю ставитися до вживання солодкого напою. Якщо організм негативно реагує на кислоту (у будь-якому її прояві), то вживання натщесерце 1 столової ложки рідкого керобу дасть змогу знизити апетит і зменшити бажання з'їсти щось солодке.
- У вкрай рідкісних випадках можлива індивідуальна непереносимість окремих компонентів у складі продукту.
- Як і будь-який новий продукт, кероб слід вводити в раціон поступово, починаючи з мінімальної добової дози в половину чайної ложки сухого або рідкого продукту.
Правильно вибираємо, зберігаємо та готуємо
Під час вибору корисних солодощів звертайте особливу увагу на виробника товару, найкращий кероб постачає Іспанія, Італія, Туреччина та Португалія. Колірна гама порошку змінюється від світло до темно-рожевого відтінку залежно від ступеня прожарювання плодів. Аромат ніжний і приємний, нагадує трохи горіх, а на смак кероб можна описати як кисло-солодкий або кислувато-карамельний.
У стручках кероб бажано зберігати в скляній тарі та в прохолодному захищеному від світла місці. Такий продукт зберігає всі свої корисні властивості протягом трьох років. А ось порошкові солодощі рекомендують зберігати у двошаровій упаковці, де перший шар - це фольга, а другий - паперовий або картонний пакет. Зберігати такий продукт допустимо до півтора року.
Приготувати корисний гарячий напій із керобу досить просто. Для цього чайну ложку порошку розчиняють у 100 мілілітрах окропу. Потім змішують розчинений кероб із молоком рослинного походження з насіння і горіхів, наприклад. Напій готовий. Прекрасна альтернатива какао.У висновку
Підбиваючи підсумки, хочеться сказати, що корисні солодощі, безперечно, існують, це більше не мрія ласунів і навіть не фантастика, а прекрасна реальність наших днів. Свій повсякденний раціон тепер можна зробити багатшим і різноманітнішим, замінюючи шоколад, цукор і какао порошком або сиропом Ріжкового дерева. Завдяки такій простій і, водночас, корисній маніпуляції можна якісно поліпшити смакові властивості багатьох страв. Тепер так легко тішити дітей гіпоалергенними солодкими десертами, а дорослим припадуть до смаку цікаві гарячі напої з керобу. Приємного апетиту!



