Булгур: користь і шкода для організму

Якщо перед вами постало питання про те, як без великих витрат урізноманітнити своє меню, то варто звернути увагу на такий незвичайний продукт як булгур.
Булгур - це крупа, яку використовують як гарнір у багатьох східних, а також середземноморських країнах. Розберемося, що він собою являє, якими володіє властивостями і як його приготувати.
Що це таке
Булгур являє собою висушену молочну пшеницю, піддану кільком стадіям водяної термічної обробки, а це значить, перед використанням немає необхідності її промивати. Крупа має унікальний смак із горіховою ноткою, є доволі ситною і при цьому низькокалорійною.
Булгур може стати гідною заміною для порядком обридлої гречки та рису, оскільки.к. відмінно поєднується з м'ясними та рибними стравами. Також може бути використана як основа для супу, запіканки, пудингу, замінник рису в плові.
У продажу можна зустріти крупу різних розмірів, але цільнозерновий коричневий булгур є найкориснішим завдяки насиченості мікроелементами та вітамінами. Цей вид легко відрізнити від інших за добре збереженою верхньою оболонкою.Список корисних властивостей
- З огляду на поживність булгура, він може стати чудовим складником вегетаріанського меню, т.к. містить величезну кількість клітковини і мікроелементів, необхідних для підтримки нормальної роботи організму.
- Вміст вуглеводів становить близько 75% від загальної маси за досить низького індексу глюкози, що є запорукою правильного травлення і відсутності стрибків цукру в крові.
- Багатий вміст групи водорозчинних вітамінів, що відіграють велику роль у клітинному метаболізмі, підвищує імунітет, позитивно впливає на стан нервової системи.
- Магній і калій поліпшать роботу серця і зміцнять стінки судин, а кальцій і фосфор подбають про шкірні покриви, волосся і нігті.
- Мідь допоможе в боротьбі з анемією, втратою апетиту, облисінням, посивінням.
- Крупа багата на марганець, який буде корисний діабетикам, оскільки.к. безпосередньо сприяє зниженню цукру в крові. Марганець також нормалізує обмін жирів, налагоджує роботу щитоподібної залози, і покращує роботу мозку.
- Клітковина, що у великих кількостях міститься в булгурі, допомагає вивести з організму токсини, а харчові волокна нормалізують діяльність кишківника.
- Для тих, хто дотримується дієти, така крупа буде дуже доречною як один із варіантів обіду, оскільки.к. вона добре насичує і надовго позбавляє відчуття голоду. До того ж у складі присутні складні вуглеводи, які повільно засвоюються і дають змогу не набирати зайву вагу.
- Завдяки вмісту корисних речовин, крупа буде корисною вагітним і жінкам, які годують груддю.
- На основі булгура створюються ефективні маски та антивікові креми.
Шкода від вживання булгуру
- Булгур містить глютен, тому людям з алергією на цей білок не слід вживати його в їжу як основну страву, для запобігання розвитку целіакії - аномальної реакції кишківника на глютен, що здатна порушити травлення шляхом ушкодження стінок тонкої кишки, а також для запобігання розвитку целіакії.
- Також пшеничні білки, що містяться в булгурі, за алергії можуть викликати набряки, висипання, запаморочення, сильний головний біль, порушення сну.
- За наявності проблем зі шлунково-кишковим трактом, підвищеної кислотності, панкреатиту, гастриту та виразки шлунка також потрібно обмежувати вживання цього продукту у зв'язку з великою кількістю грубих волокон, що містяться в крупі.
- Не варто давати булгур дітям до трьох років, оскільки.к. вона може виявитися надмірно важкою для шлунка дитини, а також викликати здуття.
Як правильно вибрати та приготувати
Булгур потрапляє на прилавки наших магазинів зі східних країн. Перед покупкою огляньте упаковку на цілісність, а також подивіться, чи не закінчився термін зберігання. Зазвичай термін зберігання становить від 5 до 8 місяців. Зерна крупи мають бути розсипчасті, а також без додаткових домішок і сміття. Такі включення свідчать про неякісний і несвіжий товар. Зерна мають бути солодкими і не мати особливо вираженого запаху. Крупу слід зберігати в прохолодному місці, в щільно закритій ємності.
Булгур розрізняється за ступенем помелу: грубий, середній, тонкий. Для тих, хто мріє схуднути найбільше підходить грубий помел. Дрібний помел використовується як інгредієнт для салатів або під час випікання кексів і хліба, де окрім аромату та горіхового смаку, надає виробам хрусткої скоринки. Середній помел найбільше підійде для стандартного приготування каші.
Для того щоб зберегти максимум корисних властивостей, варто спробувати не варити кашу, а залити її окропом у пропорції 1 до 2 і дати настоятися до готовності, укутавши каструлю для більшого ефекту. Час приготування складе 45-55 хвилин.Стандартно рекомендоване обсмажування дає крупі додаткову калорійність. Це варто робити, якщо у вас зерна грубого помелу. Після обсмажування достатньо відварити 15 хвилин на слабкому вогні.
Булгур є універсальною крупою, а значить, і рецептів з ним дуже багато: від звичних солоно-гострих до солодких варіантів. Наприклад, любителям каш на сніданок, можна розглянути варіант із додаванням до булгуру свіжих фруктів і подрібнених горіхів. Аналогічно рису булгур можна змішати з м'ясним фаршем і начинити баклажани або перці.
Якщо ви зібралися готувати суп з булгуром, то варто пам'ятати, що за тривалого зберігання такої страви крупа може сильно набрякнути і буде більше нагадувати кашу.
Швидко приготувати булгур допоможе мікрохвильовка. Вона прискорить процес приготування вдвічі. Однак при цьому необхідно правильно вибрати ємність і використовувати трохи менше води. Перший етап приготування на максимальній потужності становитиме 2-3 хвилини. Після чого крупу необхідно залишити під закритою кришкою на 10-15 хвилин до повної готовності.
Висновок
Булгур - це більше, ніж просто гарнір або ситна каша на обід. За своїми властивостями і кількісним вмістом корисних речовин, він у багато разів перевершує крупи, які ми звикли бачити у себе на столі. Булгур ідеальний як для кулінарних експериментів, так і для приготування простих страв.



