Огіркова трава: користь і можлива шкода

Огіркова трава: користь і можлива шкода
Рослини

Огіркову траву або бораго в нашій країні сприймають як бур'ян. Розмножується трава самосівом, росте на городніх грядках, на галявинах, на узбіччях доріг. У європейських країнах її вирощують як овочеву рослину, яку додають до салатів та інших страв як приправу. Трава соковита, має м'ясисте листя і стебла.

Запах бораго нагадує огірковий, звідси і з'явилася назва - огірочник або огіркова трава. Бораго належить до сімейства буранчикових, тому іноді її називають буранчиком. Є і ще одна назва - серцева квітка.

Що це таке

У підручниках ботаніки батьківщиною огірочника названо Сирію. Зараз квітку можна зустріти на території Європи, в південній Америці, Англії та на Кавказі.

Огіркова трава - однорічна рослина. Деякі екземпляри можуть бути вище півметра. У рослини пряме товсте стебло, порожнисте всередині. Листя велике, має овальну форму, вкрите волосками білого кольору, а зовні нагадує оксамитову тканину.

Огіркова трава

У червні починається цвітіння, на рослині розкриваються великі квіти темно-блакитного кольору. Насіння дозріває в другій половині літа. До цього часу визріває невеликий темно-коричневий горіх, який лущиться і розсіює насіння. Наступного року на місцях самосіву з'являються зарості огірочника.

Окультурений буранчик потребує нескладного догляду - це полив під час посухи, розпушування і підживлення кілька разів за сезон.

Повною мірою смакові якості проявляються тільки в окультуреного огірочника.

На посів насіння готують у середині квітня. Їх розкидають на відстані не менше 10 см. Сходів чекати довго не доведеться - у теплу погоду перші паростки з'являться через тиждень.

У їжу годяться тільки свіжозрізані гілочки. Тому посів організовують за типом конвеєра з інтервалом у два тижні.

Якщо за рослиною не доглядати, то вона переходить у дику форму і розростається.

Приємний огірковий запах і насиченість квітів нектаром - властивості, які активно приваблюють бджіл. Бораго - прекрасний медонос. Цю якість активно використовують бджолярі.

Користь

Рослина у своєму складі має багато корисних речовин:

  • Насичене аскорбінкою.
  • Такими мікроелементами, як калій, магній, кальцій.
  • У ній багато каротину.
  • Велика кількість сапоніну, флавоноїдів і таніну.
  • Трава насичена лимонною та яблучною кислотами.
  • У квітах присутні ефірні олії.
  • У насінні містяться жирні кислоти.

Красива огіркова трава

Кулінарія

У Європі бораго є компонентом багатьох страв. Це пояснюється приємним огірковим запахом і корисністю.

  1. Молоде листя додають у салати, перші та другі страви.
  2. Визріле листя гарне як приправа при консервуванні.
  3. Тушковане листя гарне як самостійна страва.
  4. Багатим на нектар квітам знайшли застосування в кондитерських виробах.
  5. Буранчик є в складі багатьох дієтичних страв.

Свіжа огіркова трава

Нетрадиційна медицина

Рецепти огірочника народною медициною були відомі ще древнім римлянам. Бораго включали в меню воїнів для підвищення витривалості. Вважалося, що відвар підвищує бойовий дух. Пораненим давали його як лікувальний засіб.

У середньовіччі бораго застосовували як звеселяючу травичку, що проганяє тугу і зневіру.

У наші дні цілителі застосовують огірочник:

  • При запальних процесах у шлунково-кишковому тракті.
  • При застуді.
  • У разі сухого кашлю.
  • Як м'яке проносне.
  • Відвари і настої допомагають у разі набряків, компреси з листя знімають біль у суглобах, м'язах і ефективні в разі подагри та ревматичних захворювань.
  • Гомеопатія лікує огірочником депресії, неврастенію, призначає в разі безсоння й астенії.
  • Мамам, які годують груддю, рекомендують пити відвар з насіння огіркової трави, що сприяє підвищенню лактації.
  • З насіння готують олію для лікування уражень епітелію.

Косметологія

Олія насіння буранчика підвищує тонус епітелію і покращує пружність зрілої та втомленої шкіри. У молодому віці за допомогою олії можна позбутися акне і нормалізувати роботу сальних залоз.

Шкода

Медична наука відзначає багато позитивних якостей буравчика. Але більше ніж 3 тижні вживати його не рекомендує. Це шкідливо для печінки.

  • Вважається, що огірочник сприяє лактації, але жінкам приймати його без консультації з лікарем не рекомендується.
  • При виразках і гастритах безконтрольний прийом може спровокувати загострення.
  • У людей може бути індивідуальна непереносимість, можливі алергічні реакції. Це теж протипоказання до прийому огіркової трави.

Як правильно використовувати

Зовнішнє застосування. Із сухої трави огірочника готують загоювальні настої.

Рецепт:

  • Склянка окропу.
  • 6 ч.л. сушеного засобу.

Щільно закрити й витримати 20 хв. Із настою роблять теплі компреси на уражені ділянки шкіри.

Як тонізувальний засіб. Рецепт:

  1. По столовій ложці свіжих квітів і стебел.
  2. Склянка окропу.

Настоювати чверть години під кришкою. Випити за два прийоми. Обмеження - не більше 10 днів.

У косметології. Приготування:

  • Насіння подрібнюють на кавомолці.
  • Всередину - щодня чайна ложка.

Через два тижні шкіра стане чистою, а волосся блискучим і красивим.

За болю в суглобах і м'язах. Рецепт:

  1. 200 г киплячої води.
  2. Столова ложка свіжих квітів.

Настоювати годину. Приймати по ложці тричі на добу.

Кулінарія:

  • Огуречник може стати заміною огірка в будь-якому кулінарному рецепті.
  • Тушковане листя і стебла - чудовий гарнір до будь-якого м'яса.
  • Подрібнене листя надає фаршу незвичайного смаку.
  • Домашні лікери та вина набудуть вишуканого аромату, якщо в них додати квіти буранчика.

Медовий десерт. Рецепт:

У ємність (краще брати півлітрову круглу банку) наливають шар меду (приблизно 1 см) і викладають квіти. Шари чергують до заповнення ємності.

Зберігати в темному місці.

Десерт із квіток. Рецепт:

  • 100 г цукру.
  • Склянка свіжих квіток.

Перемішати і дочекатися появи сиропу.

Десерт із білком. Рецепт: свіжі квіти залити білком, розбитим із цукровою пудрою і підсушити

Висновок

Огіркова трава - невибаглива рослина, що володіє багатьма корисними властивостями. Але все добре в міру. Зловживання і перенасичення може мати непоправні наслідки - допоможе в лікуванні одного органу і зашкодить іншому.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
25.04.25
0
0
Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
25.04.25
0
0
Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
25.04.25
0
0
Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
25.04.25
0
0