Айран чи тан - що корисніше?

Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі величезну кількість корисних речовин, які живлять людський організм і заряджають його силою. Склад таких напоїв ґрунтується на молоці, а молоко, як відомо, саме по собі чарівний продукт, який завжди рекомендований до вживання.
- Протипоказання
Звідки родом напій і способи застосування
І тан, і айран є кисломолочними напоями. Прийнято вважати, що їхня батьківщина - Вірменія. Рецепт був винайдений для кочівників, яким потрібні були сили в тривалих походах. Коли їхнє молоко скисало, вони додавали туди спеціальну закваску, через що продукт не вважався втраченим.
Обидва напої дуже нагадують один одного як за складом, так і за якістю, проте деякі відмінності розгледіти все ж можна. Тан вважається абсолютно натуральним продуктом, для виготовлення якого застосовується коров'яче молоко з додаванням спеціальної закваски, що містить кілька культур молочних дріжджів і бактерій.
Айран же виготовляється з коров'ячого молока, куди додаються сіль і вода. Іноді коров'яче молоко замінюють козячим або овечим. Особливість айрану полягає в тому, що під час виготовлення катик змішується з холодною кип'яченою, джерельною або мінеральною водою, а також ще кидають кілька шматочків льоду.
Користь айрану
Для порівняння напоїв варто розглянути докладніше кожен із них:
- Використовується як засіб для втамування спраги, особливо в спекотну погоду.
- Стабілізує кишкову мікрофлору, покращує перистальтику кишківника.
- Очищає судини шляхом зниження холестерину в крові.
- Виводить шкідливі речовини й токсини.
- Підвищує кислотність шлунка, збільшуючи при цьому швидкість перетравлення їжі.
- Зміцнює кістки та зуби шляхом збільшення кількості кальцію в організмі.
- Ефективний під час дієт, оскільки.к. є низькокалорійним і прискорює метаболізм.
- Актуальний проти похмілля, оскільки.к. швидко виводить спирт з організму.
- Через простоту засвоєння сприятливо діє на шкіру, насичуючи клітини киснем.
- Покращує стан м'язових тканин.
- Ефективний у разі набряків.
Унікальне поєднання корисних властивостей у продукті буквально змушує лікарів призначати його під час лікування деяких хвороб. Напій відмінно підійде при лікуванні хронічних закрепів. Бактерії, що містяться в ньому, сприяють очищенню кишечника від шлаків і токсинів природним шляхом. До того ж він сприятливо діє на перистальтику, тому для досягнення максимального результату його краще вживати натщесерце і ввечері, замість їжі.
Також айран є чудовим засобом у разі схуднення, оскільки.к. прискорює метаболізм і знижує рівень цукру в крові при правильному використанні. Таким чином, відчуття голоду не відчувається, а організм готовий до рухів. Однак при цьому напій залишається низькокалорійним.
Сприятливо впливає на стан печінки, через що його часто призначають від різних захворювань, наприклад, цирозу. Однак за подібних обставин варто бути обережними з дозуванням, а краще дотримуватися вказівок лікаря.
Протипоказання
Попри всю користь, айран має і небезпечні сторони:
- Варто бути максимально обережними людям, у яких алергія на кисломолочні продукти або індивідуальна непереносимість, а також людям, схильним до набряків (через те, що в складі міститься сіль).
- При виразці шлунка та гастриті, панкреатиті, загостренні сечокам'яної хвороби, через те, що кислотність середовища збільшується.
- Вагітним жінкам варто уважно розраховувати добову норму, а краще проконсультуватися з фахівцем.
Враховуючи перелік протипоказань, можна убезпечити себе від небажаних наслідків.
Користь тана
Нерідко тану приписують магічні властивості, проте науково це не обґрунтовано. Проте він має безліч корисних властивостей, які допомагають поліпшити рівень життєдіяльності.
- Сприятливо впливає на ШКТ, нормалізує метаболізм.
- Значно зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, раку, остеохондрозу, посилює імунітет.
- Чинить профілактичний вплив на нирки, зміцнює кісткові тканини.
- Особливі мінеральні речовини зміцнюють волосся, шкіру та нігті.
- Часто в якості добавки в тан служить різна зелень, через що напій набуває додаткових корисних властивостей.
- Активно використовується при схудненні.
Можна побачити, що тан анітрохи не поступається айрану за корисними властивостями.
Протипоказання
Тан, як і айран, має деякі протипоказання:
- Не можна вживати, якщо кислотність шлунка і без того підвищена.
- Категорично забороняється в разі гіпертонії.
- Не рекомендується при захворюваннях нирок.
- Ні в якому разі не можна людям, у яких непереносимість лактози.
До того ж не варто забувати про наявність солі в складі тана, що може завдати шкоди водно-сольовому балансу.
Що все-таки краще вживати
Який же напій все ж таки корисніший: тан чи айран? Різниця між ними лише в тому, що для посилення смакових якостей тана використовується спеціальний сольовий розчин. Т.е. по суті це однакові напої, які просто злегка різняться щодо сольового балансу, тому вибір залежить виключно від індивідуальних побажань споживача. Проте варто пам'ятати, що ступінь жирності у напоїв різний.
Незважаючи на деякі протипоказання, напої залишаються популярними. При акуратному застосуванні, враховуючи дозування в подібних випадках, продукт стає абсолютно безпечним і дозволяється навіть у разі гострих захворювань, проте в маленьких кількостях.Більшість упевнені, що вживати подібні напої можна тільки влітку, т.к. на вулиці стоїть спека. Але науково доведено, що і тан, і айран корисні в будь-яку пору року. До того ж приємним доповненням для них будуть різні фрукти і ягоди. Такий мікс відмінно замінить сніданок, а кілька кубиків льоду підбадьорять організм із самого ранку. Прекрасний настрій і заряд енергії на весь день гарантовані!



