Черемша: користь і шкода для здоров'я

Черемша - трав'яниста рослина, що на вигляд нагадує цибулю. Вона і належить до роду цибулевих. У Росії та деяких інших країнах ця рослина занесена до Червоної Книги. Черемшею люблять поласувати не тільки люди, а й тварини, наприклад, ведмеді. Тому в Німеччині її називають ведмежою цибулею.
Корисні властивості цієї рослини дуже великі, тому її рекомендується вживати в їжу. Однак, не всі люди можуть дозволити собі приймати її. Є безліч протипоказань. Тому слід бути обережним, особливо якщо жодного разу не куштував ведмежу цибулю.
Що таке черемша
Це трав'яниста рослина, яка росте в багатьох країнах, зокрема і в Росії. На вигляд вона схожа не тільки на цибулю, а й на конвалії. Її довге і пружне листя вживають у їжу і люди, і тварини. Рослина має властивість цвісти. У землі знаходиться цибулина розміром приблизно 1 см.
Стебла досить довгі. На кожному стеблі знаходиться один-два листки. Вони досить широкі, до 5 см. Під час цвітіння утворюється куля з дрібними квіточками. Зазвичай рослина цвіте в період з травня по червень, тобто пізньою весною і раннім літом.
Рослина ця досить невибаглива. Але при занадто високій температурі смак її змінюється. Тому при спеціальному вирощуванні люди намагаються зберігати оптимальну для нього температуру - не вище 18 градусів.
Користь
Черемша або ведмежа цибуля дуже корисна не тільки для тварин, а й для людей. У ній міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів.
Вітаміни в складі:
- А.
- В1, В2.
- С.
З мінералів до складу входять:
- Кальцій.
- Калій.
- Магній.
- Фосфор.
- Йод.
- Мідь.
- Натрій.
- Фолієва кислота.
Також у ній міститься фруктоза і харчові волокна, які дають змогу боротися з більшістю захворювань шлунково-кишкового тракту. Йод у складі дає змогу справлятися з недугами щитоподібної залози. Магній і натрій заспокоюють нервову систему і позитивно впливають на самопочуття організму. Також вони сприяють швидшому розщепленню жирів і розслабленню м'язової тканини, що сприяє усуненню набряків і спазмів м'язів.
Дуже корисно вживати продукти з магнієм людям, які страждають від хронічних і регулярних стресів. Ведмежа цибуля, як і інші зелені рослини, сприяють поліпшенню настрою і самопочуття.Ця рослина сприяє поліпшенню апетиту завдяки своїм цікавим смаковим якостям. Також, завдяки харчовим волокнам, вона нормалізує мікрофлору кишківника і допомагає впоратися із закрепами та діареєю.
Сприятливий вплив на людину:
- Зміцнює імунітет за рахунок вітаміну С.
- Допомагає справлятися з паразитами.
- Заспокоює нервову систему.
- Допомагає боротися зі стресами та тривожністю.
- Збільшує концентрацію уваги і швидкість реакції.
- Чинить бактерицидну дію.
У черемші міститься велика кількість корисних речовин, але необхідно пам'ятати, що зловживати прийомом її в їжу не варто. Будь-який продукт має надходити в організм у помірних кількостях, щоб не виникло передозування вітамінами.
Умовною нормою споживання черемші вважається для дорослої людини не більше 8 листків на день. У період застуд можна трохи збільшити дозування, щоб підняти опірність організму до інфекцій. Щодня їсти її не варто. Краще обмежитися 3-4 рази на тиждень. Дітям із трирічного віку можна давати по одному листочку на пробу, але уважно відстежувати, щоб не з'явилася алергія.
Шкода
Як і у будь-якої іншої рослини, вона має деякі особливості споживання. Протипоказання:
- Хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Виразкова хвороба.
- Вагітність і лактація (оскільки продукт алергенний).
Складнощі з вживанням цього продукту можуть виникнути в алергіків. Також з обережністю потрібно бути маленьким дітям. До трьох років краще не пропонувати куштувати цю рослину, оскільки вона може викликати алергію.
Черемша підвищує апетит, тому людям із зайвою вагою і тим, хто стежить за своїм харчуванням, слід бути обережними з прийомом цього продукту.
Поради щодо використання
Найчастіше цю рослину вживають у їжу в сирому вигляді, додаючи в салати, каші або супи. Але також із нього можна готувати деякі нескладні страви. Наприклад, дуже смачними і ситними виходять пироги з начинкою з черемші. При цьому тісто можна зробити за бажанням будь-яке. Якщо людина дотримується правильного харчування, то добре буде поєднання з цільнозернового борошна і черемші в начинці пирога.
Дуже смачним рецептом є суп із ведмежої цибулі з додаванням інших рослин і трав. Такий суп зазвичай подають на стіл із хлібом і сіллю. Можна підмішувати рослину у випічку прямо в тісто, або подавати як заправку, присипавши страву зверху.
Хорошим варіантом соусу буде змішування гірчиці та черемші, можна додати туди сметану і злегка підсолити. Такий соус підійде як до м'ясних страв, так і до овочевих рагу.
Іноді в Росії складно купити на ринку або в магазині цей продукт, тому багато дачників намагаються виростити його у себе на грядках. Щоб черемша росла міцною і смачною, необхідно садити її навесні або восени. Якщо садити її навесні, то краще це робити за допомогою цибулин. Якщо восени - то ідеально - насінням.
Зі складнощів догляду - тільки регулярний полив. Причому у спеку потрібно частіше. Також обов'язковим є усунення бур'янів навколо рослини.
Перед тим, як вона почне цвісти, необхідно зібрати її, зрізавши листя і стебла рослини. Заготовки пов'язують між собою. Її можна засушити або заморозити на зиму. Однак, при сушінні частина корисних речовин втрачається, тому краще вживати її у свіжому вигляді.Найкориснішою частиною вважаються паростки, саме в них міститься більша кількість вітамінів і поживних речовин.
Корисні властивості черемші настільки широкі, що здається, ніби її можна вживати всім. Однак, це далеко не так. Деяким людям вона категорично протипоказана. Оскільки ведмежа цибуля дуже корисна, якщо людина входить до групи тих, кому вона протипоказана, перед вживанням краще проконсультуватися зі своїм лікарем, який лікує. Можливо, він зможе підібрати необхідне дозування, яке не завдасть здоров'ю шкоди, а навпаки додасть сил та енергії.



