Сир сіртакі: чим корисний і чим шкідливий

Сир сіртакі - кисломолочний виріб, який має багату історію. Протягом ось уже шести тисяч років цей продукт, вперше виготовлений греками, входить до числа найпопулярніших сирних виробів, які використовують для приготування закусок, салатів і для подачі із сирними асорті або в поєднанні з овочами, а також із винами, що мають м'який делікатний смак.
Ймовірно, у людини, яка мало що чула про такий продукт, насамперед з'явиться асоціація з національним грецьким танцем, який також називається «сіртакі». Не дивно, що смак сиру сіртакі викликає стільки ж захоплюючих емоцій і незвичайних відчуттів, як і цей однойменний енергійний танець. Однак мало хто задається питанням, чи корисне вживання сіртакі, і чи може цей сир завдати шкоди організму?
Трохи відомостей про сир сіртакі
Сир сіртакі дійсно отримав свою назву від запального грецького танцю. Багато в чому він схожий на інший грецький сир, фету, що пояснює певного роду конкуренцію між двома продуктами. Відмінність від фети полягає в тому, що для сиртакі використовується коров'яче молоко, а не овече з додаванням козячого, до того ж виробники дотримуються приписів за старовинним рецептом.
Звичайно, у вас є можливість дізнатися про те, що собою являє цей виріб, і про відгуки споживачів із різних джерел, однак ви з великою ймовірністю можете отримати хибне уявлення про сіртакі. Наприклад, серед споживачів поширена скарга на гіркуватість у смаку цього сирного виробу - це свідчення випущених з уваги порушень рецепта або, що ще гірше, перша ознака того, що сир уже почав псуватися. Смак сіртакі має бути кислувато-молочним із помірною солонуватістю. Якщо можна так сказати, він містить у собі всі найкращі якості фети та бринзи, на які він так схожий і за зовнішніми ознаками, і за рецептурою.
Також багато людей відзначають надмірну розсипчастість сиру, але це в жодному разі не вказує на відсутність якості продукту. Навпаки, сиртакі і повинен бути в міру пружним і розсипчастим, що пояснюється, найімовірніше, його складом: використовуються тільки молоко і закваска; будь-які добавки, особливо хімічні, абсолютно виключені...Чим корисне вживання цього виробу
Як і будь-який інший сир, сіртакі є надзвичайно корисним продуктом. Його позитивні характеристики проявляються в такому:
- У сіртакі відсутні будь-які технологічні добавки, що робить його безпечним для організму майже на сто відсотків.
- Це може здатися неймовірним, але в цьому сирному виробі білка більше, ніж у рибі або в м'ясі. А про його користь знають навіть маленькі діти: оскільки організм людини складається здебільшого з білка, адже він становить основу клітин, його нестача позначається на стані тканин, м'язів тощо.д. Відсутність необхідної добової норми білка призводить до проблем із волоссям, нігтями та зубами, а помірне вживання сіртакі в поєднанні з деякими іншими продуктами здатне допомогти відновити їхній стан у короткі терміни.
- Цей сир вважається досить ситним і поживним, але при цьому в ньому зовсім небагато калорій. Цей факт робить сіртакі просто приголомшливою знахідкою для людей, які сидять на дієті. Прекрасним рішенням буде додавати сир у легкі овочеві салати. Він також є ключовим інгредієнтом грецького салату, але аж ніяк не фета, як прийнято вважати. Тому цей салат і передає в собі «характер» Греції, її легкість і простоту і водночас показує широту та іскристість грецької душі.
- До всього іншого цей сирний виріб легко засвоюється організмом. Отже, у вас навряд чи виникнуть проблеми з перетравленням, важкістю в шлунку і нудотою, відрижкою або печією, що часто слідують за ними.
- Оскільки сиртакі виготовляють із коров'ячого молока, у ньому міститься велика кількість фолієвої кислоти, яка благотворно впливає на кровообіг, сприяє відновленню рівня гемоглобіну, насиченню мозку киснем тощо.д.
Якої шкоди здоров'ю може завдати продукт
У сиру сіртакі також є і негативні сторони. Отже, з чим же можуть зіткнутися споживачі?
- Розлад шлунка. Навіть такий продукт, як сіртакі, за надмірного вживання може нашкодити шлунково-кишковому тракту. Переїдання є, щонайменше, важким навантаженням для шлунка, яке ускладнює процес перетравлення. Але, звісно ж, таке може трапитися тільки в разі дуже сильного переїдання.
- Цей виріб вважається одним із найбільш бажаних кисломолочних продуктів жінками, які перебувають у делікатному положенні. Цей сир і смачний, хоча його смак по-своєму незвичайний і своєрідний, і поживний. Але, на жаль, людям, які страждають на непереносимість лактози або нетерпимість до солоних продуктів, цей сир зовсім не підходить.
- Як і багато розсільних сирів, сиртакі не слід вживати людям, які мають такі захворювання, як гастрит, виразки та інші патології кишківника і шлунка. У ці періоди шлунково-кишковий тракт особливо вразливий і надмірно дратівливий, а солоні продукти вважаються досить сильними подразниками, зокрема для слизових оболонок, а також для слизової оболонки.
- Здавалося б, відсутність будь-яких виробничих добавок у складі сиру має гарантувати його бездоганність у плані безпеки для здоров'я. Однак біда може прийти, звідки її зовсім не чекали. До цього належить поганий догляд за коровами, що дають молоко для виробництва, який виражається, наприклад, у сумнівних добавках для тваринного корму. Використання неякісного молока під час виробництва здатне спровокувати появу онкологічних захворювань. Але такий ризик мінімальний.
- Також коров'яче молоко і багато виробів на його основі здатні змінювати гормональний фон, що в одних випадках може бути корисним, а в інших - викликати небажані реакції організму, наприклад, проблеми зі шкірою, сальними залозами тощо.д.
Про що слід пам'ятати під час вживання сиру сіртакі
Найбільшу небезпеку цей кисломолочний виріб становить людям, які страждають на захворювання ШКТ. У таких ситуаціях лікарі категорично забороняють солоні продукти. В інших же випадках цей виріб може нашкодити, тільки якщо ви дозволите йому витіснити всі інші складові вашого щоденного меню. Але таке навряд чи трапиться з розумно мислячою людиною, яка дотримується елементарних норм харчування. До того ж так уже виходить, що цей сир ми їмо частіше в поєднанні з будь-якими іншими продуктами, ніж окремо.
Незважаючи на наявні мінімальні ризики, сіртакі навряд чи можна назвати дуже шкідливим продуктом. Він з успіхом може стати позитивним доповненням раціону, а також стане незамінним інгредієнтом у багатьох стравах, у складі яких є розсільний сир.



