Користь і шкода халви для здоров'я

Арабські солодощі халва полюбилася багатьом і за межами східних країн за свій унікальний неповторний смак, цікаву консистенцію і приємний аромат. Видів халви існує безліч, і таке розмаїття смаків здатне задовольнити будь-якого гурмана. Крім того, за цими східними солодощами закріпилася репутація одного з найкорисніших десертів.
Чим же корисні ласощі для нашого організму, у чому полягає їхня можлива шкода і що варто знати перед вживанням халви?
Халва - детальніше про ласощі
Рецепт цього дивовижного десерту був вигаданий на Сході, імовірно - у Персії, багато століть тому. У перекладі з арабської мови слово «халва» означає «солодкість», і дійсно, ці ласощі мають неповторний солодкий смак.
Склад халви досить простий. Її готують із горіхів і насіння та цукру, хоча спочатку для приготування використовували тільки кунжут.
Але зараз у магазинах можна знайти найрізноманітніші види десерту: з арахісу, мигдалю, соняшникового насіння (цей сорт найпопулярніший у нашій країні), а також із додаванням різноманітних добавок - кокосової стружки, меду, шоколаду, какао... Вельми популярні цукерки з халвою.
Десерт містить масу корисних властивостей, і це не дивно, адже в складі - в основному горіхи і насіння, продукти, що дуже благотворно впливають на організм. Однак не можна зловживати східними солодощами, оскільки це вельми калорійний продукт: у 100 грамах халви міститься 500-600 калорій.Корисні властивості продукту
Чим же так чудова халва і яку користь вона здатна принести нашому організму? Розглянемо корисні властивості східного десерту докладніше.
- Перш за все, горіхові ласощі будуть корисними представницям прекрасної статі, оскільки в халві дуже високий вміст вітаміну E, що позитивно впливає на красу і здоров'я жінок. Цей вітамін покращує стан волосяного покриву і нігтів, а також він просто необхідний для хороших і міцних зубів і чистої та здорової шкіри.
- Плюсом буде і здатність вітаміну нормалізувати менструальний цикл і привести до ладу жіночу репродуктивну систему.
- Халва вкрай поживна, тому може бути рекомендована в разі дефіциту ваги, виснаження, а також як перекус під час активних занять спортом (у походах, наприклад).
- Продукт насичений вітамінами групи B, відповідальними за нормальне функціонування нервової системи. Крім того, цей вітамін допоможе нормалізувати кількість цукру в крові та прискорити обмінні процеси в організмі.
- Регулярне вживання східних солодощів є профілактикою онкологічних захворювань - це доведено численними дослідженнями.
- Багата халва і корисними мікроелементами - калієм, магнієм, цинком, міддю, кальцієм. Усі вони необхідні для нормальної роботи організму, зокрема, серцево-судинної та імунної систем.
- Десерт може знизити ризик серцевих захворювань (інфарктів та інсультів).
- У горіховій халві великий вміст фолієвої кислоти, що вкрай позитивно впливає на жіночу репродуктивну систему. Тому ласощі можна їсти вагітним жінкам.
- Великий вміст горіхів також сприятливо позначається на нашій психіці, покращуючи розумову діяльність, пам'ять і увагу. Корисна халва для студентів і школярів, особливо в період іспитів.
- Варто зауважити, що халва - продукт вкрай поживний, а отже, добре насичує і надовго втамовує відчуття голоду.
Можлива шкода та протипоказання
- Через велику кількість цукру в складі десерт протипоказаний людям із цукровим діабетом.
- Не варто їсти ласощі й особам з алергією на насіння або горіхи та інші компоненти, що входять до складу.
- Важливо пам'ятати, що халва - дуже калорійний продукт, тому тим, хто стежить за фігурою або прагне скинути вагу, варто уважно стежити за розміром з'їдаємої порції та не з'їдати більше 45-50 грамів халви на день.
- З цієї ж причини ласощі не рекомендується вживати людям з ожирінням, занадто великою вагою.
- Якщо ви відчуваєте проблеми з травною системою (наприклад, отруєння, діарею, здуття), від вживання смаколика краще відмовитися.
- Ласощі протипоказані за наявності карієсу і за інших проблем із зубами.
- Хвороби нирок, панкреатит, проблеми з сечовивідними шляхами також є протипоказаннями до вживання східних солодощів.
Поради
Щоб отримати від продукту максимальну користь, потрібно вміти вибрати хороший і якісний продукт. Запам'ятайте кілька правил, щоб не помилитися під час купівлі ласощів:
- По-перше, на поверхні халви не повинно спостерігатися масляних плям, а також різного сміття, лушпиння, неподрібненого насіння. По-друге, під час розрізання якісний продукт має зберігати форму і в жодному разі не кришитися.
- Варто звернути увагу і на колір ласощів: соняшникова халва має бути сірого кольору, десерт, приготований з арахісу - блідо-помаранчевого, кунжутні ласощі мають відтінок жовтуватий або кремовий.
- Солодощі можна їсти навіть на дієті, головне правило - обмежуватися невеликою кількістю продукту, щоб не перевищити денну норму калорій.
- Якщо вам з якихось причин не подобається смак звичайної, соняшникової, халви, ви можете спробувати й інші види цих солодощів. Вкрай смачні арахісові ласощі. Можна спробувати тахінну (хумусну) халву, кунжутну, фісташкову і навіть приготовлену з борошна (найчастіше - манної).
- Важливо пам'ятати, що східні солодощі не поєднуються з м'ясом і молочними продуктами (інакше кажучи, з білковою їжею) - такий мікс може спричинити проблеми з травленням.
Висновки
Халва спростовує знамените правило «смачне не може бути корисним», оскільки цей східний десерт має насичений вітамінами склад і надає колосальну користь для всіх основних систем нашого організму. Ці ласощі мають дивовижний смак і обов'язково сподобаються навіть найвибагливішим гурманам.



