Який сорт кави корисніший арабіка чи робуста?

Який сорт кави корисніший арабіка чи робуста?
Вода та напої

Приємно починати новий день із насолоди, з чашечки або навіть великого кухля ароматної кави. Заварюючи підбадьорливий напій, майже всі знають про його властивості. Але не кожен розуміється на видах і сортах кави, умовах їх вирощування і вже тим паче корисних властивостях конкретного продукту.

Під видами кави розуміють різновид дерев або кущів, з яких збирають бобові, а під сортом частіше розуміють суміш кавових зерен, підготовлену для створення благородного напою. Як правило, у всіх на слуху популярна Арабіка і трохи менш відома Робуста, а про Ексцельсу, Марагоджип або Маракайбо знають тільки фахівці - кавомани. Проте, піклуючись про своє здоров'я, любителям слід знати користь і шкоду найпоширеніших сортів. Сьогодні на полицях магазинів можна зустріти всілякі сорти кави, але найпоширеніші - Арабіка і Робуста.

Загальні властивості

Сучасні наукові дослідження показали, що кава активізує роботу головного мозку, запобігає розвитку старечого недоумства, позитивно впливає на судини організму. Арабіка і Робуста однаково:

  1. Стимулюють розумову діяльність.
  2. Запобігають хворобі Альцгеймера.
  3. Зміцнюють серцево-судинну систему, розширюючи та звужуючи артерії.
  4. Мають сечогінний ефект, очищають організм.
  5. Сприяють схудненню, оскільки прискорюють розщеплення жирів.

Ці якості проявляються виключно в разі дозованого, помірного вживання напою. Також обидва сорти мають власний аромат, гіркуватість і кислинку, містять кофеїн, цукор, ефірні олії та інші елементи.

Користь Арабіки

Плоди Аравійських кавових дерев не дарма є найбільш продаваними на світовому ринку. Незважаючи на труднощі культивації та дорожнечу, вони завжди користуються попитом. Арабіку за її якість ще називають королівським сортом. Вона має м'який приємний смак із великою палітрою відтінків, від фруктових до цитрусових і шоколадних. Нотки залежать від місця зростання, характеристик ґрунту. Вона, на відміну від Робусти, містить:

  • Набагато менше кофеїну, всього 1-1,5% проти 2-3%, а отже, його дія м'якша і щадніша.
  • Більше ефірних олій - до 18% проти 8%, а значить має багатогранний аромат.
  • Більше цукру, який, поряд з оліями, проявляється під час обсмажування зерен; карамелізація відбувається інтенсивніше, боби не обсмажують сильно, і вони не підгоряють.
  • Менше дубильних речовин, що відповідають за гіркоту і в'язкість. Але з цієї причини у напою виходить і менш пухирчаста нещільна пінка.

Зерна Аравійської кави під час заготівлі обробляють вологим методом, тобто промиванням і замочуванням у спеціальних резервуарах з корисними бактеріями, від чого смак виходить легким, пікантним і з кислинкою. Також вони мають набагато більшу цінність, ніж інші бобові, їх використовують як моносорт або в складі сумішей.

Арабіка

Користь Робусти

Цей сорт родом із В'єтнаму. Він більш невибагливий у вирощуванні, і, хоча визріває довше, продукція майже вдвічі дешевша. Після збору кавові ягоди сушать на свіжому повітрі, за цей час відбувається ферментація. Зерно дозріває, стає твердим, насиченим. Плоди застосовують для виготовлення дуже міцного напою, це один із найкращих натуральних енергетиків. Зерна містять до 3% кофеїну, що вдвічі або втричі більше, ніж в Арабіці. Але аромат слабкий. Шляхетну гіркоту букета можуть оцінити справжні кавомани.

