Що шкідливіше їсти шаурму чи бургери?

Брак часу - бич сучасності, і для багатьох звичка їсти на бігу стала нормою. Та й навіщо витрачати час на готування, коли буквально на кожному кроці знайдуться і кіоск із шаурмою, і кафе відомої мережі громадського харчування, в якому продають бургери? Мабуть, відтак, що навіть разове вживання фастфуду може погано позначитися на здоров'ї.
Загальна інформація
Шаурма, інакше донер-кебаб - популярна страва кухні Близького Сходу. Являє собою засмажене на вертикальному грилі м'ясо, яке потім нарубане і загорнуте в прісний білий корж - лаваш або піту. Найчастіше для приготування використовують курятину і баранину, рідше - телятину, а за межами батьківщини - свинину.
Крім цього до складу можуть входити:
- Овочі (морква, капуста, огірки, цибуля, помідори).
- Сир.
- Різні соуси.
Бургер - різновид бутерброда (сандвіча), що вперше з'явився в Німеччині близько століття тому, і являв собою дві половинки круглої булки з вміщеною між ними котлетою з рубленого смаженого м'яса.
Спочатку називався «гамбургером» До складу страви можуть входити:
- Сир.
- Бекон.
- Смажене яйце.
- Свіжі овочі (салат, томати).
- Мариновані огірки.
- Маринована або смажена цибуля.
- Різноманітні соуси (кетчуп, майонез, гірчиця).
Котлета, традиційно свиняча або яловича, може бути замінена рибною, курячою, яйцем або тофу, на що зазвичай вказує назва (фішбургер, чикенбургер тощо).д).
Шкода шаурми
Донер-кебаб - типово вулична їжа. Саме з якістю такої їжі загалом і пов'язують більшу частину шкоди, яку вона може заподіяти здоров'ю.
- Рідко хто заглядає до ресторану або хоча б кафе, щоб скуштувати цю страву. Найчастіше вона продається в маленьких кіосках біля місць великого скупчення людей, і це позначається на її безпеці. Типові проблеми подібних місць продажу: неправильне зберігання заготовок (особливо критично у спекотну пору року); антисанітарія на робочому місці (неприбрані харчові залишки, комахи); недотримання працівниками особистої гігієни. Все це значно підвищує шанси покупця отримати харчове отруєння або паразитів. За даними Росспоживнагляду - в середньому в 65-70% зразків, узятих у кіосках із продажу такого фастфуду, містить кишкову паличку.
- Жарт щодо кошенят і цуценят у шаурмі - тільки жарт, а ось використанням для готування м'яса «із запашком» час від часу грішить мало не кожна третя точка продажу. Нерідко буває, що м'ясо псується безпосередньо на місці, а не купується зіпсованим. Наслідки - лотерея: для когось усе обійдеться, а хтось може отримати: нетравлення; нудоту; загострення будь-якої з хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту; розлад травлення (діарею).
- Корисний східний хліб, який використовується для страви, найчастіше готується з пшеничного борошна. Навіть будучи свіжим, він здатний нашкодити людям із непереносимістю глютену.
- Основні соуси для шаурми - червоний томатний і білий часниковий. У ролі червоного зазвичай виступає кетчуп, білий роблять на основі майонезу, додавши в нього часник, кефір і приправи. Своєю присутністю готові заправки значно знижують можливу користь організму, і є шкідливими: діабетикам - через цукор у складі кетчупу; людям із хворобами шлунка та підшлункової - через майонез; алергікам - через яйця, молочні та соєві білки в майонезі; дітям - оскільки загалом подібна їжа для них занадто важка.
- Іноді білий соус готують із використанням сирих яєць замість майонезу, а це ризик для покупця постраждати від сальмонельозу - важкої кишкової інфекції.
- Все-таки донер-кебаб - із тих, які доводиться вживати поспіхом, на бігу. Подібні прийоми їжі загрожують: переїданням; відчуттям важкості в шлунку; надмірним заковтуванням повітря, і, як наслідок - відрижкою.
- Та й, зрештою, існує просто можливість поперхнутися.
Шкода бургерів
Заклади загального харчування, у яких ця страва - немов візитна картка, відомі всім. Але їхня престижність не робить «швидку їжу» корисною.
- На 100 г бургера припадає 270 ккал. Він у 1,5 раза калорійніший за шаурму, і обганяє її за вмістом вуглеводів на третину, а жиру - у 2 рази. Така їжа не буде корисною для людей: які ведуть малорухливий спосіб життя; які не прагнуть набрати вагу; які мають ендокринні порушення.
- Не кожен власник харчової переносимості зможе їсти цей фастфуд, оскільки він містить продукти-алергени: злаки (пшеничне борошно); яйця та продукти з них; молочний білок (порошок, сироватку); кунжут.
- Навіть якщо вибрати для страви котлету з нежирного або дієтичного м'яса - яловичини, курки - у процесі смаження вона однаково просякнута рослинною олією. Після подібної їжі загострення хвороби можуть отримати ті, у кого є: гастрит; захворювання підшлункової залози; проблеми з жовчним міхуром і печінкою.
- Мариновані огірки, цибуля, часник, гірчиця - часто входять до бургера «за замовчуванням». Якщо продавець не надає детальної інформації, а їжу куплено вперше, такий «сюрприз» можна виявити лише після покупки. Між тим згадані продукти: можуть викликати печію та біль у шлунку; заборонено вживати тим, хто має будь-які проблеми з нирками.
- Ще одна причина не вживати цей фастфуд при хворих нирках - надлишок солі, спецій і підсилювачів смаку на кшталт глутамату натрію. Негативно солоність вплине також на здоров'я: хворих на подагру; тих, хто страждає від набряків; гіпертоніків; тих, хто має проблеми із суглобами.
- Консерванти в складі соусів (і котлети, якщо для приготування використовують напівфабрикати, а не свіже м'ясо) можуть стати причиною розладу травлення і шкірних висипань у дітей і вагітних жінок - вони особливо чутливі до різноманітної «хімії».
Висновки
Умови приготування - ось у що впирається все, коли вирішуєш, що приносить більше шкоди. Приготована вдома - зі свіжими продуктами, без майонезу - шаурма стає здоровою їжею, яку може з'їсти і дитина, і літня людина, не озираючись на хвороби. Але якщо обирати між вуличним кіоском із донер-кебабом і кафе з бургерами, варто віддати перевагу другому: тому, хто може за станом здоров'я дозволити собі некорисний фастфуд, кілька ложок жиру принесуть значно менше проблем, ніж брудні руки продавця...



