Користь і можлива шкода обліпихового чаю

Користь і можлива шкода обліпихового чаю
Вода та напої

Любителям чаю, завареного на травах, варто також не оминати увагою і деякі ягоди. Наприклад, ягоди обліпихи, які здавна славиться своїми лікувальними властивостями.

Розберемося, чим же саме такими корисними є природні дари цього чагарнику, в чому полягає можлива шкода і протипоказання до вживання, а також як правильно збирати і заготовлювати листя та ягоди цієї сонячної рослини.

Що це таке

Обліпиха являє собою деревоподібний чагарник, що володіє великою стійкістю до температурних перепадів і загальною невибагливістю. Кисло-солодкий смак ягід відмінно поєднується з присутнім у них специфічним ананасовим відтінком.

Обліпиха

З появою в аптеках великої кількості різноманітних лікарських засобів, корисні якості оточуючих нас дарів природи забуваються. Однак, обліпиха - це яскравий приклад поєднання в собі важливих сил природи, таких як сонце і мороз. Адже не дарма наші предки називали плоди обліпихи сонячними ягодами. Уже в III столітті нашої ери ягоди цієї рослини повсюдно приймали воїни як засіб, що швидко загоює поранення і допомагає швидко відновити сили.

Вирощуючи у себе на ділянці кущі обліпихи, можна з користю урізноманітнити запаси варення, компотів і соків, а також приготувати обліпихову олію. Але найпростішим у приготуванні є чай із листя та ягід цієї рослини. Кількість вітамінів і корисних елементів у такому напої анітрохи не поступається їхньому вмісту у свіжих ягодах. Такий чай допоможе швидко втамувати спрагу, а отже, буде корисним під час літньої спеки.

У процесі приготування чаю з обліпихи, незалежно від того, чи використовуєте ви ягоди або листя, можна експериментувати і додавати такі інгредієнти, як чорний чай, кориця, імбир, мед, м'ята, гвоздика, а також цитрусові. Ягоди можна не тільки заварювати, але також і варити протягом 5-7 хвилин після закипання.

Чай з обліпихи

Для простого заварювання в чайнику ягоди можна попередньо потовкти або зовсім подрібнити. На 0,5 літра води знадобиться до 150 грамів ягід. Вживати чай краще після того, як він настоїться близько чверті години.

Корисні та лікувальні властивості

  • Обліпиховий чай допомагає знизити рівень холестерину і поліпшити процеси обміну речовин в організмі, що допоможе людям, які борються із зайвою вагою. Для цього цей напій найефективніше буде пити перед прийомом їжі, а також перед виконанням фізичних вправ. До того ж самі ягоди мають малу калорійність, а також мають у своєму складі ненасичені жирні кислоти.
  • Вміст в обліписі аскорбінової кислоти не тільки допомагає боротися із застудними захворюваннями і проблемами імунітету, а й благотворно впливає на серцево-судинну систему, зміцнюючи стінки судин і нормалізуючи роботу серця.
  • Ягоди цієї рослини є сильним натуральним антибіотиком, що надає незаперечну допомогу в боротьбі з респіраторними захворюваннями, а також гострими інфекційними захворюваннями дихальних шляхів.
  • Також ягоди мають протизапальні та знезаражувальні властивості, що призводить до активної стимуляції імунітету і нормалізації його роботи.
  • Заварювання листя і гілок цієї рослини особливо добре допомагає в боротьбі з розладами кишківника, особливо в разі проносу. Для цього буде достатньо однієї столової ложки дрібно порізаного листя і гілок на 200 мл.
  • Група водорозчинних вітамінів покращує роботу щитовидної залози, а також сприяє зміцненню нервової системи.
  • Заварювання листя цієї рослини допоможе впоратися з ревматизмом і запаленням суглобів.
  • Фахівці відзначають позитивний вплив цього продукту за наявності хвороб зору, таких як катаракта і кон'юнктивіт.
  • Важливо відзначити користь цього виду чаю в процесах регенерації тканин, омолодження шкірних покривів, поліпшення стану нігтів і волосся.
  • Також відомий спосіб приготування чаю з кори чагарнику, яка містить нейромедіатори, що допомагають у боротьбі з депресією, станами тривожності та порушеннями сну.

Свіжий чай з обліпихи

Протипоказання до вживання

  • Надмірне вживання обліпихи або продуктів на її основі, а також індивідуальна непереносимість складових компонентів може спричинити негативні наслідки та розвиток алергічної реакції.
  • Даний продукт забороняється до вживання людям з наявністю холециститу, хворобами сечостатевої системи, виразці шлунка, печінки, а також запальних захворювань підшлункової залози.

Гарячий чай з обліпихи

Збір і заготівля

Обліпиха є дводомною рослиною і цей факт потрібно враховувати під час висадки. Для того щоб мати можливість отримувати плоди, необхідно посадити чагарники жіночого і чоловічого виду. Одного чоловічого буде достатньо для декількох чагарників жіночого типу.

Також важливо правильно підійти до вибору сорту, оскільки.к. деякі з сортів мають малу плодоносність, тоді як гілки інших сортів гнуться від тяжкості плодів, що знаходяться на них. До того ж, більш шляхетні сорти мають на своїх гілках на порядок менше колючок, що істотно полегшить процес збору.

Починати повноцінний збір варто з першими сильними заморозками. У цей час є можливість зривати ягоди, які щільно ростуть, не розчавивши їх, або зовсім спробувати струсити їх з куща на розстелену тканину. До того ж при такому способі не доведеться стикатися з колючками, що знаходяться на гілках рослини. Самі по собі ягоди міцно тримаються на гілках і побоюватися за їхнє передчасне осипання на землю не варто.

Листя варто заготовлювати в літній період. Добре вимиті і просушені, їх порційно розкладають і зберігають у темному місці з кімнатною температурою.

Ягоди для тривалого зберігання піддають заморожуванню і зберігають у морозилці не більше ніж півроку. Після закінчення цього терміну корисні властивості продукту починають поступово зникати.

Висновок

У разі правильного і помірного вживання, чай з обліпихи стає еліксиром, багатим важливими мікроелементами і вітамінами, а також чудовим засобом для боротьби з нудьгою і депресією. Особливо це стосується періодів міжсезоння, коли організм людини відчуває найбільшу нестачу корисних речовин.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
25.04.25
0
0
Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
25.04.25
0
0
Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
25.04.25
0
0
Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
25.04.25
0
0