Яке насіння льону корисніше коричневе або біле

Яке насіння льону корисніше коричневе або біле
Насіння

Насіння льону заслужено вважається одним із найкращих продуктів у світі суперфудів. На відміну від своїх «колег» - насіння чіа, кунжуту, маку тощо.п., льон більш доступний за ціною, а корисних властивостей у ньому нітрохи не менше. На ринку можна знайти 2 види льону: коричневий (темний) і білий (світлий/золотистий).

Загальна інформація про лляне насіння

Насіння льону добувають з однорічної рослини, відомої як Льон посівний. У кожній плодовій коробочці не більше 10 насінин. Колір насіння залежить від ступеня зрілості. Що молодше насіння, то воно світліше і багатше на поліфеноли (рослинні антиоксиданти).

Льон вирощують у промислових масштабах на всій території помірного поясу - в Росії, Північній Америці, гірських районах Близького Сходу та Азії. Льон невибагливий і стійкий до прохолодної погоди через вміст омега-3 в складі. Саме збалансований склад жирних кислот робить лляне насіння таким привабливим продуктом для зміцнення здоров'я.

На полицях магазинів насіння льону та його похідні широко представлені у вигляді борошна, шроту, олії, урбечу і, звісно, самого насіння - світлого, темного або їхньої суміші. Незважаючи на різноманітність форм, найправильнішим вибором стане цільне насіння. Річ у тім, що під час обробки порушується цілісність зерна, і починається процес окислення, який губить практично всю користь насіння. Лляне борошно і макуха цікаві тільки як джерела клітковини, а лляна олія володіє всією користю тільки одразу після віджимання. Оброблений льон не тільки швидко втрачає корисні властивості, а й набуває гіркуватого смаку, тому найефективніше самостійно подрібнювати/давити лляне насіння безпосередньо перед вживанням. Добре, якщо льон вирощений в екологічно чистих місцях без застосування пестицидів. Краще обирати виробників, у яких є сертифікати якості та безпеки продукту.

Льон надзвичайно популярний завдяки рекордному вмісту Омега-3 та грубому волокну у складі. Через це лляне насіння дуже цінують вегетаріанці та вегани, які відчувають нестачу жирних кислот через особливості харчування, а також люди, які прагнуть схуднути, тому що.к. Клітковина - найважливіший інструмент для підтримки нормальної ваги. Загалом, лляне насіння буде корисним усім людям незалежно від статі, віку, професії, а також від. Обмеження можуть бути тільки в разі хронічних захворювань.

Коричневе та біле насіння льону

Користь коричневого льону

Насіння льону набуває темно-коричневого відтінку, коли повністю дозріває. У стиглому насінні трохи менший вміст поліфенолів, оболонка насіння стає твердішою, а смак набуває характерної гіркуватості.

  • Насіння темного льону - це чудове джерело грубого волокна, яке допомагає очищати кишечник. У 100 гр. льону міститься 27 гр. клітковини. Розбухаючи під впливом рідини, клітковина формує харчову грудку, яка проходить кишечником і ретельно очищає його стінки. Регулярне вживання льону благотворно впливає на перистальтику кишківника, тому особливо рекомендується людям, які страждають від запорів.
  • Насіння льону - одне з найкращих джерел Омега-3 жирних кислот, без яких неможливе правильне функціонування організму. Омега-3 в лляному насінні навіть більше, ніж у знаменитому риб'ячому жирі. Поліненасичені жирні кислоти підтримують правильну роботу мозку і серцево-судинної системи, тому насіння льону вважається хорошим профілактичним засобом від інфарктів та інсультів.
  • Льон особливо полюбився людям, які перебувають у процесі схуднення. Лляне насіння швидко насичує організм, а жирні кислоти в його складі беруть участь у процесі ліполізу - розщеплення жирів. Іншими словами, льон дає змогу не тільки утримувати потрібну вагу, а й є чудовою профілактикою холестеринових відкладень і атеросклерозу.
  • Насіння льону містить усі вітаміни групи B (крім B12), тому льон можна розглядати як продукт, що зміцнює центральну нервову систему та імунітет.
  • У темному льоні міститься величезна кількість міді, марганцю і магнію. 2 столові ложки лляних зерен забезпечать людині добову дозу цих мікроелементів, необхідних для м'язових і скелетних тканин організму.
  • Лляне насіння стане прекрасним доповненням до спортивного харчування людей, які активно набирають м'язову масу. Льон містить весь набір незамінних амінокислот, але особливо багатий на ізолейцин і валін, які сприяють спалюванню жиру і нарощуванню м'язів. Висока калорійність льону (534 Ккал/100 гр.) також дасть потужний заряд енергії та сил перед тренуванням.
  • Під час зіткнення з рідиною льон виділяє в'язкий слиз, тому густі лляні відвари використовують у разі запалення будь-яких слизових оболонок. Лляні настої м'яко обволікають шлунок і приносять полегшення при виразковій хворобі та гастриті. Також теплий відвар льону використовують, щоб зняти запалення горла в разі бронхітів або ГРЗ.

