Який цукор корисніший тростинний або звичайний?

Однозначно корисних або шкідливих продуктів не буває, і цукор не виняток. Він має свої плюси і мінуси. Сьогодні повсюдно поширені «білий» і «коричневий» цукор. Про їхню користь і шкоду активно дискутують дієтологи, лікарі та звичайні люди. Однак, думки ніяк не позначаються на такій високій популярності цього продукту.
Тростинний цукор
Ласощі з вишуканим карамельним і пряним відтінком, які чудово доповнюють багато страв і напоїв. Коричневий цукор отримують із соку тростини, піддаючи його уварюванню. Колір готового продукту варіюється залежно від вмісту патоки, насиченої корисними елементами. Чим її більше, тим темніші кристали.
Існує кілька видів тростинного цукру:
- Рафінований (очищений). Виробляється шляхом промивання парою з подальшою фільтрацією від домішок. Отримана біла маса випаровується і кристалізується.
- Нерафінований. Особливо цінується кулінарами всього світу за буре забарвлення і насичені смакові та ароматичні властивості. На відміну від першого виду процес виготовлення відрізняється більш щадним очищенням зі збереженням корисних елементів.
- Коричневий (неочищений). Відрізняється наявністю максимальної кількості корисних вітамінів і мікроелементів. Однак, його калорійність вища, ніж у очищеного білого аналога.
Особливі неочищені (нерафіновані) сорти:
- Демерара - може бути рафінованим і нерафінованим, змішаним із патокою.
- Турбінадо - вирізняється великими кристалами, очищається водою і парою від надлишків патоки.
- Мусковадо - натуральний продукт, який виробляється з різною часткою меляси.
- Чорний барбадоський цукор - малооброблений і нерафінований, вологий на дотик, цукор з високою часткою патоки. З усіх видів, володіє насиченим природним ароматом.
Буряковий білий цукор
Найпоширеніший підсолоджувач їжі. Буряковий цукор буває тільки в рафінованому вигляді, інакше смак і аромат кінцевого продукту тільки відлякають споживача.
Процес рафінування позбавляє сировину від різного роду домішок. Однак, разом із неприємним присмаком зникають і речовини, що сприяють засвоєнню цього продукту. Свою популярність здобув завдяки повсюдному поширенню і низькій вартості, порівняно з аналогами.
Користь тростинного цукру
Коричневий нерафінований цукор у процесі виробництва піддається меншій обробці, ніж білий рафінований. Тому в його складі залишається більше корисних речовин. Темний колір продукту зумовлений наявністю патоки, в якій і містяться корисні компоненти.
Крім чистої сахарози, яка під час потрапляння в людський організм розпадається на глюкозу і фруктозу, продукт містить цілий перелік корисних елементів:
- Калій, важливий для роботи серця.
- Кальцій і фосфор, що поліпшують мозкову діяльність.
- Мідь, що зміцнює імунітет.
- Залізо, що зміцнює судини.
Ласощі з очерету також застосовують у лікувальних цілях: у разі гіпотонії, бронхіту, отруєння. Для схуднення часто замінюють білий продукт коричневим у приготуванні дієтичних десертів.
Важливо пам'ятати, що в усьому потрібна міра. Адже будь-який цукор, навіть корисний - прості вуглеводи, які слід вживати в обмеженій кількості всім, без винятку.
Користь «білого» цукру
Будь-які солодощі в невеликих кількостях здатні перешкоджати утворенню тромбозів і розвитку артриту. Також, вони позитивно позначаються на роботі печінки.
Польськими дослідниками доведено, що повна відмова від солодкого шкодить здоров'ю. Низьке споживання таких продуктів призводить до уповільнення кровообігу в мозку, що веде до склеротичних процесів.
Кому не можна цукор
Крім користі, цукровмісні продукти можуть завдати і шкоди нашому організму. Особливо, коли йдеться про кількість. Зловживання, навіть корисними, ласощами може призвести до розвитку різних патологій:
- Надмірній вазі.
- Цукровому діабету.
- Алергії.
- Атеросклерозу.
- Безсоння.
- Анемії.
- Онкології.
Звести до мінімуму споживання солодкого варто хворим на панкреатит, бронхіальну астму та онкологію. Обмежити споживання солодких продуктів варто і власникам «проблемних» зубів. Такі ласощі можуть бути головною причиною частого розвитку каріозних процесів.
Провідні дієтологи рекомендують добову норму цукру, що не перевищує 60 грамів. Важливо пам'ятати, що його частка вже присутня в багатьох продуктах харчування: соках, фруктах, овочах, консервах, хлібі, йогуртах. Тому необхідно контролювати його кількість у раціоні.
Що ж корисніше
Повністю виключити солодке з раціону дуже складно. Адже цукор міститься не тільки в цукерках і шоколаді. Безліч звичайних повсякденних страв мають у своїй рецептурі підсолоджувач. Чи варто віддати перевагу дорожчому коричневому аналогу замість звичайного бурякового?
Продукт із очерету, хоч і в незначній кількості, містить вітаміни та мінерали, які сприяють його правильному засвоєнню організмом. Щадне очищення продукту зберігає унікальні ароматичні та смакові властивості, які надають стравам багатогранні відтінки смаку.
Важливо пам'ятати, що користь від будь-якого цукру можна отримати тільки при обмеженому вживанні. Інакше, навіть найкорисніші солодощі можуть негативно позначитися на стані всього організму. Наслідки можуть проявлятися різною мірою, починаючи від банального порушення обміну речовин, закінчуючи важкими хронічними захворюваннями та онкологією.З особливою обережністю слід вживати солодке людям з уже наявними захворюваннями: бронхіальною астмою, панкреатитом, онкологією.
Повністю відмовитися від традиційного продукту і перейти на аптечні замінники змушені люди з цукровим діабетом.
Висновок
Для здорових людей вибір очевидний: правильним рішенням буде вибір нерафінованого тростинного продукту. Він зберігає в собі користь, якої ніколи не буде в традиційному білому буряковому продукті, це безпосередньо пов'язано з характеристиками сировини і способом виробництва. Натуральний коричневий цукор - унікальний продукт, властивості якого наука тільки починає розкривати.



