Пекінська капуста: користь і шкода

Не так давно в нашій країні дізналися про заморський овоч - пекінську капусту або як її ще називають - китайську. Місцем народження цього овоча вважають Китай, пізніше він став поширюватися в Японії та Кореї. До Росії цей продукт потрапив не так давно, але з часом став популярним і його вже сміливо вирощують у домашніх умовах.
Пекінська капуста подобається всім своїм надзвичайно ніжним смаком і соковитістю. Листя цього овоча використовують у приготуванні різних страв. Особлива користь відзначається при вживанні в сирому вигляді, так зберігаються всі корисні властивості та вітаміни. Але, як і в будь-якого іншого продукту, у капусти є свої мінуси і плюси за її постійного вживання, про які розповімо детальніше.
Склад пекінської капусти
Пекінська капуста є одним із корисних овочів. Крім ніжних смакових якостей, вона містить у собі велику кількість корисних речовин, а саме. Вона дуже багата на вміст:
- Селена.
- Марганцю.
- Міді.
- Цинку.
- Заліза.
- Фосфору.
- Натрію.
- Кальцію.
- Фолієвої кислоти.
- Нікотинової кислоти.
- Калію.
Вона також багата різними вітамінами, такими як вітаміни групи В, вітамінами А, С, К і РР, які позитивно впливають на наш зір у нічний час і хороше згортання крові. Не варто також забувати про інші корисні елементи, такі як амінокислоти та органічні кислоти.
Пекінська капуста - це один із небагатьох овочів, який містить у своєму складі лимонну кислоту. Усі ці елементи роблять пекінську капусту не тільки смачним продуктом, а й додають їй цілющих властивостей.
Корисні властивості овоча
У Китаї пекінську капусту активно використовують для зміцнення імунної системи організму. За рахунок того, що в ній міститься велика кількість аскорбінової кислоти, це дає змогу їй чинити опір різним інфекціям. Також активне застосування вона знайшла під час лікування різноманітних виразок, у разі серцевих захворювань і судинної системи, очищаючи організм від холестерину. Вона також допомагає під час цукрового діабету, хронічного гастриту, сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
Продукт входить також до списку продуктів, які дають змогу боротися з анемією та авітамінозом.
До інших корисних якостей цього овоча можна віднести:
- Корисний вплив на ендокринну систему.
- Профілактика онкологічних захворювань.
- Уповільнення старіння шкіри.
- Зменшення симптомів гіпертонії.
- Позбавлення від головного болю.
- Допомога під час захворювань печінки.
- Боротьбу із зайвою вагою.
- Лікування нервових розладів.
Відзначено також позитивну динаміку під час вживання продукту таких захворювань, як:
- Хвороба Альцгеймера.
- Подагра.
- Гепатит.
Завдяки тому, що цей овоч має тривалий термін зберігання, не втрачаючи водночас вітамінів і корисних властивостей, він стає все популярнішим і популярнішим у нашій країні.
Шкода пекінської капусти
Багато продуктів харчування, зокрема й пекінську капусту, слід вживати з обережністю, оскільки в неї теж є недоліки. Якщо не враховувати мінуси та протипоказання, то це може завдати шкоди організму.
Недоліки:
- Протипоказано людям, у яких підвищена кислотність шлунка. Через те, що до складу цього овоча входить лимонна кислота, то він протипоказаний людям, у яких є проблеми зі шлунком.
- Може спровокувати розлад шлунково-кишкового тракту, якщо його вживати одночасно з молочними продуктами.
- Не рекомендується вживати жінкам, які перебувають на грудному вигодовуванні. Капуста призводить до збільшення газоутворення, тому у немовлят це може спровокувати появу кольок або метеоризму. Найкраще готувати цей овоч на пару, або тушкувати його.
Як правильно вибрати
Під час вибору пекінської капусти необхідно звертати увагу насамперед на її свіжість. Найсвіжіший продукт має найсоковитіше листя. Якщо до вибору овоча підійти не відповідально, то можна зіпсувати смакові якості страви.
На що слід звернути увагу під час вибору продукту:
- Не варто брати продукт, у якого листя мляве і має непривабливий зовнішній вигляд.
- Листя у качана завжди має насичений колір.
- Якщо листя світлого кольору, то овоч буде найсоковитішим.
- У качанів зеленого кольору немає соковитості через те, що листя більш волокнисте.
- Вибирати треба качани середніх розмірів.
- Структура овоча не повинна бути дуже щільною або, навпаки, дуже пухкою.
- Листя не має бути мокрим або вологим.
- Найкраще не вибирати овоч, який загорнутий у харчову плівку, оскільки дуже важко буде оцінити якість і свіжість продукту.
Не варто брати овоч, у якого поганий зовнішній вигляд:
- Наявність гнилого листя.
- Занадто вологий качан.
- Пересохле листя.
- Пошкодження на продукті.
- Занадто великі качани, які перезріли.
Вибирати необхідно ретельно, оскільки цей продукт в основному вживають у свіжому вигляді.
Зберігання продукту в домашніх умовах
Зберігання пекінської капусти в домашніх умовах не вимагає спеціальних навичок і будь-яких суворих вимог. Удома овоч можна зберігати в холодильнику близько 10 днів без упаковки, в упаковці приблизно 16 днів. Під час зберігання капуста не втрачає свої корисні властивості.
Також можна використовувати спосіб заморозки, помістити нашатковану капусту в морозильну камеру.
Але, якщо дотримуватися певних правил, то капуста легко може зберігатися приблизно до чотирьох місяців.
Для цього необхідно враховувати певні правила:
- У місці зберігання овоча вологість повітря має становити приблизно 90-95 відсотків. Якщо вологість буде меншою, то листя почне сохнути, а якщо більшою, то він згниє.
- Не бажане сусідство поруч із яблуками, оскільки це призводить до швидкого псування продукту. Капуста не любить газ етилен, який виділяють яблука.
- Оптимальний температурний режим - це мінус 2-3 градуси.
У нашій країні пекінська капуста легко може довго зберігатися в холодильнику або погребі. Це дасть змогу насолоджуватися цим овочем у зимову пору року, коли наш організм гостро потребує корисних вітамінів.



