Що корисніше кеш'ю чи мигдаль?

Більшість горіхів містить багато корисних жирів, протеїнів, вітамінів, мінералів і відрізняється високою поживною цінністю. Є кілька різновидів горіхів, які вважаються найпопулярнішими. Це кеш'ю, арахіс, мигдаль, волоські горіхи. Горіхи кеш'ю та мигдаль мають різний зовнішній вигляд, відрізняються за смаком і складом. Але обидва продукти є дуже хорошими джерелами рослинного білка і належать до здорової їжі. Горіхи кеш'ю і мигдаль є корисними добавками до раціону, хоча вони відрізняються за вмістом поживних речовин.
Що це таке
Хоча багато хто з нас вважає мигдаль горіхом, з наукового погляду він ближчий до персикових кісточок. Мигдаль буває двох сортів: солодкий і гіркий. Мигдаль росте в Північній Африці, Західній Азії та Середземномор'ї, хоча більшу частину цієї культури сьогодні вирощують у Сполучених Штатах, Іспанії та Італії. Цей популярний продукт їдять сирим або смаженим і додають до різних страв, переважно десертів і випічки. Горіх являє собою плід витягнутої форми з одним загостреним кінцем. Біле на розрізі ядро вкрите коричневою шкіркою.
Кеш'ю є плодом тропічного вічнозеленого чагарнику. Горіх вирощують у теплому та вологому кліматі по всьому світу. В'єтнам, Нігерія, Індія, Бразилія та Індонезія входять до числа провідних виробників кеш'ю. Горіх має розміри близько 2,5 сантиметрів у довжину. Плід вирізняється вигнутою формою і гладкою поверхнею. Кожне ядро розколюється на дві половинки, як у бобових. Кремово-білий плід має щільну текстуру і солодкий, маслянистий смак. Кеш'ю стають дедалі популярнішими останніми роками, їх використовують для приготування такої альтернативи молочним продуктам, як горіхові сир і молоко.
Користь кеш'ю
Продукт дуже калорійний. Сто грам кеш'ю дають 553 кілокалорії. Горіх має багато корисних властивостей, зокрема благотворно впливає на роботу мозку і здоров'я серця, знижує ризик розвитку діабету. Кеш'ю:
- Перевершує мигдаль у вмісті вітаміну К. Мигдальний горіх не містить вітаміну К, в той час як 100 грам кеш'ю містить 34,1 мікрограмів вітаміну К.
- Містить більше заліза, ніж мигдаль. Залізо допомагає клітинам виробляти енергію, відіграє важливу роль у транспортуванні кисню, допомагає імунній системі боротися з інфекцією.
- Багатий корисними для серцево-судинної системи мононенасиченими жирними кислотами, такими як олеїнова і пальмітинова кислота. Ці незамінні жирні кислоти допомагають знизити рівень шкідливого холестерину, одночасно підвищуючи рівень хорошого холестерину в крові.
- Містить достатню кількість багатьох необхідних вітамінів, таких як пантотенова кислота, піридоксин (вітамін В-6), рибофлавін і тіамін. Сто грам горіхів забезпечують 32% рекомендованого рівня споживання піридоксину.
- Багатий на цинк і селен, які необхідні для нормального функціонування чоловічої та жіночої репродуктивної системи.
Користь мигдалю
Мигдаль вважається одним із найкорисніших горіхів і хорошим доповненням практично до будь-якої дієти. Крім вітамінів і мінералів, продукт також містить антиоксиданти. Більшість цих антиоксидантів зосереджено в оболонці горіха.
Антиоксиданти протидіють пошкодженню на клітинному рівні, спричиненому вільними радикалами, що зі свого боку знижує ризик багатьох небезпечних для життя захворювань: раку, хвороб серця і хвороби Альцгеймера. Вживання мигдалю:
- Допомагає контролювати рівень цукру в крові, завдяки білку, клітковині та магнію, які містить продукт, що робить горіх ідеальним вибором для діабетиків.
- Знижує кров'яний тиск і рівень холестерину.
- Зменшує відчуття голоду і може допомогти схуднути, оскільки містить набагато більше клітковини на порцію, ніж кеш'ю.
- Сприяє здоров'ю кісткової системи, оскільки продукт містить багато кальцію, як порівняти з кеш'ю, 273 міліграми на 100 грамів продукту.
- Сприяє збереженню молодості та зниженню ризику серцевих захворювань, оскільки горіх є одним із найкращих джерел незамінного антиоксиданту вітаміну Е.
Шкода та протипоказання
Кеш'ю та мигдаль можна назвати здоровою їжею. Але обидва продукти відрізняються високою енергетичною цінністю. У ста грамах мигдалю міститься 609 кілокалорій, а та ж кількість кеш'ю «тягне» на 553 кілокалорії. Через високу калорійність обидва продукти варто вживати з обережністю особам схильним до ожиріння.
Людям із підвищеною алергізацією організму не рекомендується вводити плоди у свій раціон. Тим, у кого немає жодних протипоказань, дієтологи рекомендують з'їдати на день 50-100 грамів кеш'ю або мигдалю. Мигдальні горіхи та кеш'ю можуть завдати шкоди:
- Мигдаль багатий на аргінін, який може посилити деякі поширені вірусні інфекції, тому вживання горіха слід уникати тим, хто має схильність до герпесу.
- Мигдальні горіхи містять отруйний глікозид - амигдалін. Тому не можна вживати велику кількість сирого мигдалю.
- Фахівці радять відмовитися від кеш'ю при захворюваннях нирок, при гастриті, під час гострого періоду захворювань дихальної системи
Висновки
Фахівці з харчування рекомендують включити обидва горіхи в раціон, щоб отримати максимальну користь. І кеш'ю, і мигдаль є поживними та смачними продуктами, які несуть багато користі для здоров'я. Хоча мигдаль має невелику перевагу, важко сказати, який із продуктів можна назвати більш здоровим.
Обидва горіхи містять магній, калій, залізо, фосфор і цинк в однакових кількостях. Проте мигдаль перевершує кеш'ю, коли справа доходить до вітаміну Е і кальцію. Кеш'ю та мигдаль містять велику кількість ненасичених жирів, які можуть знизити рівень поганого холестерину та збільшити кількість хорошого холестерину в крові. Кеш'ю містить вуглеводи у вигляді крохмалів. Мигдаль містить вуглеводи у вигляді харчових волокон.Ці горіхи досить калорійні, проте кеш'ю і мигдаль можуть посприяти схудненню, якщо їсти їх у помірних кількостях. І той і інший продукт містить багато жиру, але на радість прихильників правильного харчування це мононенасичені жири, які корисні для здоров'я.



