Що шкідливіше їсти шаурму чи бургери?

Що шкідливіше їсти шаурму чи бургери?
Порівняння

Брак часу - бич сучасності, і для багатьох звичка їсти на бігу стала нормою. Та й навіщо витрачати час на готування, коли буквально на кожному кроці знайдуться і кіоск із шаурмою, і кафе відомої мережі громадського харчування, в якому продають бургери? Мабуть, відтак, що навіть разове вживання фастфуду може погано позначитися на здоров'ї.

Загальна інформація

Шаурма, інакше донер-кебаб - популярна страва кухні Близького Сходу. Являє собою засмажене на вертикальному грилі м'ясо, яке потім нарубане і загорнуте в прісний білий корж - лаваш або піту. Найчастіше для приготування використовують курятину і баранину, рідше - телятину, а за межами батьківщини - свинину.

Крім цього до складу можуть входити:

  • Овочі (морква, капуста, огірки, цибуля, помідори).
  • Сир.
  • Різні соуси.

Бургер - різновид бутерброда (сандвіча), що вперше з'явився в Німеччині близько століття тому, і являв собою дві половинки круглої булки з вміщеною між ними котлетою з рубленого смаженого м'яса.

Спочатку називався «гамбургером» До складу страви можуть входити:

  • Сир.
  • Бекон.
  • Смажене яйце.
  • Свіжі овочі (салат, томати).
  • Мариновані огірки.
  • Маринована або смажена цибуля.
  • Різноманітні соуси (кетчуп, майонез, гірчиця).

Котлета, традиційно свиняча або яловича, може бути замінена рибною, курячою, яйцем або тофу, на що зазвичай вказує назва (фішбургер, чикенбургер тощо).д).

Шаурма та бургер

Шкода шаурми

Донер-кебаб - типово вулична їжа. Саме з якістю такої їжі загалом і пов'язують більшу частину шкоди, яку вона може заподіяти здоров'ю.

  • Рідко хто заглядає до ресторану або хоча б кафе, щоб скуштувати цю страву. Найчастіше вона продається в маленьких кіосках біля місць великого скупчення людей, і це позначається на її безпеці. Типові проблеми подібних місць продажу: неправильне зберігання заготовок (особливо критично у спекотну пору року); антисанітарія на робочому місці (неприбрані харчові залишки, комахи); недотримання працівниками особистої гігієни. Все це значно підвищує шанси покупця отримати харчове отруєння або паразитів. За даними Росспоживнагляду - в середньому в 65-70% зразків, узятих у кіосках із продажу такого фастфуду, містить кишкову паличку.
  • Жарт щодо кошенят і цуценят у шаурмі - тільки жарт, а ось використанням для готування м'яса «із запашком» час від часу грішить мало не кожна третя точка продажу. Нерідко буває, що м'ясо псується безпосередньо на місці, а не купується зіпсованим. Наслідки - лотерея: для когось усе обійдеться, а хтось може отримати: нетравлення; нудоту; загострення будь-якої з хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту; розлад травлення (діарею).
  • Корисний східний хліб, який використовується для страви, найчастіше готується з пшеничного борошна. Навіть будучи свіжим, він здатний нашкодити людям із непереносимістю глютену.
  • Основні соуси для шаурми - червоний томатний і білий часниковий. У ролі червоного зазвичай виступає кетчуп, білий роблять на основі майонезу, додавши в нього часник, кефір і приправи. Своєю присутністю готові заправки значно знижують можливу користь організму, і є шкідливими: діабетикам - через цукор у складі кетчупу; людям із хворобами шлунка та підшлункової - через майонез; алергікам - через яйця, молочні та соєві білки в майонезі; дітям - оскільки загалом подібна їжа для них занадто важка.
  • Іноді білий соус готують із використанням сирих яєць замість майонезу, а це ризик для покупця постраждати від сальмонельозу - важкої кишкової інфекції.
  • Все-таки донер-кебаб - із тих, які доводиться вживати поспіхом, на бігу. Подібні прийоми їжі загрожують: переїданням; відчуттям важкості в шлунку; надмірним заковтуванням повітря, і, як наслідок - відрижкою.
  • Та й, зрештою, існує просто можливість поперхнутися.

Шаурма

Шкода бургерів

Заклади загального харчування, у яких ця страва - немов візитна картка, відомі всім. Але їхня престижність не робить «швидку їжу» корисною.

  • На 100 г бургера припадає 270 ккал. Він у 1,5 раза калорійніший за шаурму, і обганяє її за вмістом вуглеводів на третину, а жиру - у 2 рази. Така їжа не буде корисною для людей: які ведуть малорухливий спосіб життя; які не прагнуть набрати вагу; які мають ендокринні порушення.
  • Не кожен власник харчової переносимості зможе їсти цей фастфуд, оскільки він містить продукти-алергени: злаки (пшеничне борошно); яйця та продукти з них; молочний білок (порошок, сироватку); кунжут.
  • Навіть якщо вибрати для страви котлету з нежирного або дієтичного м'яса - яловичини, курки - у процесі смаження вона однаково просякнута рослинною олією. Після подібної їжі загострення хвороби можуть отримати ті, у кого є: гастрит; захворювання підшлункової залози; проблеми з жовчним міхуром і печінкою.
  • Мариновані огірки, цибуля, часник, гірчиця - часто входять до бургера «за замовчуванням». Якщо продавець не надає детальної інформації, а їжу куплено вперше, такий «сюрприз» можна виявити лише після покупки. Між тим згадані продукти: можуть викликати печію та біль у шлунку; заборонено вживати тим, хто має будь-які проблеми з нирками.
  • Ще одна причина не вживати цей фастфуд при хворих нирках - надлишок солі, спецій і підсилювачів смаку на кшталт глутамату натрію. Негативно солоність вплине також на здоров'я: хворих на подагру; тих, хто страждає від набряків; гіпертоніків; тих, хто має проблеми із суглобами.
  • Консерванти в складі соусів (і котлети, якщо для приготування використовують напівфабрикати, а не свіже м'ясо) можуть стати причиною розладу травлення і шкірних висипань у дітей і вагітних жінок - вони особливо чутливі до різноманітної «хімії».

Бугрер

Висновки

Умови приготування - ось у що впирається все, коли вирішуєш, що приносить більше шкоди. Приготована вдома - зі свіжими продуктами, без майонезу - шаурма стає здоровою їжею, яку може з'їсти і дитина, і літня людина, не озираючись на хвороби. Але якщо обирати між вуличним кіоском із донер-кебабом і кафе з бургерами, варто віддати перевагу другому: тому, хто може за станом здоров'я дозволити собі некорисний фастфуд, кілька ложок жиру принесуть значно менше проблем, ніж брудні руки продавця...

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0