Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай

Чи не випити нам по чашечці чаю, так часто запрошують до відвертої розмови. Іноді людина вживає напої, не обираючи і не замислюючись про їхню корисність чи шкоду для організму. Прийом необхідної кількості та належної якості рідини - найперша потреба нашого тіла.
Трапляється й так, що коли молодий, то щось не цікаве, а коли старієш - уже й не потрібно. На жаль, у кожного індивіда своє розуміння розумності. Але для людської кмітливості та передбачливості користь є, мабуть, у всього. Дивлячись яка, для кого і з якою метою?
Короткі відомості про ці напої
Зрозуміла думка, що «на смак і колір...», як то кажуть у прислів'ї, і завжди будуть різні думки. Про чай написані цілі енциклопедії. Існує різноманіття чайних сортів, тільки основних видів понад 8, про всі і не розповісти. Їх поділяють за ароматом і смаком, за місцевістю збору, за методами обробки, навіть за способом приготування і вживання.
З чим тільки не п'ють різні чаї: з молоком, з лимоном, з різними спеціями і прянощами, з маслом, з імбиром, з медом, з фруктами і травами, навіть з бамбуком. Таке різноманіття можна пояснити лише специфічною потребою та традиціями окремих народів світу. У Китаї ще за кілька століть до нашої ери був відомий чай, тепер він там свого роду культ, а в Європі познайомилися зі «східною травою» лише на початку 16 століття. У Росії по всій країні його прийняли до столу лише з 18 століття, не тільки з приємністю, а й з багатьма корисними властивостями для здоров'я.
Цілющу силу цикорію єгиптяни використовували вже 5000 років тому. У Європі почали вирощувати з 17 століття, а в Росії цей вітамінний бур'ян обробляють з 18 століття. Так з'явився напій із рослини (з гірких коренів) і кава з цикорієм. Відомі ще й ласощі з культивованого цикорію - молоді корінці рослини.
Зручний для вживання цикорій можна купити або в аптеці (натуральні заготівлі), або в магазині мелений, у порошкових сумішах чи в рідкому вигляді. Для користі здоров'ю беріть сушений цикорій, він майже білого кольору, або рідкий.
Якісний за термінами придатності чай, залежно від сорту та виду коштує недешево. Просто пам'ятайте стародавній постулат Парацельса: «Все є отрута, і все є ліки, а різниця - лише в кількості», додамо ще й у якості...
Що ж цінного для здоров'я в напої з цикорієм
Найчастіше цикорій вважається замінником ароматної кави для людей, яким кофеїн протипоказаний. Але застосування всіх частин рослини різноманітне, тут розповімо лише про її підземну частину.
Сприятливий вплив напою з кореня рослини, через запаси в ньому мікроелементів і вітамінів, полягає в такому:
- У наявності інуліну - харчового волокна натурального полісахариду, використовуваного для дієтичного харчування з метою нормалізації рівня глюкози в крові (при діабеті другого типу).
- Інулін цикорію як пребіотик слугує корисним бактеріям у кишечнику, нормалізує мікрофлору, покращує його перистальтику.
- Постійне вживання напою зміцнить антибактеріальний захист людини, мікроелемент «аскорбінки» підтримає при застуді.
- Нормалізуються показники холестерину, знижується кількість тригліцеридів - відбувається протидія атеросклерозу. Вітамін В4 (холін) сприяє схудненню і жировому (ліпідному) обміну в печінці. Відомий ноотропний вплив холіну.
- Вітамін В6 (піридоксин) заспокоює підвищену збудливість, допоможе зняти втому і стрес, регулює метаболізм.
- Вітамін A, з бетакаротину, має властивості антиоксиданту, сприяє запобіганню розвитку деяких захворювань (інфаркту та онкології).
- Вітамін B1 (тіамін) несе відповідальність за отримання енергії з вуглеводів, витривалість і стан нервової системи.
- Позитивно позначається вживання цикорію на здоров'ї, а отже і на красі людини. Майже всі складові компоненти прискорюють відновлення клітин і тонізують шкіру.
- Є корисні властивості, що поліпшують засвоєння мікроелементів: марганцю, калію і кальцію, магнію і селену.
Заварювати і пити цикорій - безперечно добре, можна при цьому відрегулювати багато проблем зі здоров'ям, що виникли, особливо в зрілому віці.
