Малина: користь і шкода для здоров'я

Малина дуже корисна і смачна ягода. Вона буває дикою - зустрічається в лісі та садовою, що росте на присадибній ділянці. Дика малина меншого розміру, не така яскрава за кольором і менш смачна. Їдять і використовують у лікуванні тільки домашню садову малину. Крім ягід, у народній медицині використовують гілки та листя рослини для приготування чаю і настоїв.
Загальні відомості
Малина - це не тільки смачні ласощі, але й джерело корисних вітамінів і мінералів.
Плоди малини використовують:
- У кулінарії - для приготування десертів, варення, соків, компотів, джему, мармеладу. її сушать і заморожують на зиму.
- На її основі готують приємні на смак наливку, лікер, настоянку та вино.
- Використовують у народній медицині здебільшого як жарознижувальний і потогінний засіб.
Листя малини - це природний аналог аспірину.
Напій із листя приймають:
- У разі застуди, вірусних захворювань.
- Під час загострення захворювань органів дихання - бронхіті, трахеїті, кашлі.
- Для нормалізації менструального циклу.
- У разі захворювань шлунка та гастриту.
- Зовнішньо у вигляді примочок у разі екземи, ушкоджень шкіри та ран, що довго затягуються, а також у разі укусів комах.
Гілки малини в основному використовують молоді пагони, з яких роблять відвар. Особливо він цінний для вагітних. Його п'ють аж до 36 тижня, щоб підготувати мускулатуру матки до пологів, полегшивши процес, а також уникнути кесаревого розтину.
Ягоди малини складаються з:
- Вітамінів: В, В1, В2, А, Е, великою кількістю вітаміну С, нікотиновою кислотою, вітамінами групи Н.
- Мікроелементів: залізо, кальцій, мідь, натрій, цинк, марганець, калій, селен, магній і фосфор.
- Корисні кислоти: фолієва, саліцилова та яблучна.
- До її складу входять ліполітичні ферменти. які беруть участь у розщепленні жирів.
- А також дубильні речовини, полі- і моносахариди, жирні та органічні кислоти.
Користь малини
Ягоди малини дуже корисні.
Вони ефективні:
- У разі анемії, завдяки вмісту в них заліза і вітаміну С.
- При різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- Нормалізують тиск.
- Для профілактики авітамінозу.
- У разі захворювань суглобів і опорно-рухового апарату.
- Для профілактики утворення тромбів.
- При цукровому діабеті.
- У разі панкреатиту.
Для жіночого організму малина надає:
- Омолоджувальна дія, роблячи шкіру пружною та еластичною. Дуже ефективні маски для обличчя. Вони запускають обмінні процеси в шкірі та сприяють росту нових клітин. На шкірі обличчя стають менш помітними пігментні плями та інші висипання.
- Під час менструації, щоб зняти м'язову напругу і зменшити біль, варто пити чай із малиною. Він зніме спазм і сприятливо вплине на гормональний фон.
- Щоденне вживання малини надасть зміцнювальну дію на волосся і нормалізує діяльність сальних залоз.
- Приготований пілінг із кісточок малини допоможе в боротьбі з целюлітом.
Малина для схуднення:
- Вона низькокалорійна. Складається на 80% з води і на 20% з білків і жирів, а також корисної клітковини.
- Прискорює клітинний метаболізм і покращує циркуляцію крові, виводить продукти обміну з організму.
- Має сечогінну дію і виводить надлишки води, зменшує набряки і знижує навантаження на нирки.
Для чоловічого організму малина:
- Відмінно розріджує кров, запобігаючи утворенню тромбів і знижуючи ризик інфарктів та інсультів.
- Мікроелементи, що входять до її складу, допомагають розщепленню каменів у жовчному міхурі, нирках і сечовому міхурі.
- В впливає на якість сперми, підвищуючи чисельність сперматозоїдів і тим самим сприяючи зачаттю.
- Слугує для профілактики простатиту й ефективна як доповнення в його лікуванні.
- Відмінно справляється з виведенням з організму продуктів розпаду після вживання алкоголю, знімає головний біль і припливи поту.
Малина для дітей:
- Вона дуже рекомендована педіатрами до включення її в дитяче меню. Вона багата на вітаміни, тому допомагає повноцінно рости і розвиватися дитячому організму, підвищує розумові здібності, а за температури послужить на допомогу до жарознижувального засобу.
- Для того, щоб поліпшити апетит, варто давати дитині за 1,5 години до вживання їжі сік із малини, компот або морс. Вони прискорять роботу шлунково-кишкового тракту й обмінні процеси.
- Антибактерицидні властивості малини допоможуть швидше організму впоратися з мікробами, вірусами та грибками. Служить профілактикою кишкової палички та гельмінтів.
- Мідь, що входить до її складу, допоможе активно рухатися і не втомлюватися. Також малина впливає на емоційний фон дитини - нормалізує сон і зменшує перепади в настрої.
Прийом малини під час вагітності:
- Через багатий склад вживання малини під час вагітності та в період лактації дуже корисне.
- У разі токсикозу малина допоможе зняти симптоми.
- Покращить роботу шлунково-кишкового тракту та запобіжить закрепам.
- Запобігти виникненню циститу і запалень репродуктивної системи, а також нормалізує процес сечовипускання.
- Зміцнить імунітет майбутньої матері.
Протипоказання
Хоч малина дуже корисна, але є деякі протипоказання:
- Алергічна реакція на елементи, що входять до її складу.
- У разі серйозних захворювань нирок.
- Листя малини варто з обережністю пити у вигляді відвару за хронічних закрепів.
- Не варто приймати відвари з малини на ранній стадії вагітності, оскільки може настати загроза викидня.
- У разі захворювань щитоподібної залози потрібно з обережністю приймати малину. До її складу входять речовини, що впливають на гормональний фон.
- У разі виразки шлунка не можна вживати насичені соки з малини, щоб не викликати подразнення.
Поради щодо застосування
Малину можна вживати у вигляді варення. Для його варять на вогні з додаванням цукру. У ньому зберігаються корисні речовини і вітаміни. Тому його використовують у зимовий час, коли не завжди є можливість дістати свіжі ягоди. Варення застосовують як жарознижувальний та імуностимулюючий засіб.
Ще ягоди малини можна висушити. Корисні властивості і всі вітаміни та мікроелементи повністю зберігаються.
Висновок
Якщо ви хочете отримати максимум користі від малини, насолодитися смаком і приємним ароматом, то вибираючи ягоди, звертайте увагу на розмір. Краще брати ягоди середнього розміру і яскраві за кольором. Тара, в якій продається малина, має бути прозорою, щоб на дні не було зіпсованих і дрібних ягід.



