Що корисніше спред чи вершкове масло?

Спред - замінник вершкового масла, що має схожий смак, але відрізняється за складом і характеристиками. Продукт із меншим вмістом насичених жирів був розроблений у Фінляндії з метою зниження ризику розвитку серцевої та судинної патології. Однак поява замінника, особливо корисного для тих, хто страждає на атеросклероз, не означає відмову здорових людей від вживання вершкового оригіналу, що має низку позитивних для здоров'я властивостей.
Відмінні особливості
Продукт з іноземною назвою «спред» відомий у Росії вже понад 20 років. Оригінальний товар придумали у Фінляндії. У країні відзначалася висока смертність унаслідок розвитку захворювань серця і судин. На думку медиків, перше місце серед причин, що призводили до розвитку патології, посідало надмірне споживання населенням вершкового масла.
Вчені створили спред - харчовий виріб, що компонує у своїй основі рослинні та молочні жири (масова частка жиру в більшості варіацій не перевищує 39 %). У складі харчового виробу домінують ненасичені жирні кислоти. Зменшено вміст холестерину (у деяких сортах відсутній повністю). Склад збагачений вітамінами D, А та біологічно активними добавками. За регламентом Митного союзу вміст транс-жирів в експортованих виробах не перевищує 2 %.
Назва замінника в перекладі з англійської мови означає «намазувати». М'який за текстурою продукт зручно використовувати під час приготування бутербродів. Не рекомендується застосовувати сурогат для смаження та випічки. Зменшена вартість замінника пояснюється включенням до складу рослинних інгредієнтів, собівартість яких нижча за ціну компонентів тваринного походження. Низька калорійність також пояснюється присутністю у складі великої кількості рослинних речовин.
Вершкове масло - харчовий виріб, що виготовляється з вершків на основі коров'ячого молока (у деяких країнах на основі молока кіз, овець, буйволиць та інших тварин). Продукт вирізняється великим вмістом молочного жиру (до 82,5 %) і високою калорійністю. До складу включено насичені (в переважанні) і ненасичені жирні кислоти, вітаміни А, Е, D, каротин, холестерин, транс-жири (не менше 3 %), білки, вуглеводи, мінеральні речовини і вода. У процесі виготовлення допускається використання кухонної солі, харчових барвників, бактеріальних препаратів, стабілізаторів, концентратів молочнокислих мікроорганізмів.
Спред - позитивні властивості
Якісний сурогат, який за смаком не відрізняється від оригіналу, містить невелику кількість насичених жирних кислот і 0 % холестерину. Харчовий виріб рекомендують включати в раціон людям, які страждають на атеросклероз і ожиріння. Відзначаються такі позитивні сторони вживання продукту:
- Забезпечується живлення клітин (без завищеного калорійного навантаження)
- Знижується рівень «поганого» холестерину завдяки фітостеринам, що входять до складу.
- Підтримується оптимальний ліпідний склад крові.
- Знижується ризик виникнення судинних патологій (появи тромбів і закупорки кровоносних судин)
- Покращується травлення.
- Зменшується ймовірність виникнення коронарних захворювань серця.
- Уповільнюється ріст і поширення доброякісних пухлин.
- Зменшується ймовірність виникнення онкології.
- Запобігає розвитку остеопорозу.
- Знижується ризик безпліддя, що виникає через розлад процесу овуляції.
- Покращується робота органів зору.
- Знижується ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.
Традиційна олія - користь
Здоровим людям відмовлятися від смачного вершкового виробу немає потреби. Вжитий у розумних межах (10 г на день) традиційний продукт чинить благотворний вплив на організм:
- Насичує поживними речовинами.
- Сприяє уповільненню старіння клітин.
- Надає ефективну допомогу в боротьбі з рахітом.
- Покращує зір.
- Активізує мозкову діяльність.
- Сприяє поліпшенню стану нігтів, шкіри та волосся.
- Підвищує витривалість і працездатність.
- Оптимізує гормональний фон (забезпечує синтез різних гормонів)
- Зменшує гостроту депресивного стану.
- Пригнічує ракові клітини.
- Покращує засвоєння вітамінів, що розчиняються жирами.
- Сприяє зміцненню імунітету.
Протипоказання
Спред не має протипоказань. Однак варто врахувати, що використання неякісного товару або явне зловживання призводить до розвитку цукрового діабету, ожиріння, хвороб серця.
Вживання вершкового масла не рекомендовано за таких діагнозів:
- Подагра.
- Діабет.
- Ожиріння.
- Атеросклероз.
- Гостра форма панкреатиту.
Висновок - що корисніше для здоров'я
Боротьба із серцево-судинною патологією давно стала масштабним завданням. Всесвітня організація охорони здоров'я з метою профілактики розвитку небезпечної недуги рекомендує знижувати споживання тваринних жирів і включати в щоденний раціон продукти, що містять рослинні інгредієнти.
Замінник олії показаний до застосування людям, які страждають на захворювання серця, судинні патології, ожиріння. Він ідеально вписується в концепцію здорового харчування і підходить тим, хто стежить за своєю фігурою. Вживання продукту сприяє поліпшенню травлення, зменшенню холестеринових відкладень, запобіганню розвитку пухлин, зниженню ризику серцевих і судинних патологій. Зловживання жирним виробом (або використання неякісного товару) дає зворотну реакцію - веде до набору зайвої ваги, розвитку діабету і серцевих захворювань.
Основні відмінності замінника від вершкового масла:
- Має більш м'яку текстуру і меншу калорійність.
- Виготовляється на основі рослинних і тваринних інгредієнтів (на відміну від прототипу, що складається тільки з тваринних жирів)
- У його складі домінують ненасичені жирні кислоти (оригінал вирізняється великим вмістом насичених кислот)
- Містить менше транс-жирів.
- Холестерин представлений у незначній кількості.
Чи треба всім відмовлятися від вживання традиційного масла на користь замінника? Відповідь - усім відмовлятися не треба. Вершкове масло безпечне для здорових людей, які споживають достатню кількість вітамінів і антиоксидантів (що запобігають негативному впливу холестерину).
Вживання продукту в межах добової норми (не більше 10 г) благотворно впливає на організм. Живить, активізує діяльність мозку, уповільнює старіння, покращує зір, нормалізує гормональний фон, пригнічує ракові клітини, підвищує витривалість та імунітет.Висновок - люди з відсутністю будь-яких патологій можуть вибрати будь-який вид продукції. Діабетикам, хворим на подагру, тим, хто страждає на ожиріння, веде малорухливий спосіб життя, має схильність до серцевих і судинних захворювань, рекомендується виключити вершковий виріб із вживання... Розумний вибір за наявності факторів ризику - легкий замінник.



