Яка риба корисніша сьомга чи форель

Риба - продукт, що містить у собі безліч корисних вітамінів і мінералів. Часто покупці купують сьомгу або форель, але не знають про те, наскільки благотворно вони впливають на організм. З цієї статті кожен споживач почерпне для себе знань і зрозуміє, як відрізнити два цих типи риб, і яка ж із них усе ж таки краща.
Загальна інформація
Часом покупець заходить у магазин і навіть не розуміє, що бачить перед собою - сьомгу чи форель. Але їх потрібно вміти відрізняти, щоб не потрапити в халепу і не бути обдуреним недобросовісними продавцями. Для початку слід зрозуміти, чим вони схожі та чим різняться.
Подібність:
- І сьомга, і форель належать до сімейства лососевих.
- Зазвичай мешкають в океанах і морях, але на нерест воліють іти в прісні води.
- Мають невеликі помітні плями на спинці та боках.
- Жировий плавник, який є у цих двох риб, відрізняє їх від інших видів, наприклад, оселедця.
- М'ясо і тієї й іншої риби червоне.
Відмінності:
- Сьомга більша, ніж форель. Однак не потрібно приділяти увагу цьому показнику, оскільки в магазинах її часто представляють покупцям або в замороженому вигляді, або вагою до 4 кг. Тому сьомгу можна сплутати з фореллю.
- Краще орієнтуватися на форму тулуба і голови: перше у сьомги вужче, ніж у форелі, а друге - більш витягнуте. Форель же має коротке усічене тіло і широку голову.
Цілющі властивості сьомги
Сьомга не менш корисна, ніж форель. Людина, яка купила її і правильно приготувала, отримає масу задоволення від вживання, а головне - всі корисні вітаміни, кислоти і мінерали, які вона містить.
- Мелатонін і гормон епіфіза позбавляють від безсоння, знижують ризик виникнення тромбів і покращують роботу серця та судин.
- У ній міститься дуже багато білка, кальцію, фосфору, нікотинової кислоти і магнію, які позитивно впливають на загальний стан людини, роблячи її більш бадьорою і здоровою.
- Вітамін В6 допомагає чоловікам позбутися безпліддя, а жінкам розібратися з гінекологічними проблемами.
- Підходить для людей, які сидять на дієті.
- Ікра має велику кількість корисних властивостей. Зокрема, її радять їсти вагітним жінкам, яким необхідно, щоб плід нормально ріс і розвивався.
- Її вживання корисне людям, які страждають на недокрів'я.
- Печінка цієї риби містить величезну кількість кальцію, а її м'ясо наповнене вітамінами А і D, які відіграють не останню роль у зміцненні кісток.
- Людям, які страждають від хвороб шлунково-кишкового тракту і печінки, слід помірно вживати цей продукт для поліпшення здоров'я.
- Мабуть, найважливіша якість, якою володіє сьомга, полягає в тому, що вона не накопичує негативні речовини.
- Вживання цієї риби допомагає астматикам позбутися своєї хвороби.
Цілющі властивості форелі
Цей продукт має масу корисних якостей. Шкідливі речовини в ній повністю відсутні лише в тому разі, якщо вона росла в чистій, нічим не забрудненій воді.
- Вважається корисною для людей, які намагаються схуднути.
- Містить у собі жирні кислоти (Омега 3, Омега 6), які позитивно впливають на серцево-судинну систему та кровотік у капілярах.
- Крім того, у складі цього продукту безліч вітамінів А, В, D, Е, які мають благотворний вплив на організм.
- Хром, що міститься в ній, знижує рівень інсуліну.
- Сірка позитивно впливає на роботу нервової системи.
- Фосфор покращує зір.
- Йод, який міститься в цьому продукті, необхідний для відмінної роботи щитовидної залози.
- Кальцій покращує структуру кісток і тканин усього організму.
- Люди, які вживають форель, менш схильні до депресій, а також ризику захворіти на онкологію.
- Її вживання приводить у норму рівень холестерину.
Протипоказання щодо вживання цих продуктів
Хоч би якими корисними були перераховані вище продукти, вживати їх слід у помірних кількостях, оскільки перенасичення організму вітамінами і мінералами також може чинити на людину несприятливий вплив.
Сьомга
- Дієтологи не радять вживати цю рибу людям, які мають відкриту форму туберкульозу.
- Не слід їсти цю рибку і тим, у кого є захворювання нирок, печінки та шлунка.
- Людям із підвищеним тиском також протипоказано вживання цього продукту.
- Крім того, у деяких людей буває непереносимість сьомги.
- Деякі американські дослідники запевняють, що її взагалі краще не розводити і не їсти. Причина у великій кількості солі та в тому, що в цьому продукті, за твердженнями вчених, накопичується багато ртуті.
Форель
- З обережністю її варто вживати тим, у кого є проблеми зі шлунком, підшлунковою або жовчним міхуром.
- Людям, які мають захворювання печінки або дванадцятипалої кишки.
Яку рибу корисніше їсти
Таким чином виходить, що обидва типи риби мають масу корисних якостей, які здатні вилікувати багато недуг і загалом поправити здоров'я людини. Дієтологи схиляються до того, що форель все ж корисніша через меншу кількість жиру. Але і цей показник не применшує переваг, якими володіє сьомга.
Яку з них слід вибрати, необхідно вирішувати, ґрунтуючись на особистих смакових уподобаннях, а також на матеріальному забезпеченні (адже червона риба, особливо, сьомга, коштує чимало).
Можна вибирати, відштовхуючись від страви, яку хочеться приготувати:
- На засолювання підійде сьомга. Усі її корисні вітаміни та мінерали збережуться, а смак буде ароматним і незабутнім.
- Для дієти більше підійде форель. З неї легко готується легка дієтична юшка. Також риба збереже всі корисні властивості, будучи запеченою.
- Для запікання або гриля найкраще вибирати сьомгу. Велика кількість природного жиру пом'якшить жар вогню, і риба не буде сухою.
Кожен продукт варто вживати помірно, особливо якщо є захворювання, зазначені вище. У будь-якому разі необхідно знати, як правильно приготувати обидва ці продукти і зберегти всі їхні корисні якості. Тоді його помірне споживання буде благотворно впливати на організм і не принесе шкоди здоров'ю.



