Яка риба корисніша пікша чи тріска

Яка риба корисніша пікша чи тріска
Риба та морепродукти

Пікша і тріска - риби сімейства тріскових. Вони схожі, але все ж є кілька способів відрізнити одне від іншого. Оскільки вони все ж з одного сімейства, і властивості у них схожі: дієтичні, однакова калорійність, схожий склад мікроелементів і вітамінів. Але яка риба виявиться кориснішою, незважаючи на те, що вони майже не відрізняються?

Загальна інформація

Обидві риби безпечні для вживання в їжу, крім того навіть корисні. Пікша мешкає в глибших водах, тож тріска є частішою під час риболовлі. Вона володіє більш соковитим і м'яким м'ясом, ніж у пікші, проте в останньої більше способів приготування. В іншому вони майже ідентичні. А тепер настав час поговорити про користь риби і з'ясувати, яка з них корисніша для здоров'я.

Чим корисна пікша

  • Загальне. Вона має безліч корисних властивостей. Наприклад, вона бере активну участь у виробленні білка, зміцнює кістки і зуби та покращує імунітет. Крім того, пікша є профілактичним засобом від онкологічних захворювань. Також вона зміцнює кровоносну систему, покращує зір і прискорює процес загоєння ран на шкірі. Регулярне вживання пікші в їжу налагоджує роботу нервової системи і серця.
  • Для жінок. Білок пікші дуже легко засвоюється людським організмом, тож філе пікші чудово підійде для дієтичного харчування. До того ж, ця риба сприяє поліпшенню метаболізму і уповільнює процеси старіння в організмі. Відомо, що багато жінок стикаються з нестачею гемоглобіну - пікша допомагає впоратися з цією проблемою. Під час вагітності риба наситить організм вітамінами і мінералами, які необхідні в цей непростий період і майбутній матері, і майбутній дитині. А в період лактації вона стане відмінним джерелом йоду для дитини.
  • Для чоловіків. Для сильної статі пікша також не виявиться марною. Статистика показує, що чоловіки частіше страждають на серце, тож вживання риби допоможе контролювати рівень холестерину в крові та поліпшить кровообіг. Крім того, в цій рибі міститься дуже мало жиру і багато білка, що припаде до смаку спортсменам.
  • Для дітей. Рибу можна включати в дитячий раціон тільки після досягнення нею трирічного віку і тільки після консультації з педіатром, який і призначить дозу. Пікша допоможе в розвитку кісток і зміцнить дитячий імунітет. Лікарі рекомендують давати дитині риб'ячий жир у вигляді таблеток. При регулярному споживанні цієї риби необхідність у риб'ячому жирі відпаде.
  • У разі схуднення. Пікша некалорійна, нежирна, але при цьому в ній багато білка, що дає змогу використовувати її в раціоні людей, які худнуть. Вона, як дієтичний продукт, зменшує холестерин у крові та зміцнює серцево-судинну систему. Рибу варто використовувати тільки в складі якихось дієт, оскільки тільки вона не може дати організму все необхідне для існування.

Пікша

Чим корисна тріска

  • Профілактика захворювань. Тріска знижує ризик розвитку деяких захворювань. Наприклад, завдяки низькій жирності, вона виводить з організму холестерин і зміцнює серце, що запобігає інфарктам, високому рівню холестерину, тромбозу, лейкемії. Також вживання риби знижує ризик інсультів, атеросклерозу, легеневу емболію, онкологічні захворювання і мієлому.
  • Для серцево-судинної системи. Уже було сказано, що вживання риби благотворно позначається на серцево-судинній системі. Омега-3, що міститься в ній, покращує серцевий ритм. Дослідження за участю людей, які приймають риб'ячий жир (жирну кислоту омега-3), засвідчили, що поліпшення роботи серця відбувається вже через два тижні.
  • Очищення організму. Фосфор, що міститься в трісковому філе, дуже важливий для здоров'я нирок. Він має сечогінний ефект, за чим слідує й очищення нирок. Завдяки регулярному вживанню тріски в організмі нормалізується водно-соляний баланс, і виводяться накопичені шлаки і токсини.
  • Для травлення. Якщо вже вживання тріски допомагає очищенню організму, то травленню воно допомагає і поготів. Фосфор відіграє важливу роль у поліпшенні травлення, а ніацин і рибофлавін покращують обмін речовин, що необхідно людському організму. Завдяки цим трьом речовинам не виникає діареї, закрепу і розладів шлунка. Тож, щоб мати здорове травлення, та й увесь організм загалом, потрібно справно їсти тріску.
  • Для зовнішності. Білок відіграє важливу роль у правильному функціонуванні м'язів, тож тріска є незамінним продуктом для здоров'я мускулатури. Але крім мускулатури є ще дещо, що важливо багатьом людям. Наприклад, здоров'я їхнього волосся, шкіри та нігтів. У цьому всьому теж допомагає риба, адже вона містить колаген і багато білка, які зберігають здоров'я таких важливих частин людського тіла. Але крім зовнішніх даних тріска зберігає ще й внутрішній зміст. Наприклад, це стосується кісток. Через високий вміст фосфору в рибі, сильно поліпшується здоров'я кісток.

Тріска

Протипоказання

Насамперед протипоказання пов'язані з алергією на морепродукти або індивідуальною непереносимістю цих продуктів. Непереносимість зустрічається досить рідко, але завжди краще дізнатися про стан свого здоров'я, ніж з'їсти те, на що у вас може бути алергія. Таке необережне поводження з рибою може погано закінчитися. Як тріска, так і пікша - це досить великі хижаки, які можуть накопичувати в собі важкі метали, включно з ртуттю. Лікарі рекомендують вживати не більше 200 грамів риби на тиждень, щоб уникнути можливих проблем.

Філе пікші

Висновок

Оскільки йдеться насамперед про представників одного виду, то вирішити, що з цього корисніше, досить важко. Риби майже ідентичні, проте кориснішою все-таки виявляється пікша за рахунок вмісту в ній більшої кількості мікроелементів і вітамінів. Наприклад, у пікші більше йоду, що робить її більш вигідною на тлі конкурента.

Про смак говорити не доводиться, бо риби абсолютно різні: одна суха, інша більш соковита. Кожен обирає по собі. Однак тріска вважається «вибагливою» рибою, тож рецептів із нею не так багато, на відміну від пікші, яку можна приготувати як душа забажає.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Яке насіння льону корисніше коричневе або біле Яке насіння льону корисніше коричневе або біле
Насіння льону заслужено вважається одним із найкращих продуктів у світі суперфудів. На відміну від своїх «колег» -...
21.05.25
0
0
Булгур: користь і шкода для організму Булгур: користь і шкода для організму
Якщо перед вами постало питання про те, як без великих витрат урізноманітнити своє меню, то варто звернути увагу на...
21.05.25
0
0
Гарбузовий суп - користь і можлива шкода Гарбузовий суп - користь і можлива шкода
Суп, юшка здавна вважався головною стравою будь-якого столу. Яких тільки видів гарячого у нас немає, але суп - пюре в...
21.05.25
0
0
Авокадо - користь і чим шкідливий для організму Авокадо - користь і чим шкідливий для організму
Авокадо родом із Центральної Америки. Рослину знали ще ацтеки. У VIII столітті його окультурили і стали вирощувати...
21.05.25
2
0