Молочна сироватка: користь чи чим шкідлива

У Вестмінстерському абатстві серед поховань знаменитих людей Англії є могила фермерського слуги з англійської глибинки. За наказом короля Карла I 1635 року Томас Парр удостоївся честі покоїтися тут за свої прожиті 152 роки. Довгий час він їв зіпсований сир і грубий хліб, запиваючи все це кислою сироваткою. Завдяки подібній дієті він зберіг ясність розуму і фізичні сили, які дали змогу у віці 130 років вирощувати виноград, орати землю і працювати на фермі.
Адже за низької жирності молочна сироватка містить усі життєво важливі поживні компоненти. Водночас вони дуже добре засвоюються, а легкість приготування і доступність сировини перетворили склад на незамінний засіб повноцінного здорового життя.
Що таке молочна сироватка
Це найнизькокалорійніший компонент молочної групи. На 100 г припадає 21 ккал. Молочною сироваткою називають рідку консистенцію, отриману в результаті згортання молока під час виготовлення сиру та сиру. Шляхом проціджування густу масу відокремлюють, і виходить самостійний сироватковий продукт. 94% цього складу - вода, а решта 6% - безцінна комора вітамінів, амінокислот, мікроелементів, таких як:
- Лактоза.
- Органічні речовини - вуглеводи, білки та жири.
- Магній.
- Натрій.
- Залізо.
- Калій.
- Сірка.
- Цинк.
- Йод.
- Натрій.
- Кальцій.
- Фосфор.
- Нікотинова кислота.
- Вітаміни групи А, В, С, Е, Н, РР, вітаміни групи А, В, С, Е.
- Пробіотичні бактерії.
Дуже багата хімічна палітра сироватки містить основні корисні компоненти молока. Причому 1 літр кисломолочного продукту зберігає добову норму кальцію для дорослої людини і половину дози калію, а амінокислот вміщує в десяток разів більше, ніж молоко.
Користь
Спектр застосування молочної сироватки дуже великий. Її використовують у косметології, медицині, дієтології та кулінарії. Це важливий елемент при виробництві сиру, деяких хлібобулочних виробів, продуктів дитячого харчування, домашньої випічки, кормів для тварин.
На основі сироватки готують газовані напої, поживне желе, корисні коктейлі з додаванням овочевих і фруктових соків. Вона дає змогу схуднути, омолодитися, поліпшити стан шкіри та волосся, налагодити роботу внутрішніх органів, позбутися зайвих емоційних перевантажень, стабілізувати жировий і вуглеводний обмін.
- Виділені з сироваткового з'єднання білки легше засвоюються, ніж яєчний білок, і тому вважаються незамінною самостійною біодобавкою для спортсменів.
- Дослідження вчених довели, що в структурі сироватки велика кількість компонентів, які містяться в грудному молоці. Тому є базовим елементом для виготовлення штучних сумішей.
- Збалансований рівень білків, жирів і вуглеводів допомагає відновити мікрофлору кишечника. Завдяки особливому цукру - лактозі, який повільно всмоктується, призупиняються процеси газоутворення та бродіння, що дає змогу нормалізувати травні процеси та зменшити вогнища запалення в шлунку. Як профілактику та лікування призначають у разі панкреатиту, гастриту, дисбактеріозу кишківника, хронічних закрепів. У дієтології допомагає нормалізувати вагу, відновити обмін речовин. Велика кількість мінеральних солей, енергетичні речовини кисломолочного продукту прекрасно втамовують голод і спрагу.
- Поліпшується робота нирок, і нормалізується діяльність печінки. Лактобактерії в складі кисломолочної рідини сприяють запобіганню розвитку інфекцій сечостатевої системи.
- Молочна сироватка здатна зміцнити імунітет і захисні функції організму.
- Благотворно впливає на функції серцево-судинної системи, незамінний засіб у разі гіпертонії, покращує кровообіг, знижує ризик розвитку атеросклерозу, стенокардії, ішемічної хвороби серця.
- Відновлює водно-сольовий баланс, очищає від шлакових елементів, виводить надмірну кількість холестерину, зайву рідину, запобігаючи набряклості. У зв'язку з цим поліпшується колір шкірних покривів, нігті набувають здорового відтінку.
- Молочна сироватка має заспокійливий ефект. Амінокислоти в її складі призводять до підвищеного вироблення серотину, який дає змогу боротися з депресією, підвищеною збудливістю, чинить благотворний вплив на нервову систему, підвищує больовий поріг. Вчені довели, що достатньо всього трьох грам, щоб припинити вироблення стресових гормонів і підвищити рівень гормонів радості.
- У 100 гр. у рідині міститься 47 мг кальцію, 161 мг калію, велика кількість магнію, заліза, натрію - всі ті речовини, які потрібні не тільки дитині, яка росте, а й злагодженій діяльності дорослого організму.
Ефективна дія сироватки благотворно впливає як на внутрішні органи людини, так і на зовнішні покриви тканин.
Заповнюючи дефіцит калію, позбавляє целюліту, як натуральний продукт добре очищає шкірну тканину, відновлює ушкоджену структуру волосяних лусочок у вигляді косметичних масок та ополіскувачів, здатний полегшити біль у разі сонячних опіків, має відбілювальний, освіжальний ефект.Шкода
Безумовно, плідний вплив молочної сироватки важко не оцінити, але в деяких випадках існують протипоказання до її вживання.
- Насамперед, індивідуальна непереносимість лактози, що призводить до алергічних реакцій, свербіння шкіри та розладу кишківника.
- Прострочений термін придатності продукту сприяє виникненню хвороботворних мікроорганізмів.
- Надмірне вживання кисломолочної рідини здатне також викликати діарею. Оптимальна добова норма становить 1,5-2 склянки.
Поради та як правильно використовувати
Кисломолочний напій рекомендується пити перед їжею, натщесерце, розбивши прийом на 3 рази. За бажанням можна додати ягоди, мед, всілякі спеції, змішавши в рівних пропорціях. Натуральний компонент, можливо, приготувати в домашніх умовах, залишивши за кімнатної температури в скляній тарі на добу, щоб молоко прокисло.
Молочна сироватка - корисний і незамінний у нашому раціоні продукт і практично нешкідливий як для дорослих, так і для дітей.



