Що корисніше пити сік чи смузі

Що корисніше пити сік чи смузі
Вода та напої

У багатьох країнах уже давно увійшло в традицію пити свіжовичавлений сік. Напій, як відомо, втамовує спрагу і голод, а ще він досить смачний, коли зроблений з улюблених фруктів. Якщо соки вже давно увійшли в повсякденне життя, то смузі з'явилися відносно нещодавно і блискавично увійшли в моду, зарекомендувавши себе, як дуже корисний напій. Тепер багато поціновувачів здорового способу життя перебувають в омані, задаючись питанням, який напій все ж таки корисніший, сік або смузі. Щоб розібратися в цьому питанні, слід проаналізувати переваги кожного з них.

Загальна інформація про сік і смузі

Сік є рідким харчовим продуктом, який отримують у результаті віджимання їстівних стиглих фруктів або овочів. Їх буває 2 основних види. Перші - це свіжовичавлені, а другі - 100% відновлені, які виробляють із концентрованого соку, що надходить у продаж у спеціальній упаковці.

Також існують соки прямого віджиму, концентровані та дифузні. Вони виготовляються за спеціальними технологіями із застосуванням механічної обробки. Смузі являє собою густий однорідний коктейль із додаванням фруктів, ягід або овочів у перетертому і подрібненому вигляді. Припустимо навіть додавання волоських горіхів, молока або кефіру.

Останнім часом багато прихильників здорового харчування стали включати його у свій щоденний раціон. Звідси й виникли суперечки про те, який напій корисніший, сік чи смузі. А щоб отримати відповідь на це запитання, необхідно вивчити їхні властивості й те, як вони здатні впливати на людський організм.

Сік і смузі

Користь соку

Сік у більшості людей асоціюється з корисним продуктом, здоровим способом життя і спортом. Тож, піклуючись про себе та включаючи його до свого списку їжі та пиття, потрібно знати, яку користь він зможе принести.

  • Незважаючи на видалення клітковини під час приготування напою, всі вітаміни та корисні компоненти залишаються в цілісності. Це дає змогу не тільки наситити організм, а й забезпечити його необхідними мікроелементами в повному обсязі.
  • За допомогою фруктози, глюкози і сахарози, питний продукт зможе швидко підбадьорити людину і наситити її «голодний» мозок. Виходить, що в натуральному вигляді він є природним джерелом енергії.
  • Соки стають чудовим помічником у післяопераційному періоді, при певних захворюваннях печінки, проблемах із ротовою порожниною, інфекційних захворюваннях і для відновлення здоров'я після тривалої хвороби.
  • Такий напій є ідеальним варіантом відновлення сил після виснажливих тренувань. Витрачена енергія досить швидко відновлюється, полегшуючи симптоми м'язових спазмів.
  • Деякі фруктові соки добре очищають кров, знижують ризики утворення холестеринових бляшок, тим самим зміцнюючи серцево-судинну систему. Такими особливостями насамперед вирізняються виноградні та бурякові свіжі напої.

Сік

Користь смузі

Смузі - це досить цікавий напій, у якого немає однозначного рецепта. Щоб його приготувати, можна сміливо давати волю фантазії. Існує кілька причин, за якими цей продукт варто включити у свій щоденний раціон.

  • Всього одна порція смузі може заповнити добову норму всіх необхідних для коректної роботи організму речовин. До того ж це дуже зручно, адже не потрібно з'їдати багато фруктів або носити їх із собою. Достатньо всього лише з'єднати їх під час приготування такого напою.
  • Для ласунів смузі - це чудова заміна печива і тістечок. Використовуючи улюблені фрукти, можна задовольнити смакові якості не гірше, ніж від калорійного шоколаду. А з часом це стає звичкою, тому не залишиться жодної залежності від кондитерських виробів.
  • Для тих, хто бажає схуднути, такий продукт стане чудовою знахідкою. Адже він низькокалорійний і надовго здатний вгамувати голод. Тому його часто включають у розробку програм для позбавлення від зайвої ваги.
  • Такі коктейлі добре нормалізують роботу травної системи. В інтенсивному ритмі життя не завжди вдається нормально прийняти їжу, тому виникають складнощі в роботі шлунково-кишкового тракту. А цей продукт допомагає вирішувати таку проблему.
  • Фруктовий або овочевий напій здатний виводити токсини з організму завдяки великому вмісту клітковини. Шкідливі речовини часто накопичуються в організмі, вживання такого корисного напою допоможе регулярно очищати його.
  • У тому разі, якщо організм не відчуває нестачі вітамінів і корисних речовин, то вживання смузі тільки поліпшить стан шкіри, волосся і нігтів, а значить допоможе мати кращий і здоровіший вигляд.

Смузі

Які протипоказання мають ці напої

Такі корисні продукти можуть не тільки приносити користь, а й у певних випадках бути протипоказані. Деякі види овочевих соків заборонено пити в разі виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Солодкі соки не рекомендується вживати за цукрового діабету, а кислі - за підвищеної кислотності шлункового соку.

Отримати шкоду від смузі можна тільки в разі його частого вживання. Це може спровокувати алергічні реакції на високу концентрацію фруктози. Також лікарі рекомендують вживати такий смачний напій у першій половині дня, оскільки ввечері він може надати багато енергії організму, тому важко буде заснути.

Що корисніше, сік чи смузі

Порівнюючи 2 популярні напої, не можна відразу однозначно відповісти, що з них корисніше. Сік - це чудовий спосіб відновити енергію, проте втамувати голод ним надовго не можна. Уже через короткий проміжок часу людина захоче їсти. Смузі набагато ситніше через великий вміст клітковини. Усе ж багато хто став віддавати перевагу смузі й стверджувати, що він корисніший за. Адже в ньому міститься поєднання корисних волокон, вітамінів і мінералів. Готуючи його, можна нескінченно експериментувати, використовуючи улюблені продукти. Але вживаючи ці цілющі напої, слід пам'ятати, що надмірна користь може нашкодити. Наприклад, у вигляді алергічної реакції на якісь певні фрукти чи овочі.

Існує багато пакетованих магазинних соків, а також покупних смузі. Але краще дотримуватися порад лікарів і дієтологів, готуючи їх вдома самостійно. Так набагато надійніше, адже завжди хочеться бути впевненим, що вживаючи будь-який продукт, організм отримує максимальну користь.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0