Сушені помідори - корисні властивості та шкода

Сушені помідори - корисні властивості та шкода
Овочі

Томати, висушені до стану сухофруктів, відомі в російській країні не так давно. Завдяки корисним властивостям, їх використовували і сирими, і консервованими, а також додавали в різні страви в процесі смаження. Ця дія була зумовлена насиченим і неповторним смаком ягід (згідно з ботанікою), які по-різному розкривалися під час споживання.

Томати також додають у консервовані салати, з них роблять пасту і різні види соусу, а також консервують у власному соку. Завдяки вмісту такої речовини, як лікопін, вони можуть вживатися в період схуднення, приносячи незаперечну користь організму.

Що це таке

Сушені ягоди помідорів - це висушені або природним способом (на сонці), або в духовці томати, нерідко з додаванням оливкової олії та різних спецій. Уперше з'явилися в жарких країнах: Греції, Туреччині, Італії. Набули згодом масового поширення, завдяки легкості в застосуванні або приготуванні страв. У зв'язку з тим, що продукт, який готують таким чином, не втрачає корисних властивостей. Тобто він корисний у разі нестачі вітамінів у людському організмі, особливо в холодні пори року.

Сушені помідори

Як і будь-яка геніальна задумка, сушка томатів була застосована для збереження продукту в зимову пору року. Італійці вичищали гострим ножем насіння всередині ягоди, розрізали її на частини та залишали висихати на черепиці, що вкриває дахи їхніх будиночків. Ретельне стеження за погодою давало змогу уникнути похмурих днів, у той час як помідори висихали зсередини і ставали придатними для тривалого зберігання. Спочатку жителі Італії використовували їх без спецій, проте з плином часу почали сушити, додаючи приправи, і в такому вигляді продукт розпочав свою тріумфальну ходу світом, отримуючи схвальні відгуки гурманів, які вперше куштують новинку.

Приготовані під природним впливом сонячного проміння, помідори мають яскравіший смак і аромат, ніж ті, що готуються в духовій шафі. Цей вид можна приготувати в домашніх умовах, а потім насолоджуватися готовими виробами протягом зимового періоду.

Користь

Томати - джерело корисних речовин, які сприяють оздоровленню людини від різних хвороб. Серед найбільш корисних властивостей можна виділити такі:

  • Захист серцевого м'яза у зв'язку з тим, що в ягодах є лікопін, який благотворно впливає на серце.
  • Лікопін ефективний при захисті організму від клітин раку, тобто, щоденне споживання томатів знижує ризик виникнення ракової хвороби.
  • Бета-каротин, що перетворюється під впливом сушіння в томатах на вітамін А, забезпечує комплексну підтримку здоров'я шкіри, нігтів, волосся, зубної емалі та слизової оболонки у людини.
  • Вітамін Е становить антиоксидантну підтримку людського організму.
  • Зміцнення імунітету відбувається завдяки впливу вітаміну С.
  • Наявність мікроелемента «калій» сприяє попередженню хвороб системи серця і судин, зниженню артеріального тиску та інсульту.
  • Крім цього, калій захищає організм від втрати тканини в м'язах, зменшує можливість утворення каменів у нирках, а також захищає скелет від остеопорозу.
  • Завдяки високому відсотковому співвідношенню між водою і клітковиною, томат сприяє правильній гідратації в організмі, знижує ризик закрепів, і ефективно видаляє токсичні речовини з організму.
  • Чоловікам корисні тому, що регулярне вживання ягід дозволяє знизити ризик імпотенції.
  • Матерям-годувальницям томати потрібні тому, що мають здатність підвищувати лактацію (вироблення молока в грудях), а також підвищують вміст лікопіну в крові, завдяки чому організм швидше відновлюється.
  • Мало хто знає, але помідори здатні підняти гемоглобін у разі анемії. Вживання ягід у поєднанні з м'ясом дає змогу за короткий термін прибрати неприємні симптоми, спричинені захворюванням.
  • Завдяки висушуванню, стають концентрованим джерелом корисних речовин. У зв'язку з цим вживання в період авітамінозу дасть змогу наситити організм необхідними вітамінами.
  • В'ялений помідор містить речовини, які покращують систему шлунково-кишкового тракту.
  • У зв'язку з високою калорійністю (близько 280 кілокалорій на 100 грамів) слід обмежувати кількість сушених томатів, проте навіть на дієті одну-дві штуки можна з'їсти без проблем.
  • Вживання ягід перешкоджає старінню жіночого організму. Для цього варто змішувати їх з олією, щоб токоферол, який міститься в складі, зміг засвоїтися організмом.

Засушені помідори

Шкода

Шкода ягід, висушених до мініатюрного розміру, може полягати в таких аспектах:

  • Щавлева кислота, що міститься в томатах, шкодить людині, хворій на остеопороз або артрит. Вона має властивість накопичуватися в організмі, тому вживання помідорів може бути небезпечним.
  • Оскільки помідори мають жовчогінний ефект, велика кількість їх під час вживання спричиняє рух каменів у жовчному міхурі.
  • Наявність ниркової хвороби або сечовивідних шляхів, гіпертонії або молочниці перешкоджає пробі в'ялених томатів, адже вони переповнені сіллю і спеціями, які виступають подразниками при патогенних мікроорганізмах.
  • Небезпечне вживання помідорів при незбалансованій дієті. Одна модель померла, споживаючи сирі томати, оскільки в організмі не вистачало калорій для щоденного мінімуму із забезпечення життєдіяльності організму. Незважаючи на те, що сушені ягоди мають велику калорійність, вживання їх в якості заміни основним прийомам їжі ставить організм у ситуацію голодування.
  • Не варто їсти сушені томати безконтрольно. Висока калорійність продукту при низькому русі об'єкта, при додаванні до основного раціону підвищує щоденну добову норму калорійності на 300-500 кк.

Сушіння помідорів

Поради щодо застосування

Для того, щоб сушені ягоди принесли максимальний ефект, варто правильно їх використовувати.

  1. Ідеальні помідори для супів, гарнірів і салатів.
  2. Як снек під час перекусу в громадських місцях.
  3. Для приготування соусів на основі томатної складової.

Багато сушених помідорів

Як правильно вживати

Вживати сухі ягоди варто в кількості однієї-двох штук на день. Краще вибирати томат без додавання спецій. Однак, за відсутності смакової складової, можна вибрати з наявністю солі. Також варто звернути увагу, що сушені помідори чері можуть бути замінені на дешеву підробку, тому потрібно звернути увагу на вигляд ягід у пакеті.

Висновки

Сушені томати корисні людям, які дотримуються основ правильного харчування, оскільки дозволяють отримати вітамінно-мінеральний комплекс у прохолодну пору року, а також заощадити час у процесі приготування нових страв.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0