Вівсяний корінь: користь і можлива шкода

Вівсяний корінь: користь і можлива шкода
Рослини

Козлобородник пореелистный або вівсяний корінь - це дворічна рослина сімейства Айстрових. У природному середовищі росте в Сибіру, в Північній Африці та середземноморських європейських країнах. Листки сидячі та лінійно-ланцетні. Рослина має світло-жовті квітки, що утворюють великі кошики і розташовуються на кінчику стебла. Сім'янки мають форму циліндра. Період цвітіння - початок червня.

Загальні відомості

Вівсяний корінь на вигляд нагадує скорцонер, але має більш світле забарвлення. Це рослина з м'ясистим довгим кореневищем. Його здавна використовували в лікувальних цілях, а потім почали вирощувати як овочеву культуру. Коренеплоди досягають у розмірах до півметра, а за смаком схожі на устриці або рибу, тому рослину нерідко називають «овочевою устрицею».

Вівсяний корінь

У цілющих цілях використовують усі частини: коріння, листя, стебла. Урожай збирають із жовтня. Коріння заготовляють тільки з рослин-одноліток. Для чого його відкопують, чистять від землі, просушують. Для позбавлення від гіркоти кореневища проварюють у солоній воді. Вівсяний корінь дуже крихкий, під час неакуратного руху пошкоджується, починає гнити. Деформовані бульби не використовуються для заготовок.

Вівсяний корінь стійкий до морозу, відмінно зимує у відкритому ґрунті, навіть якщо є невеликий сніговий покрив. Насіння проростає вже при температурі 4 градуси, але оптимальний температурний режим становить 15-25 градусів. Росте майже на будь-якому ґрунті, крім кислого, але на окультуреному ґрунті показує найкращі врожаї коренеплодів.

Рослина стійка до посухи, але відмінно відгукується на поливи. Не переносить сильно вологих і заболочених ділянок. Погано реагує на додавання гною: корені виростають довгими і жорсткими.

Корисні властивості

У цілющих цілях застосовують сік, бульби, верхівки і листя рослини. Козлобородник виявляє чудовий протизапальний, сечогінний, ранозагоювальний і антисептичний ефект. Стебла застосовуються як профілактика розвитку цинги. Крім цього, рослина має ще безліч лікувальних властивостей:

  • Відвар приймають під час сухого кашлю, печінкової та ниркової недостатності, виразці або гастриті, золотусі та шкірних захворюваннях.
  • Якщо рани не загоюються тривалий час, гнояться, то використовують сік козлобородника. Він чудово знімає запальний процес і загоює рану. Не рідко сік застосовується в разі висипань, пролежнів, діатезу. При цьому найкраще прикладати до ураженої ділянки свіже листя рослини.
  • Зелена частина козлобородника має у своєму складі клітковину, протеїн, жири, вуглеводи, крохмаль, інулін і білок.
  • Доведено, що рослина допомагає чоловікам поліпшити потенцію, тому афродизіаки здавна застосовують її для цих цілей.

Нарізаний вівсяний корінь

Можливі побічні ефекти

Безпосередніх протипоказань до прийому лікарської рослини не виявлено. Виняток має тільки особиста непереносимість. З обережністю необхідно приймати вівсяний корінь вагітним жінкам і під час лактації.

Зірваний корінь

Рекомендації та використання в народній медицині

Вівсяний корінь потребує спеціальної кулінарної обробки, хоч у деяких випадках його використовують у їжу і в сирому вигляді (молоде однорічне коріння). Козлобородник можна посмажити, потушкувати, запекти, відварити, додати в супи, салати, подавати як самостійну страву.

Перед приготуванням необхідно очистити корінь і одразу ж покласти у воду з оцтом, щоб він не встиг потемніти. Варити необхідно в тій самій воді, потім потрібно помити корінь і подавати з соусом або з вершками.

З вівсяного кореня можна зробити суп зі смаком устриць. Також у гарячих стравах корінь козлобородника отримує ванільний присмак. Крім цього, вівсяний корінь використовують як смакову й ароматичну добавку до маринованих овочів, додають у напої та морозиво, у салати й гарніри. Рослина чудово поєднується з соусами та овочами. Можна використовувати в поєднанні із зеленню, рибою, сирами. А рівна форма коренів дає змогу їх легко натирати на тертці й додавати як звичайний хрін.

При цьому у вівсяному корені велика кількість інуліну (дієтичного волокна, яке нормалізує вміст глюкози в крові) понад 65%, це робить козлобородник незамінним у лікуванні діабету.

Народні рецепти:

  1. Відвар. Рослина сприяє полегшенню кашлю та виходу мокротиння з бронхів. Вівсяний корінь (20 грам) потрібно залити водою (250 мл) і варити протягом 20 хвилин. Вживають по 20 мл 5 разів на день.
  2. Настоянка. Сприяє нормалізації сольової кислоти в шлунково-кишковому тракті, має кровоочисний, протиалергійний, седативний ефект. Використовується під час лікування психічних хвороб, подагри, конвульсій, лихоманки. Для цього в 20 грам рослини необхідно додати 250 мл окропу і дати настоятися добу. Вживають по 20 мл до 10 разів на добу.
  3. Спиртова настоянка. Видаляє неприємний запах у роті завдяки дезінфікуючій властивості (позбавляє бактерій, що викликають сморід). Спосіб приготування: свіжий корінь (150 г) необхідно почистити від шкірки, дрібно порізати, покласти в скляну ємність і додати спирт (1 л). Тару герметично закупорюють кришкою, дають настоятися 2 тижні, після зціджують. Для позбавлення від запаху ротову порожнину полощу полощуть складом (з урахуванням появи проблеми).
  4. Корінь рослини можна посмажити, дрібно порізати і додавати в каву. Напій, зроблений на основі вівсяного кореня, покращує травлення, додає бадьорості.
  5. Корінь вівсяника визнано найкращою приправою в кулінарії, що поліпшує смакові якості м'яса і чинить тонізуючу дію.

Висновок

Вівсяний корінь - це цілюща рослина, яка має низьку калорійність і високу поживну цінність. У складі знаходяться: аспарагін, жири, холін, білки, фосфор, вітаміни групи B, K, E, C, PP, селен, магній, кальцій, залізо, натрій, цинк і калій. Завдяки унікальному збалансованому складу рослина показана до прийому пацієнтам із хворобами печінки, серця, нирок, а також людям, які страждають від діабету.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0