Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?

Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму або вечірка. Найчастіше це чіпси, найпопулярніші з яких Pringles і Lays. І ні для кого не секрет, що зловживання чіпсів негативно позначається на здоров'ї.
Чому чіпси не вважають корисними
Кожна людина знає, що чіпси - це дуже шкідливий продукт. Єдиним корисним ефектом від них можна назвати тільки смакову насолоду. Напевно, тому любителі снеків обирають їх як перекус, забуваючи при цьому, що вони складаються з безлічі небезпечних інгредієнтів. Їхній специфічний склад може сприяти появі печії, гастриту, а також проблем із роботою кишківника та алергії.
Хімічний склад картопляних закусок залишає бажати кращого і зовсім не обов'язково містить картоплю. Колись це було так, за часів появи картопляних снеків. Але навіть тоді вони були не найкориснішими. У наш час виробники не замислюються про користь і вплив компонентів продукту на людський організм.
Зараз у складі чіпсів можна виявити суміші на основі крохмалю, кукурудзяне або пшеничне борошно. Найчастіше використовується генетично модифікований крохмаль, який виробляють із сої. Експерти стверджують, що він розщеплюється на глюкозу, гідрогенізований жир, акролеїн, глутамат натрію та інші речовини, які у великих кількостях небезпечні для організму. Особливо гідрогенізований жир, який здатний призвести до розвитку тромбофлебітів, атеросклерозу та інших серйозних захворювань.
До всього перерахованого, у складі багатьох картопляних закусок можна виявити також акриламід. Він може утворитися з крохмалю та амінокислот, під впливом високих температур. Цей небезпечний канцероген можуть містити чіпси із замороженої картоплі, приготовані на сильно розпеченій олії. Цей компонент може викликати ракові пухлини і руйнувати ДНК.
З усього розмаїття снеків одними з найнебезпечніших для вживання вважаються тонкі та хрусткі. В одній порції хрустких снеків вміст акриламіду перевищує допустиму межу в 500-1000 разів.
Тут же і сіль у складі продукту може впливати на здоров'я. Любителі «солоненького» часто забувають, що великий вміст солі у складі, може сприяти загальмованості росту кісток і м'язів, а також порушити обмін речовин або, що ще гірше, стати основою для розвитку серцево-судинних захворювань.
Зловживання таким перекусом сприяє накопиченню в печінці шкідливих компонентів, які містяться в продукті, що, як наслідок, призводить до ожиріння. У середньому пачка чіпсів містить у собі 490 Ккал, що є для людини третьою частиною від денної норми споживання їжі. А смак снеків, що затягує, може змусити деяких людей їсти їх дедалі більше і більше, не відчуваючи насичення.
Чим шкідливі Pringles
- Ненатуральні. У складі лише 40% картоплі, і та зневоднена. Пояснити це можна тим, що сушена картопля у вигляді порошку зберігається довше і не потребує особливих умов. Його легше змішати з різними добавками та спеціями. Вважається навіть, що це вироби з дріжджового тіста. А формувати чіпси потрібного розміру з такого тіста набагато простіше, ніж вирізати рівні кружечки з цільної картоплі.
- Багато солі. Сіль містить 1,4% від загальної маси упаковки (165 г), що становить понад 2,5 грама, а це вже половина добової норми споживання солі для людини.
- Підсилювачі смаку та аромату. Залежно від смаку ці снеки можуть містити різну кількість підсилювачів смаку та аромату. Наприклад, зі смаком краба в складі є глутамат натрію 1-заміщений, 5′-рибонуклеотиди натрію заміщені. Pringles зі стейком на грилі, кетчупом і сиром багатші на ці добавки. Тут міститься глутамат натрію 1-заміщений, 5′-гуанілат натрію 2-заміщений, 5′-інозинат натрію 2-заміщений. В оригінальних же Pringles і зі сметаною та цибулею таких добавок зовсім немає.
- Е471. Формально це нешкідлива добавка. Але шкідливі трансжири, одержувані в результаті процесів, у яких вона бере участь. Ці продукти людський організм не в змозі вивести, внаслідок чого порушується робота печінки, кишківника та нирок. Таким чином, Е471 чинить згубну дію на здоров'я.
У чому шкода Lays
- Засмажена картопля. На відміну від Прінглс Лейс готують з натуральної картоплі. Його нарізають тонкими скибочками, обсмажують в олії та заправляють великою кількістю різноманітних приправ. Такий спосіб приготування вбиває всі корисні вітаміни, які спочатку знаходяться в картоплі.
- Надлишок жиру. Чіпси, обсмажені в олії, сприяють утворенню зайвого холестерину. Рівень вмісту жиру в них варіюється в межах 32%. З огляду на те, що нормальним співвідношенням білків і жирів вважається 1:1, а в «Лейсах» це співвідношення 5:1, можна зробити висновок, що ці снеки завдають значної шкоди людському організму.
- Перевищення акриламіду. Lays містять акриламід, як і багато інших продуктів, приготованих способом обсмажування або запікання. Але в цих хрустких скибочках вміст канцерогену перевищує допустиму норму в 910 разів.
- Харчові добавки. Чіпси Лейс пропонують великий вибір смаків. Більшість із них містять у складі підсилювачі смаку: глутамат натрію, інозинат натрію, гуанілат натрію. Тільки Лейс із сіллю, а також зі смаком бекону у своєму складі містять тільки глутамат натрію. У снеках зі смаком сиру використовується всього дві добавки - глутамат натрію, натрій 5 рибонуклеотид. Але цей факт не дає права сирним чіпсам бути менш шкідливими. В організмі людини 5′-рибонуклеотиди натрію розщеплюються до пуринів, які за високих концентрацій можуть стати збудниками хвороб суглобів.
Які ж чіпси шкідливіші
Підбиваючи підсумок, можна сказати, що на запитання «Які чіпси більш шкідливі? « однозначної відповіді немає. І Pringles або Lays являють собою малокорисний перекус. Великий вміст шкідливих речовин у цих чіпсах застерігає людей занадто часто їсти їх. Оптимальним вживанням буде по одній пачці на місяць, а краще ще рідше.
Для людей із гіпертонією та хворобами нирок варто враховувати надлишковий показник вмісту солі в Прінглс. До того ж сіль сприяє загальмованості росту кісток, тож вживання снеків у великих кількостях шкідливе для дитячого організму, що росте.
Переповнені жиром скибочки Лейс негативно впливають на роботу шлунка і серцево-судинну систему. Тому людям з подібними проблемами краще утриматися від вживання цього продукту.
Підсилювачі смаку та аромату самі по собі не несуть особливої шкоди, якщо вживати їх у розумних кількостях. Але на те вони й підсилювачі, щоб змушувати людину споживати продукт усе більше й більше. А таке безконтрольне поїдання чіпсів найчастіше призводить до ожиріння і проблем зі шлунком.Деякі дослідження підтверджують, що під час обсмажування в чіпсах утворюються шкідливі речовини, які можуть впливати на зміну ДНК людини, і навіть призводити до виникнення онкологічних захворювань. Такі канцерогени, як акролеїн, акриламід, гліциламід, містяться у всіх продуктах, приготованих за високих температур.