Коричневий льон

Користь білого льону

Білий льон володіє тими ж якостями, що й темний, але відрізняється великим вмістом поліфенолів. Завдяки поліфенолам світлий льон здобув шалену популярність серед жінок.

  • Поліфеноли - це рослинні антиоксиданти, які захищають організми від надмірного впливу УФ-променів, вірусів і передчасного старіння. Людина може отримати поліфеноли тільки з рослинною їжею, а світлий льон - один із продуктів, де його вміст оптимальний для людини.
  • Завдяки Омезі-3 і поліфенолам, світлий льон підтримує правильний водно-жировий баланс шкіри. Збагативши раціон лляним насінням, володарі сухої чутливої шкіри зможуть з часом підвищити зволоженість і еластичність шкірних покривів. Особливо важливо вживати світлий льон у місцях, де активно світить сонце, оскільки.к. ультрафіолет - головна причина передчасного старіння і занепаду тонусу шкіри.
  • Світле лляне насіння багате на лігнани - фітоестрогени, які допомагають жінкам підтримувати нормальний гормональний фон. Регулярне вживання допоможе впоратися з передменструальним синдромом і наслідками менопаузи. Лляні фітоестрогени не тільки сприятливо діють на нервову систему в постменопаузу, а й зменшують больові відчуття під час менструацій.
  • Білий льон застосовується як профілактичний засіб від онкології. Лляний фітоестроген, потрапляючи в організм, визначає, чи є в тілі нестача або надлишок природного естрогену, і балансує ці показники. Якщо естрогену не вистачає (за менопаузи, наприклад), то фітоестроген «вбудовується» в клітини організму замість нього. Якщо є надлишок естрогену, то лігнани частково блокують його дію, тим самим знижуючи ризик розвитку деяких гормонозалежних видів раку.
  • Білий льон практично не має смаку, на відміну від коричневого насіння, тому йому віддають перевагу люди, які не хочуть відчувати специфічний лляний присмак, але бажають оздоровити організм.

Білий льон

Протипоказання

Незважаючи на колосальну користь і ефективність у лікуванні та профілактиці багатьох захворювань, вживання льону все ж має обмеження:

  • Льон протипоказаний у разі сечокам'яної хвороби, оскільки.к. він має сечогінний ефект і може спровокувати рух каменів у нирках.
  • Вживання льону протипоказане в період загострення гастриту, холециститу і панкреатиту. Лляне насіння за цих недуг варто вживати тільки після рекомендацій лікаря-фахівця.
  • Категорично не можна вживати льон за наявності онкозахворювань (міома, злоякісні новоутворення, кісти щитоподібної та молочної залоз). Льон хороший як профілактика, але якщо хвороба настала, то лляний фітоестроген може спровокувати зростання пухлини. Обов'язкова консультація ендокринолога/онколога.
  • З обережністю варто застосовувати льон вагітним і жінкам, що годують, з тимчасово нестабільним гормональним фоном. У рідкісних випадках лляні лігнани можуть викликати передчасні перейми.
  • У разі непрохідності кишечника льон також протипоказаний, оскільки.к. може погіршити стан.