Корисні властивості Робусти, на відміну від Арабіки, полягають у високому вмісті хлоргенової кислоти (9% проти 6,5%), а отже, вона більш:

  • Захищає клітини нашого організму від старіння та окислення,
  • Знижує рівень цукру, зменшує ризик діабету
  • Має помірний протизапальний ефект на клітинному рівні
  • Прискорює транспортну функцію лімфи та крові
  • Позитивно впливає на серцевий ритм
  • Підвищує еластичність судинної тканини
  • Благотворно впливає на шкіру.

Хлоргенова кислота міститься в багатьох овочах і фруктах, але найбільше її в каві. Іноді її використовують у комплексній терапії для схуднення. Слід пам'ятати, що надмірне накопичення хлоргенової кислоти в людському тілі може призвести до дисбалансу нервової системи.

За рахунок малої частки цукру (4-5%) Робуста має різкуватий присмак. Тому частіше її використовують у складі сумішей. Не всі кавомани можуть оцінити грубуватість і гіркоту цього сорту.

Робуста

Можлива шкода продуктів

Каву називають однією з найпоширеніших наркотичних речовин, вона швидко викликає звикання. Якщо пити його понад норму, особливо Робусту, то може виникнути головний біль, нудота або шум у вухах. Надмірне вживання тонізуючого напою може завдати шкоди для організму:

  • Нервової системи.
  • Обміну речовин.
  • Імунної системи.
  • Печінки.
  • Зубів.
  • Розвитку дітей та підлітків.
  • Вагітних і плода.

Через надлишок кофеїну недостатньо виробляються гормони щитоподібної залози, з'являються збої в роботі імунної системи. Може з'явитися ламкість нігтів, сухість шкіри, випадання волосся. Кавовий напій негативно впливає і на колір зубів, може з'явитися зубний камінь. Не можна вживати каву людям, які страждають на хвороби шлунка.

Арабіка і робуста

Рекомендації до вживання

Традиційно кавовий напій вживають вранці. Однак тим, хто піклується про своє здоров'я, краще відмовитися від кави в ліжку. Інакше посилиться дія гормону стресу - кортизолу, а через годину з'явиться зворотний ефект. Рекомендується випити чашечку - дві через годину після пробудження.

Не слід пити благородний напій натщесерце, оскільки хлоргенова кислота допомагає травленню, а в порожньому шлунку починає вплив на його стінки. За ознак гастриту або виразкової хвороби краще відмовитися від кави.

Дослідники стверджують, що за один день можна випити не більше 500-600 мг, тобто 5-6 чашок кави. Після вживання слід випити воду, оскільки вона виводить рідину з організму.

Все ж який сорт кави корисніший - Арабіка чи Робуста? Перший є більш якісним продуктом, має м'який і багатий смак, містить менше кофеїну. Другий, за рахунок високого вмісту хлоргенової кислоти і кофеїну, має сильну дію, збуджуючи нервову систему.

У всьому світі більш популярною є Арабіка, але італійці перевагу віддають Робусті, використовуючи для приготування еспресо. У будь-якому разі, на смак кавового напою впливає процес заварювання, а в кожного любителя є свій традиційний улюблений рецепт.

Набирає популярності органічна кава, що створюється із суміші Арабіки та Робусти. Він є одним із найкорисніших напоїв, оскільки плоди вирощують без хімічних добавок, а ґрунт нічим не удобрюють.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи
Людина прагне включати у свій раціон здорову їжу. У середовищі дієтологів і медиків точаться суперечки щодо продуктів,...
20.06.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козячий сир належить до різновиду кисломолочної продукції, яку отримують за традиційними рецептами. Він вирізняється...
20.06.25
0
0
Мокриця - користь і шкода для здоров'я Мокриця - користь і шкода для здоров'я
Мокриця, або зірочник середній, - добре відома рослина із сімейства гвоздикових. Вона росте повсюдно у вологих місцях...
20.06.25
0
0
Муміє - користь і шкода для здоров'я Муміє - користь і шкода для здоров'я
Гірський бальзам, гірські сльози - це назви цілющої речовини муміє. Терапевтична дія гірського бальзаму відома понад 4...
20.06.25
1
0