Чай п'єш - більше років проживеш
Чаєм із задоволенням балує себе і гостей майже кожна людина, це вже традиція. Певний вид чаю має свої лікувальні властивості і може вживатися для поліпшення здоров'я і в медичних цілях. У разі правильного застосування (без «печеньок») напій найчастіше приносить бадьорість, підйом настрою і різноманітну користь для організму:
- При регулярному питті свіжозавареного отримують велику кількість антиоксидантів (катехінів).
- Зміцнюються кістки.
- Знижується ймовірність хвороб серця і виникнення серцевого нападу, судини зміцнює вітамін P.
- Зменшується холестерин і тиск, а з віком рівень «хорошого» ЛПВЩ-холестерину знижується повільніше.
- Скорочується ризик розвитку діабету і обмін речовин поліпшується.
- Підтримується імунна система.
- Корисні протизапальні властивості поліфенолів і катехінів у чаї.
- Наявність танінів допомагає при розладі ШКТ.
- Деякі чаї (улун) сприяють очищенню організму, схудненню і розщепленню жиру.
Свіжозаварене натуральне улюблене питво без токсинів приємне і корисне для міцного здоров'я. Все добре помірно, а напої краще чергувати. Про застосування трав'яних чаїв і настоїв - це окрема велика тема.
Чому не рекомендується занадто захоплюватися чаюванням і цикорієм, протипоказання
Існує безліч негативних впливів чаю в деяких ситуаціях, не настільки вже він необхідний, щоб пити його часто і безконтрольно, ось деякі:
- Гарячі напої можуть шкодити здоров'ю, бо обпікають горло і стравохід.
- Пиття чаю на голодний шлунок може викликати дискомфорт у шлунку (печію), загострення виразки або гастриту.
- У ньому міститься багато кофеїну, його передозування може призвести до невротичних реакцій і до безсоння, вимивається з організму магній, калій, а з кісток кальцій...
- У разі анемії в людини зелений напій спричиняє зниження засвоєння клітинами заліза.
- Міцний чайок не буде корисним у разі підвищеного тиску.
- Пиття холодного чаю іноді сприяє утворенню в нирках каменів і піску.
- Через забруднення і погану екологічну обстановку в ньому з'являються шкідливі метали: миш'як, свинець, алюміній. У білому чаї, у якого листя зривається молодим, їхня концентрація менша за.
- У разі артриту й артрозу зелений чай не допоможе лікуванню цих хвороб.
Цілеспрямовано, як цілющий, цикорій не слід вживати людям із:
- Зниженим тиском.
- Схильністю до алергії на вітамін С.
- Діткам до 3 років.
- Хворобами судин.
Обережно куштувати його слід при:
- Бронхіальною астмою.
- Варикозі.
- Вагітності.
- Геморої.
- Жовчнокам'яною хворобою.
Рекомендації
Замість безцільного пиття пакетиків набагато корисніша чашка з напоєм здорового замінника кави, якщо немає протипоказань. Для людей більш зрілого віку рекомендується, за доцільністю, відмовитися від зеленого і міцного чорного чаю, а придивитися уважніше до цикорію.
Неодмінно потрібно враховувати стан здоров'я і спочатку випробувати напій у невеликих дозах, докладно вивчивши всі пов'язані з вибором нюанси. Слід під час вживання дотримуватися терміну придатності продукту (для чаю не більше року). Заварювати і настоювати чай не більше 5 хв, не використовувати його через 3 години після чаювання, обмежувати кількість випитих чашок (4), виконувати всі рекомендації для окремих видів і сортів.
Цикорій особливо корисний діабетикам і гіпертонікам, не більше 1 чашки на день. Пити теплий напій - завжди непогана ідея, тільки потрібно дотримуватися дозування, правил приготування, вживання і зберігання.Однозначно для себе відповісти на запитання, усвідомлено відфільтрувавши потрібне, зможе лише конкретна людина, яка розуміє свій організм і дослухається до його реакції та рекомендацій лікаря. Так із крупинок, прочитаних і обраних властивостей, з особистого досвіду і складеться власна відповідь. Приємного вам пиття, продуманого і правильного визначення балансу між «вершками і корінцями»!