Способи вживання

Максимальну користь можна отримати, якщо вживати необроблене насіння льону. У цілісному зерні зберігається 100% користі. Щоб добути її з насіння, потрібно попередньо подрібнити потрібну порцію, з'ївши протягом півгодини, доки насіння не почало окислюватися і втрачати вітаміни. Якщо льон не подрібнити, то він транзитно пройде по всьому ШКТ, не принісши користі. Подрібнювати льон найкраще в дерев'яній ступці, але підійде звичайна кавомолка або млин для зерен/спецій.

Ще один вірний спосіб отримати від льону максимум - попередньо проростити насіння. У проростках активізується весь вітамінно-мінеральний запас, збільшується користь зерен із появою паростка. Пророщувати льон найкраще в скляному посуді, промиваючи зерно двічі на день від слизу. Слід дотримуватися балансу вологи та доступу кисню: насіння має бути трохи зволоженим і нещільно прикритим марлею. Проростки потрібно також подрібнювати або ретельно пережовувати, щоб роздрібнити оболонку зерна.

Для лікування запалення слизових вкрай ефективний відвар льону. Найпростіший рецепт цілющого лляного настою складається з 1 столової ложки насіння і 2 склянок води. Жменю льону потрібно залити гарячою водою і залишити на годину. Невеликими порціями готовий настій рекомендується пити протягом дня, незадовго до прийому їжі. Обволікаюча дія лляного відвару зніме запалення зі слизових оболонок, зменшить біль, а також.

З насіння льону можна робити борошно. Лляне борошно вкрай популярне як компонент для випічки, т.к. воно надає стравам приємної консистенції та збагачує їх клітковиною. Також лляне борошно не містить глютену, якого багато хто уникає. Але при випіканні або іншій термообробці, на жаль, пропадуть усі вітаміни та жирні кислоти.

Вводити насіння льону в раціон слід поступово, починаючи з 1 чайної ложки на день. Далі дозування можна збільшити до 2-3 столових ложок.

Висновок

Білий і коричневий льон однаково ефективні для зміцнення серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи та імунітету. Лляне насіння допомагає заповнити баланс омега-3-6 і -9 жирних кислот, а також збагачує організм магнієм, марганцем, міддю, кальцієм, селеном і цинком.

Коричневий льон має більш щільну оболонку, тому вміст грубого волокна в ньому трохи більший, ніж у світлому насінні. Коричневий льон популярний як м'який засіб для очищення кишечника. Темний льон особливо підійде людям, які хочуть оздоровити кишечник і нормалізувати вагу.

Білий льон відрізняється підвищеним вмістом особливих фітоестрогенів - лігнанів, тому більш ефективний як засіб профілактики раку грудей і передміхурової залози. Білий льон також більш популярний серед жінок, т.к. баланс поліненасичених жирних кислот і фітоестрогенів перешкоджає передчасному старінню організму.

Обидва види льону популярні як доступний суперфуд серед веганів, спортсменів і людей, які бажають позбутися зайвих кілограмів. Льон слід застосовувати з обережністю жінкам при надії. Людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту або новоутвореннями вживати льон можна тільки після консультації з лікарем-фахівцем. При порушенні гормонального фону льон часто протипоказаний.

Загалом, льон - один із найкорисніших дарів природи, який принесе організму величезну користь за умови правильного та помірного споживання.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи
Людина прагне включати у свій раціон здорову їжу. У середовищі дієтологів і медиків точаться суперечки щодо продуктів,...
20.06.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козячий сир належить до різновиду кисломолочної продукції, яку отримують за традиційними рецептами. Він вирізняється...
20.06.25
0
0
Мокриця - користь і шкода для здоров'я Мокриця - користь і шкода для здоров'я
Мокриця, або зірочник середній, - добре відома рослина із сімейства гвоздикових. Вона росте повсюдно у вологих місцях...
20.06.25
0
0
Муміє - користь і шкода для здоров'я Муміє - користь і шкода для здоров'я
Гірський бальзам, гірські сльози - це назви цілющої речовини муміє. Терапевтична дія гірського бальзаму відома понад 4...
20.06.25
1
0