Огіркова трава: користь і можлива шкода

Огіркову траву або бораго в нашій країні сприймають як бур'ян. Розмножується трава самосівом, росте на городніх грядках, на галявинах, на узбіччях доріг. У європейських країнах її вирощують як овочеву рослину, яку додають до салатів та інших страв як приправу. Трава соковита, має м'ясисте листя і стебла.
Запах бораго нагадує огірковий, звідси і з'явилася назва - огірочник або огіркова трава. Бораго належить до сімейства буранчикових, тому іноді її називають буранчиком. Є і ще одна назва - серцева квітка.
Що це таке
У підручниках ботаніки батьківщиною огірочника названо Сирію. Зараз квітку можна зустріти на території Європи, в південній Америці, Англії та на Кавказі.
Огіркова трава - однорічна рослина. Деякі екземпляри можуть бути вище півметра. У рослини пряме товсте стебло, порожнисте всередині. Листя велике, має овальну форму, вкрите волосками білого кольору, а зовні нагадує оксамитову тканину.
У червні починається цвітіння, на рослині розкриваються великі квіти темно-блакитного кольору. Насіння дозріває в другій половині літа. До цього часу визріває невеликий темно-коричневий горіх, який лущиться і розсіює насіння. Наступного року на місцях самосіву з'являються зарості огірочника.
Окультурений буранчик потребує нескладного догляду - це полив під час посухи, розпушування і підживлення кілька разів за сезон.
Повною мірою смакові якості проявляються тільки в окультуреного огірочника.
На посів насіння готують у середині квітня. Їх розкидають на відстані не менше 10 см. Сходів чекати довго не доведеться - у теплу погоду перші паростки з'являться через тиждень.
У їжу годяться тільки свіжозрізані гілочки. Тому посів організовують за типом конвеєра з інтервалом у два тижні.
Якщо за рослиною не доглядати, то вона переходить у дику форму і розростається.
Приємний огірковий запах і насиченість квітів нектаром - властивості, які активно приваблюють бджіл. Бораго - прекрасний медонос. Цю якість активно використовують бджолярі.
Користь
Рослина у своєму складі має багато корисних речовин:
- Насичене аскорбінкою.
- Такими мікроелементами, як калій, магній, кальцій.
- У ній багато каротину.
- Велика кількість сапоніну, флавоноїдів і таніну.
- Трава насичена лимонною та яблучною кислотами.
- У квітах присутні ефірні олії.
- У насінні містяться жирні кислоти.
Кулінарія
У Європі бораго є компонентом багатьох страв. Це пояснюється приємним огірковим запахом і корисністю.
- Молоде листя додають у салати, перші та другі страви.
- Визріле листя гарне як приправа при консервуванні.
- Тушковане листя гарне як самостійна страва.
- Багатим на нектар квітам знайшли застосування в кондитерських виробах.
- Буранчик є в складі багатьох дієтичних страв.
Нетрадиційна медицина
Рецепти огірочника народною медициною були відомі ще древнім римлянам. Бораго включали в меню воїнів для підвищення витривалості. Вважалося, що відвар підвищує бойовий дух. Пораненим давали його як лікувальний засіб.
У середньовіччі бораго застосовували як звеселяючу травичку, що проганяє тугу і зневіру.
У наші дні цілителі застосовують огірочник:
- При запальних процесах у шлунково-кишковому тракті.
- При застуді.
- У разі сухого кашлю.
- Як м'яке проносне.
- Відвари і настої допомагають у разі набряків, компреси з листя знімають біль у суглобах, м'язах і ефективні в разі подагри та ревматичних захворювань.
- Гомеопатія лікує огірочником депресії, неврастенію, призначає в разі безсоння й астенії.
- Мамам, які годують груддю, рекомендують пити відвар з насіння огіркової трави, що сприяє підвищенню лактації.
- З насіння готують олію для лікування уражень епітелію.
Косметологія
Олія насіння буранчика підвищує тонус епітелію і покращує пружність зрілої та втомленої шкіри. У молодому віці за допомогою олії можна позбутися акне і нормалізувати роботу сальних залоз.
Шкода
Медична наука відзначає багато позитивних якостей буравчика. Але більше ніж 3 тижні вживати його не рекомендує. Це шкідливо для печінки.
- Вважається, що огірочник сприяє лактації, але жінкам приймати його без консультації з лікарем не рекомендується.
- При виразках і гастритах безконтрольний прийом може спровокувати загострення.
- У людей може бути індивідуальна непереносимість, можливі алергічні реакції. Це теж протипоказання до прийому огіркової трави.
Як правильно використовувати
Зовнішнє застосування. Із сухої трави огірочника готують загоювальні настої.
Рецепт:
- Склянка окропу.
- 6 ч.л. сушеного засобу.
Щільно закрити й витримати 20 хв. Із настою роблять теплі компреси на уражені ділянки шкіри.
Як тонізувальний засіб. Рецепт:
- По столовій ложці свіжих квітів і стебел.
- Склянка окропу.
Настоювати чверть години під кришкою. Випити за два прийоми. Обмеження - не більше 10 днів.
У косметології. Приготування:
- Насіння подрібнюють на кавомолці.
- Всередину - щодня чайна ложка.
Через два тижні шкіра стане чистою, а волосся блискучим і красивим.
За болю в суглобах і м'язах. Рецепт:
- 200 г киплячої води.
- Столова ложка свіжих квітів.
Настоювати годину. Приймати по ложці тричі на добу.
Кулінарія:
- Огуречник може стати заміною огірка в будь-якому кулінарному рецепті.
- Тушковане листя і стебла - чудовий гарнір до будь-якого м'яса.
- Подрібнене листя надає фаршу незвичайного смаку.
- Домашні лікери та вина набудуть вишуканого аромату, якщо в них додати квіти буранчика.
Медовий десерт. Рецепт:
У ємність (краще брати півлітрову круглу банку) наливають шар меду (приблизно 1 см) і викладають квіти. Шари чергують до заповнення ємності.
Зберігати в темному місці.
Десерт із квіток. Рецепт:
- 100 г цукру.
- Склянка свіжих квіток.
Перемішати і дочекатися появи сиропу.
Десерт із білком. Рецепт: свіжі квіти залити білком, розбитим із цукровою пудрою і підсушити
Висновок
Огіркова трава - невибаглива рослина, що володіє багатьма корисними властивостями. Але все добре в міру. Зловживання і перенасичення може мати непоправні наслідки - допоможе в лікуванні одного органу і зашкодить іншому.



