Що корисніше для організму ріпа чи картопля

Ще з дитячих років нам розповідали казку «Про ріпку», але який вона має вигляд насправді, дехто навіть не знає, не кажучи про її смак. Картопля ж, навпаки, відома всім, і вживається практично щодня. Плід присутній у супі, салатах, вживається як гарнір, з ним ліплять вареники, є начинкою для пирогів, картопля фрі, чіпси подаються в кафе швидкого харчування. Чому ж картопля популярніша за ріпу? Які корисні властивості мають ці 2 відомі продукти?
Історія про ріпу та картоплю
Картопля і ріпа широко поширені на полях нашої батьківщини. У кожному городі можна знайти ці корисні плоди.
Ріпа з'явилася з моменту виникнення землеробства, і є прародителькою овочів. «Ріпищі» - так називалися земельні ділянки, які засівалися цією культурою. Її порівнювали з хлібом. Вона вважалася одним із важливих продуктів споживання, селяни прозвали зеленим коржем. Щодня, цілий рік її можна було побачити на столі в будинках простого люду і багатого населення. Ріпу парили, смажили, млоїли, вживали сиру, додавали до інших страв, з листя готували салати.
Діточок селян плід рятував від рахіту, хвороб кісток. Роки, неврожаї коренеплоду значилися народним лихом, напастю, але зазвичай дана культура славиться невибагливістю і врожайністю, добре зберігається.
До поширення картоплі з 18 століття, зелений коржик вважався основним плодом не тільки на Русі. Європа теж шанувала цю культуру, але все-таки її відносять до споконвічних, російських продуктів.
Петро перший завіз картоплю ближче до кінця 17 століття з Роттердама. Кілька бульб він передав графу Шереметьєву, для розповсюдження. Прижилася картопля в нас не відразу. Церковні служителі називали коренеплід «чортове яблуко», піддаючи його анафемі. Простий народ теж спочатку не шанував коренеплід, поволі, за петровським указом, почав культивувати сатанинський овоч.Поступово продукт зайняв чільну позицію. Картопля легко садиться, росте практично сама по собі, її потрібно 2 рази підгорнути, через 3 місяці збирати врожай. 1 кущ може розвинути до 10-15 плодів, ріпка ж поодинока рослина, яку треба проріджувати, забезпечувати постійний полив, нескінченну прополку. Зберігаються обидва продукти однаково довго. Невибагливість вирощування, високі врожаї, у підсумку, витіснили ріпку з лідируючих позицій.
Користь ріпи
- Містить корисні вітаміни. А - бере участь у рості клітин, регулює жировий обмін. В1 - піднімає імунітет, впливає на жири та вуглеводи. В2 - від нього залежить стан шкіри, тривалість життєвої активності. Е - найважливіший антиоксидант, бореться зі старінням. С - засвоює кальцій, залізо і дає сили після захворювання. Р - покращують систему судин, РР - нормалізує холестерин, серцеву діяльність.
- Вміст мінералів, таких як кальцій, що служить матеріалом для будівництва кісток, від нього залежать стан зубів, нігтів, волосся. Калій потрібен для безперебійної роботи серця, міцних судин. Від нього залежить стан видільної, м'язової системи організму. Фосфор приймає і покращує метаболізм, зміцнює зуби, кістки. Глюкорафанін - захищає організм від раку, атеросклерозу, інфекцій.
- Органічні кислоти покращують кислотно-лужний баланс організму.
- Містить харчові волокна - це клітковина, що створює потрібний мікроклімат кишківника.
- Невисока калорійність, що дозволяє віднести ріпу до дієтичних продуктів (30 кал на 100 г). Її можна вживати, не піклуючись про фігуру.
- Плід дозволяється їсти вагітним жінкам і матерям-годувальницям, оскільки він не викликає алергії.
- Нормалізує весь шлунково-кишковий тракт: перистальтику, збільшує вироблення шлункового соку.
- Прибирає зайву воду, токсини, зменшує шлаки, патогенність, благотворно впливає на кров.
- Дуже корисний ріповий сік. Приймати його треба зранку натщесерце, випивати склянку. Він запускає роботу всього організму.
- Лікує багато хвороб внутрішніх органів.
Користь картоплі
- Містяться вітаміни: С - засвоює кальцій і залізо, додає сили; групи В зміцнюють нервову систему, борються зі стресами; В6 підвищує та будує клітини гемоглобіну, бере участь у білковому обміні, покращує імунітет; К зміцнює судини, попереджає атеросклероз; Е - вітамін молодості.
- Знаходяться суттєві дози калію, вживання якого позитивно впливає на серцеву діяльність, регулює водно-сольовий обмін, необхідний для клітинної діяльності.
- Нещодавно знайшли елемент - какоамін, який знижує підвищений тиск.
- Вміст лізину відновлює ушкоджені тканини, клітини, формує колаген, позбавляє стресу, допомагає при лікуванні діабету, герпесу.
- Овоч є антиоксидантом, омолоджує організм.
- Велика наявність каротиноїдів, захищає організм від злоякісних пухлин.
- Є джерелом клітковини, створює мікроклімат кишківника.
Протипоказання
Сиру ріпу вживати рекомендується не всім, вона протипоказана:
- Із запаленням шлунково-кишкового тракту.
- Запальним процесом у нирках і печінці.
Овочеплід у сирому вигляді провокує:
- Газоутворення.
- Здуття живота.
- Печія.
Шкідливість картоплі співвідноситься зі способом її готування, приміром, у смаженому продукті калорії збільшуються в 3 рази порівняно з вареним. Під час смаження в олії, що перевищує 100 градусів за температурою, у продукті утворюється шкідлива речовина - акриламід, яка руйнує нервову систему, статеву систему, органи травлення. Картопля фрі, чіпси - найшкідливіші продукти на нашому столі. Багато шкоди організму приносить солонін - це токсичне утворення на плоді зеленого кольору. Від нього треба повністю позбавлятися, зрізуючи зелені ділянки.
Плід протипоказаний особам, які страждають:
- Цукровим діабетом. У картоплі великий глікемічний індекс.
- Ожирінням. Плід належить до швидких вуглеводів.
- Зниженою шлунковою кислотністю, т. к. сік викликає бродіння.
Що ж корисніше ріпа чи картопля
Ріпа безперечно корисний овоч, який містить безліч потрібних організму речовин. Вона необхідна для облич:
- Схильних до ракових захворювань.
- Із захворюваннями суглобів і кісток.
- Серцево-судинними захворюваннями.
- Очні хвороби.
- Астматикам.
- Тим, хто страждає на низький імунітет.
Людям із надлишковою масою тіла, ожирінням, звісно, краще віддати перевагу ріпі, оскільки.к. там більше клітковини, волокон, що дає наповнюваність шлунку і можна контролювати апетит.
У картоплі вчені знайшли до 65 корисних елементів, раніше про них не здогадувалися. Науковці переконані, що цей продукт - найпопулярніше і найдешевше джерело харчових мікроелементів, яке є високоврожайним і невибагливим у вирощуванні. Плід буде корисний для:
- Діабетиків (крохмаль знижує рівень глюкози).
- Тим, хто має патологію ендокринної системи.
- Порушена мікрофлора шлунково-кишкового тракту, закрепи.
- Для осіб зі зниженим імунітетом.



