Булгур: користь і шкода для організму

Булгур: користь і шкода для організму
Крупи та зерно

Якщо перед вами постало питання про те, як без великих витрат урізноманітнити своє меню, то варто звернути увагу на такий незвичайний продукт як булгур.

Булгур - це крупа, яку використовують як гарнір у багатьох східних, а також середземноморських країнах. Розберемося, що він собою являє, якими володіє властивостями і як його приготувати.

Що це таке

Булгур являє собою висушену молочну пшеницю, піддану кільком стадіям водяної термічної обробки, а це значить, перед використанням немає необхідності її промивати. Крупа має унікальний смак із горіховою ноткою, є доволі ситною і при цьому низькокалорійною.

Свіжий булгур

Булгур може стати гідною заміною для порядком обридлої гречки та рису, оскільки.к. відмінно поєднується з м'ясними та рибними стравами. Також може бути використана як основа для супу, запіканки, пудингу, замінник рису в плові.

У продажу можна зустріти крупу різних розмірів, але цільнозерновий коричневий булгур є найкориснішим завдяки насиченості мікроелементами та вітамінами. Цей вид легко відрізнити від інших за добре збереженою верхньою оболонкою.

Список корисних властивостей

  • З огляду на поживність булгура, він може стати чудовим складником вегетаріанського меню, т.к. містить величезну кількість клітковини і мікроелементів, необхідних для підтримки нормальної роботи організму.
  • Вміст вуглеводів становить близько 75% від загальної маси за досить низького індексу глюкози, що є запорукою правильного травлення і відсутності стрибків цукру в крові.
  • Багатий вміст групи водорозчинних вітамінів, що відіграють велику роль у клітинному метаболізмі, підвищує імунітет, позитивно впливає на стан нервової системи.
  • Магній і калій поліпшать роботу серця і зміцнять стінки судин, а кальцій і фосфор подбають про шкірні покриви, волосся і нігті.
  • Мідь допоможе в боротьбі з анемією, втратою апетиту, облисінням, посивінням.
  • Крупа багата на марганець, який буде корисний діабетикам, оскільки.к. безпосередньо сприяє зниженню цукру в крові. Марганець також нормалізує обмін жирів, налагоджує роботу щитоподібної залози, і покращує роботу мозку.
  • Клітковина, що у великих кількостях міститься в булгурі, допомагає вивести з організму токсини, а харчові волокна нормалізують діяльність кишківника.
  • Для тих, хто дотримується дієти, така крупа буде дуже доречною як один із варіантів обіду, оскільки.к. вона добре насичує і надовго позбавляє відчуття голоду. До того ж у складі присутні складні вуглеводи, які повільно засвоюються і дають змогу не набирати зайву вагу.
  • Завдяки вмісту корисних речовин, крупа буде корисною вагітним і жінкам, які годують груддю.
  • На основі булгура створюються ефективні маски та антивікові креми.

Ложка булгура

Шкода від вживання булгуру

  • Булгур містить глютен, тому людям з алергією на цей білок не слід вживати його в їжу як основну страву, для запобігання розвитку целіакії - аномальної реакції кишківника на глютен, що здатна порушити травлення шляхом ушкодження стінок тонкої кишки, а також для запобігання розвитку целіакії.
  • Також пшеничні білки, що містяться в булгурі, за алергії можуть викликати набряки, висипання, запаморочення, сильний головний біль, порушення сну.
  • За наявності проблем зі шлунково-кишковим трактом, підвищеної кислотності, панкреатиту, гастриту та виразки шлунка також потрібно обмежувати вживання цього продукту у зв'язку з великою кількістю грубих волокон, що містяться в крупі.
  • Не варто давати булгур дітям до трьох років, оскільки.к. вона може виявитися надмірно важкою для шлунка дитини, а також викликати здуття.

Приготований булгур

Як правильно вибрати та приготувати

Булгур потрапляє на прилавки наших магазинів зі східних країн. Перед покупкою огляньте упаковку на цілісність, а також подивіться, чи не закінчився термін зберігання. Зазвичай термін зберігання становить від 5 до 8 місяців. Зерна крупи мають бути розсипчасті, а також без додаткових домішок і сміття. Такі включення свідчать про неякісний і несвіжий товар. Зерна мають бути солодкими і не мати особливо вираженого запаху. Крупу слід зберігати в прохолодному місці, в щільно закритій ємності.

Булгур розрізняється за ступенем помелу: грубий, середній, тонкий. Для тих, хто мріє схуднути найбільше підходить грубий помел. Дрібний помел використовується як інгредієнт для салатів або під час випікання кексів і хліба, де окрім аромату та горіхового смаку, надає виробам хрусткої скоринки. Середній помел найбільше підійде для стандартного приготування каші.

Для того щоб зберегти максимум корисних властивостей, варто спробувати не варити кашу, а залити її окропом у пропорції 1 до 2 і дати настоятися до готовності, укутавши каструлю для більшого ефекту. Час приготування складе 45-55 хвилин.

Стандартно рекомендоване обсмажування дає крупі додаткову калорійність. Це варто робити, якщо у вас зерна грубого помелу. Після обсмажування достатньо відварити 15 хвилин на слабкому вогні.

Булгур є універсальною крупою, а значить, і рецептів з ним дуже багато: від звичних солоно-гострих до солодких варіантів. Наприклад, любителям каш на сніданок, можна розглянути варіант із додаванням до булгуру свіжих фруктів і подрібнених горіхів. Аналогічно рису булгур можна змішати з м'ясним фаршем і начинити баклажани або перці.

Якщо ви зібралися готувати суп з булгуром, то варто пам'ятати, що за тривалого зберігання такої страви крупа може сильно набрякнути і буде більше нагадувати кашу.

Готовий булгур

Швидко приготувати булгур допоможе мікрохвильовка. Вона прискорить процес приготування вдвічі. Однак при цьому необхідно правильно вибрати ємність і використовувати трохи менше води. Перший етап приготування на максимальній потужності становитиме 2-3 хвилини. Після чого крупу необхідно залишити під закритою кришкою на 10-15 хвилин до повної готовності.

Висновок

Булгур - це більше, ніж просто гарнір або ситна каша на обід. За своїми властивостями і кількісним вмістом корисних речовин, він у багато разів перевершує крупи, які ми звикли бачити у себе на столі. Булгур ідеальний як для кулінарних експериментів, так і для приготування простих страв.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи
Людина прагне включати у свій раціон здорову їжу. У середовищі дієтологів і медиків точаться суперечки щодо продуктів,...
20.06.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козячий сир належить до різновиду кисломолочної продукції, яку отримують за традиційними рецептами. Він вирізняється...
20.06.25
0
0
Мокриця - користь і шкода для здоров'я Мокриця - користь і шкода для здоров'я
Мокриця, або зірочник середній, - добре відома рослина із сімейства гвоздикових. Вона росте повсюдно у вологих місцях...
20.06.25
0
0
Муміє - користь і шкода для здоров'я Муміє - користь і шкода для здоров'я
Гірський бальзам, гірські сльози - це назви цілющої речовини муміє. Терапевтична дія гірського бальзаму відома понад 4...
20.06.25
1
0