Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу

Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Порівняння

Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні вуглеводи. Правильний початок дня забезпечить організм енергією і позбавить від переїдання ввечері. Обидва зернові продукти є джерелом важливих нутрієнтів, вітамінів, мінералів. З чого краще почати день можна зрозуміти, якщо відповісти на запитання: що корисніше мюслі чи вівсяна каша.

Що це таке

Мюслі - це мікс із пшеничних, кукурудзяних, вівсяних пластівців, горіхів, насіння і сухофруктів. Це готовий до вживання продукт і популярна їжа для сніданку в усьому світі. Винайшов його Максиміліан Бірхер-Беннер, який займався популяризацією здорового харчування на початку 20-го століття. Сучасні мюслі часто відрізняється від оригінального рецепта швейцарського лікаря. Нині у вигляді доповнення до основних інгредієнтів з'явилися ягоди, висівки, екзотичні фрукти, шматочки шоколаду, кокосова стружка, глазуровані пластівці або кульки.

Мюслі

Вівсянка - це каша з очищених і розплющених у тонкі пластівці добірних зерен вівса. Вівсянка - один із найздоровіших злаків. У ній немає добавок і консервантів, зате збережено природні вітаміни, білки та харчові волокна. Зернова культура є чудовим джерелом важливих вітамінів, мінералів, клітковини й антиоксидантів.

Вівсяна каша

Користь мюслі

Продукт є чудовим джерелом харчових волокон. Якщо в мюслі присутні горіхи, то це збагачує продукт білком і корисними жирами.

  • Мюслі містять важливі вітаміни і мінерали, такі як вітамін В6, ніацин, вітамін Е, рибофлавін, тіамін, вітамін В12, залізо, магній, калій, фосфор, мідь, селен, марганець і цинк.
  • Краще, якщо в складі присутні сирі цільні інгредієнти. Це дає повільні вуглеводи, розчинні харчові волокна для боротьби з поганим холестерином.
  • Мюслі з сухофруктами багаті антиоксидантами, вітаміном А і С. Продукт із насінням і горіхами забезпечує організм білком, омега-3 кислотами поряд з антиоксидантами.
  • Продукт містить менше цукру і калорій, ніж інші пластівці для сніданку. Він багатий на клітковину, яка очищає травну систему від токсинів, а також може допомогти в контролі ваги.
  • Пластівці з цільного зерна вирізняються високим вмістом вітамінів групи В. Це добре для правильного функціонування нервової системи та для здоров'я волосся, нігтів і зубів.

Тарілка з мюслями

Мюслі з хорошим складом є одним із найбільш збалансованих продуктів.

Користь вівсяної каші

Овес має добре збалансований поживний склад за низького вмісту калорій і жирів, що робить його ідеальною їжею для схуднення. Як і більшість інших злаків вживання вівсянки несе безсумнівну користь для здоров'я.

  • Це зниження рівня цукру в крові та ризику серцево-судинних захворювань.
  • У складі вівсянки є більше білка, ніж у більшості злаків. Пластівці містять мало солі та показані для дієти хворих, які страждають на гіпертонію.
  • Хороше джерело довгих вуглеводів, що забезпечують організм енергією без різких коливань рівня цукру крові.
  • Овес багатий важливими вітамінами, мінералами й антиоксидантами, насичений клітковиною, яка допомагає в полегшенні закрепів.
  • Містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, яка сприяє зниженню рівня холестерину та стабілізації рівня глюкози в крові.
  • Це низькокалорійна їжа, яка забезпечує ситість протягом тривалого часу. Таким чином, допомагає в схудненні і навіть знижує рівень поганого холестерину в крові.
  • У жирах вівсяної крупи ненасичених жирних кислот у 5-6 разів більше, ніж насичених.
  • У складі геркулесу присутній фосфор, корисний для зміцнення зубів і кісток, і магній, що бере участь в енергетичному обміні та виробництві білка.

Свіжа вівсяна каша

Шкода і протипоказання

Варто залити мюслі молоком або соком і на столі опиниться апетитний і поживний сніданок. Але не все так райдужно. У мюслі може міститися занадто багато калорій і цукру. До того ж мюслі, зернові пластівці в яких піддаються обсмажуванню, виявляються надто жирними та містять шкідливі ліпіди.

Щоб отримати здоровий сніданок, потрібно вибирати не обсмажені мюслі. І бажано вибрати бренд без цукру та з обмеженою кількістю сухофруктів. Навіть «сирі» мюслі з натуральними добавками за користю поступаються вівсяній каші, а коштують до 10 разів дорожче. Якщо в мюслі є екзотичні фрукти, це може завдати шкоди, оскільки вони проходять обробку сіркою.

Що стосується вівсяної каші, то вона теж може негативно позначитися на стані здоров'я і вже не може вважатися сніданком у найкращих традиціях ЗСЖ.

  1. Склад вівсянки містить фітинову кислоту. Фітин сприяє вимиванню кальцію з кісток. Тому хоч крупа і містить кальцій, він не зможе засвоїтися через фітин. Таким чином тарілка вівсянки вранці може обернутися остеопорозом.
  2. У вівсяній каші присутній глютен. У здорових людей він може викликати проблеми з травленням. А в тих, хто страждає на глютенову ентеропатію, веде до порушень всмоктуваності вуглеводів і атрофії тонкої кишки.

Висновки

Вівсяна каша - це ідеальне джерело довгих вуглеводів для початку дня. Вона поступово віддає свою енергію організму, даючи змогу відчувати ситість довгий час після сніданку. Шкідливі властивості злакової культури зовсім не означають, що від вівсяної каші потрібно відмовитися. Помірне споживання принесе тільки користь. Якщо використовувати для каші не пластівці швидкого приготування, а пластівці з цільного зерна, які не пройшли додаткової термічної обробки, то дві-три порції геркулесової каші на тиждень не зашкодять. Зі свого боку користь вівсяної каші залежить від способу приготування і добавок (молока, вершкового масла, сухофруктів, варення).

Мюслі періодично можуть стати заміною звичної вівсяної каші в разі браку часу. Вибираючи продукт, обов'язково вивчіть склад, в ньому не повинно бути консервантів, цукру і пальмової олії, синтетичних барвників і ароматизаторів. Калорійність 100 грамів готового сніданку не повинна перевищувати 400 кілокалорій. Розмір порції не повинен перевищувати 1/2 чашки. Краще, якщо в сухому сніданку будуть присутні кілька сортів пластівців із вівсянки, кукурудзи, ячменю, пшениці тощо.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Яке насіння льону корисніше коричневе або біле Яке насіння льону корисніше коричневе або біле
Насіння льону заслужено вважається одним із найкращих продуктів у світі суперфудів. На відміну від своїх «колег» -...
21.05.25
0
0
Булгур: користь і шкода для організму Булгур: користь і шкода для організму
Якщо перед вами постало питання про те, як без великих витрат урізноманітнити своє меню, то варто звернути увагу на...
21.05.25
0
0
Гарбузовий суп - користь і можлива шкода Гарбузовий суп - користь і можлива шкода
Суп, юшка здавна вважався головною стравою будь-якого столу. Яких тільки видів гарячого у нас немає, але суп - пюре в...
21.05.25
0
0
Авокадо - користь і чим шкідливий для організму Авокадо - користь і чим шкідливий для організму
Авокадо родом із Центральної Америки. Рослину знали ще ацтеки. У VIII столітті його окультурили і стали вирощувати...
21.05.25
2
0