Яловичий кістковий мозок: корисні властивості та можлива шкода

Останнім часом, люди все більше цікавляться продуктами, які вживають у їжу. Не дивно, адже всім відомо, що їжа не тільки здатна заглушити голод, а й є джерелом необхідних макроелементів і вітамінів. Яловичий мозок довго вважали марним і навіть трохи шкідливим продуктом для людського організму. Однак останніми роками вчені звернули пильну увагу на цей субпродукт, і дійшли до абсолютно інших результатів. До чого ж дійшли вчені, чи варто додавати в раціон кістковий мозок? Відповіді на ці запитання та багато корисних порад можна знайти в цій статті.
Яловичий кістковий мозок - це певна субстанція, яка міститься в порожнині кісток, і служить органом кровотворення, утворює нові клітини в організмі, натомість тих, що гинуть, старих.
Корисні властивості
Як уже було описано раніше, вчені дійшли до результатів, які докорінно не схожі на те, що говорилося про кістковий мозок раніше. Виявляється, продукт має дуже навіть багато корисних властивостей, і, практично, необхідний людському організму для підтримки нормальної життєдіяльності.
- До одних із недавніх відкриттів належить те, що яловичий кістковий мозок, а точніше частина жирової тканини, що міститься в ньому, зберігає в собі «адипонектин»... Це гормон, який не має чутливості до інсуліну, таким чином, він спалює жир. Тим, хто зацікавлений у втраті ваги та набутті ідеальних форм, варто звернути увагу на цей продукт.
- Ще за часів кам'яного віку, люди помітили, що після поїдання яловичого кісткового мозку організм отримує більше енергії, сили і бадьорості. Пульс відновлюється, м'язи стають набагато сильнішими, пружнішими, минають тривожні стани, підвищується лібідо, піднімається настрій і зміцнюється імунітет.
- Кістковий мозок регулює транспортування в організм поживних речовин і мікроелементів: залізо, цинк, магній, кальцій, селен, марганець. Найважливіше, що ці речовини містяться вже в готовому, для засвоєння людським організмом, вигляді та концентрації. Брак таких важливих елементів в організмі може призвести до серцево-судинних захворювань, ослаблення імунітету, до порушень нервової системи, розладів харчової поведінки.
- Субпродукт відмінно засвоюється організмом, як у дорослих, так і у дітей. Особливо корисний яловичий кістковий мозок для літніх людей, вагітних жінок і новонароджених.
- Є джерелом колагенів, білків і амінокислот. Завдяки чому, здатний позбавляти організм від зашлакованості, виводити токсини. Надає шкірі пружності, допомагає організму у виробленні «самотропіну» - гормону росту, захищає суглоби.
- Желатин, який у великій кількості міститься в кістковому мозку, затримує травні соки, через що підтримує правильну роботу травного процесу, вбиває бактеріальні та вірусні інфекції.
- Відмінний спосіб для відновлення волосся. Дедалі більшої популярності набирають маски на основі кісткового мозку.
- Невисоку вартість продукту теж слід зарахувати до плюсів, адже це справді непогано: заощадити гроші та нагодувати сім'ю корисним продуктом.
Можлива шкода
Не варто забувати, що яловичий кістковий мозок корисний не для всіх, а для когось і зовсім буде шкідливим, приміром, людям, у яких є непереносимість до яловичого м'яса, а також до бульйону з нього.
Недобросовісність заводчиків
Потрібно також звертати увагу і на якість продукту, що купується, брати його в, так би мовити, перевірених місцях. Багато ферм і сільськогосподарських комплексів грішать у годуванні худоби антибіотиками та гормонами росту. Але і для вирішення цієї проблеми є рішення: потрібно відварити кістки у воді протягом 30 хвилин, потім злити перший бульйон і залити нову чисту воду. Разом із рідиною, яку потрібно злити, вийдуть усі антибіотики.
Поміркованість
Варто також вживати такий делікатес у помірних дозах, не більше 500-600 мл на день.
В іншому цей чудовий продукт має тільки корисні та сприятливі для організму властивості, і, якщо немає особливих показань до застосування, тоді обов'язково потрібно додати в раціон кістковий мозок.
Секрети приготування
У кожної господині є свій рецепт приготування улюбленої страви, але, якщо подумати, то можна дійти висновку, що яловичий кістковий мозок не найпопулярніший делікатес. Дехто вважає, що із субпродуктами занадто багато заморочок, інших відштовхує сама назва продукту. Але, після прочитання цієї статті, останніх, швидше за все, не залишилося.
Спеціальної підготовки та особливих кулінарних знань для приготування корисного продукту не знадобиться, боятися тут нічого.
Існує два варіанти приготування:
- Приготування бульйону на яловичому кістковому мозку. Для цього потрібно залити кісточки водою і варити їх на повільному вогні. Перед варінням обов'язково загорнути кістки в марлю, щоб мозок не випав. Головне - не дати бульйону закипіти! Що довше бульйон томитиметься, то більше він збагатиться корисними речовинами, що містяться в делікатесі. Справжній бульйон вариться з хрящів і кісток, допускається в ньому і м'ясо, але не у великій кількості, оскільки кістковий бульйон корисніший за м'ясний.На останньому етапі варіння рекомендується додати овочі, щоб посилити користь.
- Запікання кісточок. Перед приготуванням кісточки необхідно замочити в злегка підсоленій воді на 1,5-2 години. Потім викласти кістки на деко, приправити сіллю і перцем за смаком. Запікати їх слід за температури 180 градусів, приблизно 20 хвилин. Для того, щоб страва стала ще кориснішою, рекомендується подавати її зі свіжою зеленню і зерновим хлібом.
Такі нехитрі способи приготування збережуть природну користь продукту та урізноманітнять раціон.
Яловичий, та й у принципі, кістковий мозок будь-якої іншої тварини дав людству можливість розвиватися. Саме кістковий мозок, завдяки своїм здібностям будувати нові клітини, щодня допомагає людині освоювати нові знання та навички. Давно відомо, що кам'яні інструменти неандертальці використовували для розколювання кісток тварин, для видобутку делікатесу. У багатьох культурах і племенах споживання в їжу будь-якого мозку було можливістю набратися мудрості, і, фактично, так воно і є. Сама того не знаючи, людина, поїдаючи кісточки, споживала потрібні й важливі для розвитку елементи.



