Конопляна олія: користь, шкода і як правильно вживати

Конопляна олія: користь, шкода і як правильно вживати
Продукти

Конопляна олія є джерелом величезної кількості корисних речовин. Раніше продукт використовували для лікування різних захворювань, але в середині 20 століття коноплі офіційно зарахували до наркотичних речовин і всі посіви рослини знищили. Але на сьогоднішній день виробництво конопляної олії відроджується і не дарма - це чудовий і дуже корисний засіб від багатьох недуг.

Конопляна олія

Конопляну олію отримують із насіння конопель шляхом холодного віджимання. За допомогою такого способу виробництва зберігаються всі корисні речовини, що містяться в насінні, оскільки на продукт не впливають термічно. Насіння конопель, на відміну від листя і суцвіть, не містить наркотичної речовини канабіолу, тому воно повністю безпечне і не чинить психотропного впливу.

Продукт має світло-зелений відтінок, невелику кислинку і невиражений горіховий присмак. Аромат - слабкий, приємний.

Олія конопляна

Конопляна олія є багатим джерелом корисних омега-3 і омега-6 ненасичених жирних кислот, які корисні для всіх систем організму. Також у продукті містяться:

  • Органічні насичені жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева, ліноленова).
  • Амінокислоти.
  • Вітаміни A, B1-B6, E, F, K, O.
  • Мікро- та макроелементи.
  • Дубильні речовини.
  • Антиоксиданти.
  • Фітостероли.
  • Каротин.
  • Хлорофіл.

Корисні властивості

  • Для серцево-судинної системи: завдяки омега-3 і омега-6, знижує рівень холестерину в крові, очищає судини від бляшок. Засіб використовують для лікування і профілактики атеросклерозу, тромбофлебіту, варикозу, гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту. Вітаміни та мінерали, що містяться в насінні конопель, оздоровлюють судини і зміцнюють серцевий м'яз.
  • Для шлунково-кишкового тракту: покращує травлення, чинить легку проносну дію, тому корисна для тих, хто страждає на закрепи. Також олія сприяє лікуванню виразки та гастриту, ентериту. Завдяки протизапальним, ранозагоювальним і знеболювальним властивостям, він знижує вираженість патологій і усуває їхні наслідки.
  • Для дихальної системи: надає відхаркувальний ефект, застосовується для лікування туберкульозу, пневмонії, бронхіту. Очищає легені та сприяє виведенню слизу з них.
  • Для нервової системи: заспокоює, усуває безсоння та неврози. Допомагає за синдрому дефіциту уваги та гіперактивності, розладів поведінки.
  • У разі онкозахворювань: лікарі-онкологи радять вживати олію конопель хворим на рак, бо вона усуває наслідки хіміотерапії, а хлорофіл у її складі чинить протипухлинну дію.
  • Для шкіри: чинить пом'якшувальну, ранозагоювальну, протизапальну дію. Застосовується для лікування псоріазу, екземи, дерматозів. Теплі компреси з олією корисно використовувати в разі наривів, опіків, ранок і саден - запалення і почервоніння зникнуть протягом кількох днів, а шкірні покриви швидше загояться.
  • Для чоловіків: сприяє лікуванню імпотенції та захворювань передміхурової залози, налагоджує роботу статевих залоз.
  • Для жінок: покращує стан шкіри, роблячи її м'якою та оксамитовою, зміцнює нігті, оздоровлює волосся. Регулярне вживання олії конопель протягом місяця дасть змогу набути красивої та здорової шкіри, нігтів і шевелюри.

Флакон з олією

Шкода

Незважаючи на великий перелік корисних властивостей, конопляна олія може завдати шкоди організму:

  • Викликає алергію, що супроводжується чханням, кашлем, відчуттям задухи, почервонінням і свербінням шкірних покривів і очей. Продукт заборонено використовувати людям з наявною алергією на коноплі.
  • Провокує посилене вироблення тромбоцитів, що впливають на згортання крові.
  • Порушує роботу травного тракту, викликає розлад шлунка або кишечника, нудоту, діарею та інші симптоми.
  • Сприяє збільшенню ваги. Оскільки олія - це жирний і дуже калорійний продукт (у 100 грамах міститься близько 900 калорій), то вона може стати причиною ожиріння. Тому в період прийому конопляної олії краще відмовитися від жирної їжі.

Зрозуміло, якщо засіб приймати в помірних дозах, то побічних ефектів не виникне. Від прийому рекомендується відмовитися особам із нервовими розладами або психічними захворюваннями, порушеннями в роботі печінки та жовчовивідних шляхів. Також не варто давати продукт маленьким дітям.

Перед використанням олії

Правильне використання

Краще вибирати олію холодного віджиму - в ній є найбільша кількість корисних речовин. Але оскільки термін зберігання у продукту, виготовленого таким способом, не дуже великий, то рекомендується купувати продукт у невеликому обсязі. Зберігати пляшку з уже відкритою олією потрібно в холодильнику або темній шафі, з щільно закритою кришкою. Варто зазначити, що ємність із продуктом має бути виконана з темного скла.

На конопляній олії не прийнято смажити, нею заправляють салати і вінегрети, додають у каші, супи, сир та інші страви.

Заправка салату

Продукт можна приймати і в чистому вигляді - так він принесе ще більше користі. Олію приймають по 1 столовій ложці тричі на день перед сніданком, обідом і вечерею. Перший прийом обов'язково має бути на голодний шлунок, олію потрібно запивати невеликою кількістю води. Якщо після прийому спостерігаються неприємні симптоми - болі в животі, метеоризм, здуття, то краще вживати засіб за годину після сніданку або вибрати інший вид олії.

Також конопляну олію можна додавати в маски для обличчя - вона освіжить шкіру, зробить її чистішою і м'якшою, додасть сяйва. Якщо додати кілька крапель засобу до шампуню або бальзаму, то волосся перестане випадати і почне швидше рости, стане більш здоровим.

Користь конопляної олії для організму неоціненна - вона здатна впоратися з багатьма захворюваннями і поліпшити стан нервової, травної, дихальної, серцево-судинної та інших систем. Придбати такий засіб можна в аптеці. Але потрібно обов'язково дотримуватися обережності, адже вона здатна викликати алергію та інші побічні ефекти.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0