Сало - користь і можлива шкода для організму

Сало - улюблений продукт багатьох поціновувачів російської та української кухні. Солоне сало завжди присутнє на столі як закуска, особливо в зимовий період. Саме воно врятувало багатьох від голодної смерті за часів війни та в голодні роки.
Склад продукту
Під час насиченого годування, свиня відкладає спеціальний жировий прошарок. Це запас, яким тварина буде харчуватися, якщо її перестати годувати. Шпик активно використовується не тільки в кулінарії, а й у народній, а також традиційній медицині.
Продукт містить масу корисних мікроелементів і засвоюється набагато легше вершкового масла.
У складі виявляють:
- Холестерин.
- Омега 3, 6.
- Карбонові кислоти.
- Насичені тваринні жири:
- Вітаміни А, С, Е, Е, РР.
- Кальцій.
- Магній.
- Цинк.
- Мідь.
Шпик вважається дуже корисним для здоров'я, оскільки регулює роботу всіх систем внутрішніх органів. Сало допомагає будувати нові клітини, забезпечує їхню міцність і абсолютне здоров'я.
Корисні властивості
Незважаючи на те, що жир досить калорійний, він здатний регулювати обмінні процеси організму і стимулювати скидання зайвих кілограмів. Якщо вжити 40 г шпику натщесерце, то можна надовго наситити організм і простимулювати правильну роботу травної системи.
- Сало сприяє швидкому насиченню і забезпечує правильне формування та розподіл енергії по всьому організму.
- Допомагає відновлювати сили при важкій розумовій і фізичній праці.
- Стимулює мозкову діяльність і відновлює уражені клітини головного мозку.
- Зміцнює кістки, зуби, нігті, прискорює ріст волосся.
- Нормалізує роботу шлунка, допомагаючи йому правильно і повністю всмоктувати всі необхідні мікроелементи.
- Вітаміни А і Е уповільнюють процеси старіння організму, сприяють розгладженню зморшок.
- Надає користь на серце і судини, нормалізує кровотік і знижує артеріальний тиск.
- Регулює роботу репродуктивної системи чоловіків і жінок, сприяє швидкому зачаттю дитини, знижує ризики розвитку патологій плода на ранніх термінах вагітності.
- Відновлює метаболізм на клітинному рівні.
- Стабілізує гормональний фон жінок і сприяє виробленню правильних яйцеклітин.
Сало допомагає запобігти виснаженню організму та авітамінозу. Регулярне вживання в їжу сприяє профілактиці розвитку багатьох захворювань, а також перешкоджає загостренню хронічних патологій.
Правила вживання
Незважаючи на неоціненну користь сала, їсти його в необмежених кількостях заборонено, оскільки воно досить калорійне і може спровокувати негативні явища.
Рекомендовано вживати солоний шпик разом зі свіжими овочами, рослинною олією та блоковим оцтом. У такому разі овочі дадуть змогу засвоїти організмові всі корисні мікроелементи із сала, а оцет допоможе вивести токсини та запобігти розвитку інтоксикації.
Хорошим перекусом буде шматочок вареного сала. Цей продукт наситить організм надовго, при цьому споживання калорій буде мінімальне. Засвоюється жир досить швидко, при цьому не перевантажує печінку і нирки. Регулярне вживання вареного сала відновлює роботу суглобів і прибирає регулярні болі.Запальні процеси зупиняє сало з часником, сіллю і перцем. Цей же рецепт використовують для лікування зубного та головного болю.
Можна їсти смажене сало. Під час приготування жирового прошарку не потрібно використовувати олію.
Можна не тільки їсти шпик, а й використовувати його зовнішньо для вирішення інших проблем. Якщо потягнути м'язи спини, то для лікування підійде невеличкий шматочок шпику, який потрібно прикласти до хворого місця і примотати шарфом.
Можна використовувати продукт замість крему для лікування сухості шкіри, тріщин. Раніше жиром змащували обличчя і руки для запобігання обмороження.
Шкода для організму
Незважаючи на користь продукту, він може завдати шкоди, якщо їсти його в надмірній кількості.
Протипоказаний продукт у разі:
- Ожирінні.
- Хворобах серця і судин.
- Гастриті.
- Цукровому діабеті.
За наявності деяких хронічних захворювань перед вживанням сала необхідно проконсультуватися з дієтологом і терапевтом.
Консультація лікаря необхідна в тому разі, якщо продукт використовуватимуть як нетрадиційні ліки в разі низки захворювань, і його застосовуватимуть усередину.
Смачне засолювання
Солоне сало - найпопулярніший закусочний продукт. Готують його різними способами. Можна посолити продукт шматком, а можна приготувати пасту для бутербродів.
Зробити бутербродне сало досить просто. Для цього потрібно пропустити продукт через м'ясорубку разом із сіллю, часником і перцем. Пасту можна заморозити, тоді термін зберігання збільшиться. Якщо залишити продукт у холодильнику, то вжити його потрібно за 10 днів.
Шматком продукт можна посолити в розсолі.
Буде потрібно:
- 300 г сала.
- 2 лаврові листки.
- Перець чорний.
- Перець червоний.
- 50г солі.
- 250 мл води.
Приготування:
- Щоб сало краще і швидше приготувалося можна порізати його на шматки.
- Для приготування розсолу закип'ятити воду і додати в неї всі спеції.
- Остудити розсіл і залити ним шпик.
- Закрити банку і настоювати в холодильнику 7-14 днів.
- Готовий продукт зберігати в розсолі або заморозити.
Сало - смачний і корисний для організму продукт з великою кількістю необхідних організму мікроелементів. Продукт дуже корисний за низки захворювань, допомагає підтримувати організм у нормі. У разі надмірного вживання може завдати серйозної шкоди здоров'ю, є протипоказання. Сало використовують у народній медицині як найкращі ліки від суглобових болів і сухості шкірного покриву. Перед початком лікування проконсультуватися з лікарем, оскільки є протипоказання.



