Що корисніше для здоров'я макарони чи гречка

Що корисніше для здоров'я макарони чи гречка
Порівняння

Харчування лежить в основі здоров'я людини, тому так важливо приділяти увагу правильному вибору продуктів. Чому віддати перевагу, кожен вирішує самостійно. Режим харчування визначають смакові пріоритети, наявність хронічних захворювань, бажання схуднути або набрати м'язову масу.

Є низка продуктів, які присутні в раціоні будь-якої людини. До них можна віднести макарони та гречку. Розглянемо плюси та мінуси цих популярних продуктів і з'ясуємо, який із них корисніший.

Характеристика макаронів і гречки

Макарони - це загальна назва для великої кількості різновидів макаронних виробів. Батьківщина макаронів - Італія, саме звідти прийшов рецепт їхнього приготування. Виготовляються макарони з борошна, найчастіше пшеничного, і води. Корисними вважаються макарони з твердих сортів пшениці, які містять високий відсоток клейковини і мінімум крохмалю.

Гречка - натуральний продукт, доступний до вживання у відвареному і сирому вигляді (запарена крупа). Для приготування каш і супів використовують цільнозернову крупу, ядрицю, і подрібнену крупу. З ядриці готують розсипчасту кашу, додаючи в неї вершкове масло або молоко. Із подрібнених зерен виходить в'язка каша, яка готується на воді та використовується в лікувальному харчуванні.

Макарони та гречка

Корисні якості макаронів

Про макарони існує думка, ніби це малокорисний, і навіть шкідливий продукт, що призводить до надмірної ваги. Така думка помилкова, насправді у макаронів є багато корисних якостей:

  • Багаті вуглеводами, які наповнюють організм енергією.
  • Містять масу корисних мінералів і вітамінів: залізо, магній, фосфор, вітаміни групи B і E.
  • Низький вміст натрію, який провокує старіння організму.
  • Відсутність холестерину.
  • Наявність у складі клітковини, що сприяє травленню та виведенню токсинів і солей важких металів.
  • Містить амінокислоту триптофан, яка забезпечує повноцінний сон.
  • Невисока калорійність - у 100 г зварених макаронів міститься приблизно 100 ккал (приблизно стільки ж у 100 г гречки без олії та солі).

На користь макаронів свідчить простота приготування і різноманітність страв, які можна з них приготувати в поєднанні з соусами, овочами і м'ясом.

Макарони

Корисні якості гречки

Користь гречки відома з давніх часів. Крім корисності, це ще й смачний продукт, простий і швидкий у приготуванні. На користь гречки говорять такі якості:

  • Безліч корисних речовин, необхідних організму: залізо, кальцій, калій, фолієва кислота, вітамін E, інші мікроелементи та амінокислоти.
  • Профілактика онкологічних захворювань і гепатиту, кровотворна функція.
  • Сприятливий вплив на організм людей, схильних до гіпертонії, діабету й атеросклерозу.
  • Екологічна чистота - гречка не схильна до шкідників, тому при її вирощуванні не використовуються хімічні засоби.
  • Низький вміст вуглеводів і лідерство за вмістом білка серед інших круп.
  • Тривалий термін зберігання завдяки наявності в складі антиоксиданту фенолу та фенольних сполук.
  • Вкрай рідкісні випадки алергії.

Вражаючий набір корисних якостей пояснює присутність гречки в списку продуктів частого вживання. Високий вміст білка робить її однією з основних страв пісної кухні, коли обмежено споживання м'яса. Гречка обов'язково входить до раціону спортсменів як природний енергетик, що наповнює силою м'язи.

Гречка

Протипоказання

Якою б високою не була користь того чи іншого продукту, завжди є обмеження при його використанні. Навіть корисний продукт здатний завдати шкоди, якщо його неправильно приготовано або подають у поєднанні з несумісними продуктами.

Що стосується макаронних виробів, то небезпеку становить лише їх вживання в надмірних кількостях. Велику кількість енергії, що виробляється в процесі засвоєння макаронів, необхідно повноцінно використовувати. Тому при сидячій роботі та малорухливому способі життя захоплення цим продуктом призведе до набору зайвої ваги.

