Мед - користь і шкода для організму

Мед - користь і шкода для організму
Солодке

Цілющі властивості меду відомі з давніх часів - продукт використовували для лікування кашлю, застуди та інших захворювань. Склалася думка, що мед приносить тільки користь, проте це не так. Він може завдати шкоди, якщо його неправильно вживати.

Що це

Мед - це в'язкий солодкий продукт, який виробляється медоносними бджолами в спеціальних вуликах. Створення меду - довгий і трудомісткий процес. Спочатку бджола летить до квітки, звідки витягує нектар. Потім вона летить назад у вулик і передає нектар іншій бджолі, яка зберігає його у своєму тілі, а потім відкладає у спеціальну комірку. Поки крапля нектару зберігається в комірці, вона збагачується корисними речовинами і ферментами.

Свіжий мед

Продукт буває монофлерний (якщо бджоли відвідували тільки один вид рослини) і поліфлерний (якщо бджоли збирали нектар із різних видів рослин). Монофлерний мед зустрічається рідко, а ось поліфлерний набагато частіше. Сорт меду визначають за переважною рослиною в його складі.

Існує понад 20 сортів меду, найціннішими з них є:

  • Липовий - має світло-бурштиновий, майже безбарвний відтінок, запашність і виражений солодкий смак.
  • Гречаний - темного відтінку, варіюється від темно-жовтого до темно-бордового. У смаку присутня гірчинка, під час вживання всередину відчувається лоскотання в горлі.
  • Акацієвий - найбільш «легкий» сорт меду. Не має кольору і запаху, а смак дуже легкий і несильно виражений.
  • Вересовий - злегка гіркий, але терпкий. Колір від темно-жовтого до червоно-бурого, майже коричневого. Має густу, тягучу консистенцію.
  • Каштановий - так само, як і вересовий, має густу консистенцію і легку гірчинку. Колір - темний.
  • Буркуновий - має виражений солодкий смак із легкою гіркуватістю, що робить цей сорт меду воістину цікавим. Колір сорту від світло-бурштинового до білого з легким зеленуватим відтінком.
  • Барбарисовий - мед золотистого кольору з яскравим і ніжним смаком. Має сильний аромат.
  • Волошковий - має зеленувато-жовтий відтінок і приємний смак з легким ароматом мигдалю і ледве вираженою гіркуватістю.

Залежно від місця зростання квіток, мед буває гірським, степовим, луговим і лісовим.

Користь

До складу меду входять органічні кислоти, ферменти, вітаміни (A, група B, C, E, K), калій, магній, натрій, залізо, мідь, фосфор, сірка, йод та інші цінні речовини.

Завдяки великому вмісту корисних компонентів, мед благотворно впливає на організм:

  • Усуває запальні, застудні, вірусні та бактеріальні захворювання. Особливо корисний він для лікування захворювань дихальної системи, ГРВІ та ГРЗ. Також його застосовують для знищення стафілококів, стрептококів, кишкової палички, дизентерії та інших хвороб травного тракту.
  • Покращує сон - на ніч можна пити тепле молоко з медом. Склад дасть змогу швидше заснути і заспокоїтися перед відходом до сну.
  • Мед містить натуральні цукри, тому корисний для діабетиків і людей, які сидять на дієті. На багатьох дієтах можна вживати мед як десерт.
  • Оздоровлює серцево-судинну систему: підвищує тонус серцевого м'яза, нормалізує тиск, розріджує кров. Продукт бджільництва запобігає ішемічній хворобі серця та іншим серцево-судинним патологіям.
  • Знижує рівень холестерину в крові, сприяючи профілактиці атеросклерозу і тромбів у судинах.
  • Допомагає боротися з акне - мед вбиває бактерії, які розмножуються в порах і спричиняють чорні цятки, прищі та інші запалення. Також він нормалізує вироблення шкірного сала і зволожує шкірні покриви.
  • Завдяки протизапальним і антибактеріальним властивостям продукту, його використовують для усунення виразок, дерматитів, псоріазу та інших шкірних хвороб.
  • Зміцнює імунітет і чинить протипухлинну дію. Завдяки великому вмісту вітаміну C і антиоксидантів, мед сприяє захисту організму від багатьох захворювань, а антиоксиданти перешкоджають розвитку онкології.

Ложка меду

Шкода

Незважаючи на унікальні корисні властивості, мед може завдати шкоди організму:

  • У разі надмірного вживання продукт спричиняє збільшення ваги, оскільки є дуже калорійним і містить багато вуглеводів.
  • Негативно впливає на підшлункову залозу, бо спричиняє різкий стрибок цукру в крові.
  • Спричиняє карієс та інші проблеми із зубами - консистенція меду дуже липка, тому він прилипає до зубної емалі, провокуючи розвиток бактерій і спричиняючи гниття. Тому після вживання десерту слід прополоскати рот.
  • Мед є сильним алергеном, тому може спричинити свербіж шкіри, утруднення дихання, розлади травлення, нудоту та інші нездужання. У важких випадках можливий анафілактичний шок.
  • Нагрітий або розбавлений мед вживати категорично не можна. Під час нагрівання до 45 градусів корисні речовини та ферменти, що містяться в продукті, руйнуються, і залишається тільки глюкозно-фруктозна маса, перенасичена вуглеводами. А при нагріванні до 60 градусів у нектарі підвищується концентрація оксиметилфурфуролу, який є отрутою для людського організму.

Мед і стільники

Як правильно застосовувати

Мед можна їсти в чистому вигляді, але не більше 2 ложок на день, щоб не викликати алергії та інших явищ. Дітям до 2 років давати продукт не слід.

Багато хто додає солодощі в чай, але, як уже було сказано, цього робити не рекомендується. У період хвороби краще додавати нектар у ледве теплу воду і пити в такому вигляді.

Жінка їсть мед

Натщесерце, відразу після пробудження, можна пити такий напій: у склянку теплої води додати 1 ч. л. меду.л. меду і трохи лимонного соку. Така суміш розжене метаболізм, поліпшить апетит і наситить організм великою кількістю вітаміну C.

Якщо мед використовується як маска для обличчя або волосся, то перед застосуванням обов'язково потрібно зробити тест на переносимість: невелику кількість солодкої маси нанести на зап'ястя на 3-4 години та перевірити, чи не з'явиться побічних ефектів.

Мед - унікальний продукт бджільництва, який при правильному вживанні здатний надати організму допомогу. Але все ж він - не ліки і не панацея від усіх хвороб, тому за багатьох захворювань не допоможе. А як зміцнювальний і профілактичний засіб він надзвичайно корисний.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0