Макарони слід обмежувати людям, схильним до закрепів. Буде правильним перенести прийом такої їжі на першу половину дня. Через високий вміст глютену, або клейковини, обмежити прийом макаронів слід людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У цьому разі краще перейти на макарони з гречаного або кукурудзяного борошна.

Зовсім небагато протипоказань набереться у гречки. У гречаній крупі міститься магній, який сприяє розслабленню судин. Тому її потрібно з обережністю вживати людям зі зниженим артеріальним тиском.

При захворюваннях шлунка або кишківника рекомендується вживати добре проварену ядрицю. Запарена або недоварена гречка погано засвоюється і подразнює стінки внутрішніх органів.

Можлива індивідуальна непереносимість гречки. Зрідка трапляються випадки алергії на гречку в дітей, ще рідше в дорослих.

Рекомендації щодо вживання

Обираючи «правильні» макарони, потрібно уважно прочитати етикетку і знайти повідомлення про те, що вони виготовлені з твердих сортів пшениці. При купівлі оригінальних італійських макаронів з цього приводу можна не турбуватися - в Італії всі макаронні вироби виготовляють виключно з такого борошна.

Корисніше вживати макарони як самостійний продукт, а не як гарнір. Допускається додавання вершкового масла або оливкової олії. Добре поєднуються макарони з овочами, сиром, пісним м'ясом і морепродуктами. Жирні м'ясні підливи та майонез бажано виключити - саме вони слугують джерелом надлишкових калорій.

Під час купівлі гречаної крупи слід звернути увагу на її колір. Переважно придбати світло-коричневу крупу ­- це говорить про те, що вона не пересмажена і зберегла всі корисні елементи. Також корисна зелена гречка, її добре додавати в супи.

Попередньо замочену або пророщену зелену гречку використовують у їжу прихильники сирих продуктів і спортсмени. Один день на тиждень, проведений виключно на гречці, розвантажить і очистить організм від шлаків.

Висновок

Макарони та гречка - традиційні страви на нашому столі, вживати які в обмеженій кількості можна щодня. Основними критеріями під час купівлі цих товарів мають бути свіжість, привабливий зовнішній вигляд і цілісність упаковки.

Макарони за умови їхнього правильного вибору і приготування - універсальний продукт, що практично не має протипоказань. Макарони з якісного борошна не позначаться на фігурі та стануть джерелом енергії й життєвих сил. Особливо корисні макарони для чоловіків, організм яких налаштований на швидке спалювання глюкози.

Любителі гречки також можуть не хвилюватися про набір зайвої ваги. Страви з гречаної крупи з однаковою користю можна їсти на сніданок, обід і вечерю. Гречка обов'язково міститься в раціоні людей, які мають на меті набір м'язової маси. Водночас вона не провокує жирові відкладення і добре засвоюється. Цей дієтичний продукт корисний для людей будь-якого віку.

Обираючи для себе той чи інший продукт, зважуючи переваги й недоліки макаронів і гречки, слід керуватися особистими вподобаннями, не забуваючи водночас про правильний режим харчування й особливості власного організму.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Яке насіння льону корисніше коричневе або біле Яке насіння льону корисніше коричневе або біле
Насіння льону заслужено вважається одним із найкращих продуктів у світі суперфудів. На відміну від своїх «колег» -...
21.05.25
0
0
Булгур: користь і шкода для організму Булгур: користь і шкода для організму
Якщо перед вами постало питання про те, як без великих витрат урізноманітнити своє меню, то варто звернути увагу на...
21.05.25
0
0
Гарбузовий суп - користь і можлива шкода Гарбузовий суп - користь і можлива шкода
Суп, юшка здавна вважався головною стравою будь-якого столу. Яких тільки видів гарячого у нас немає, але суп - пюре в...
21.05.25
0
0
Авокадо - користь і чим шкідливий для організму Авокадо - користь і чим шкідливий для організму
Авокадо родом із Центральної Америки. Рослину знали ще ацтеки. У VIII столітті його окультурили і стали вирощувати...
21.05.25
2
0