Ягоди годжі: корисні властивості, шкода і як приймати

Ягоди годжі - наймодніший продукт серед людей, які сповідують ЗСЖ. Поступається хіба що кіноа, насінню чіа та чаю матча. Чи так вони корисні? Чи не завдадуть шкоди? Як з правильно вживати? Давайте розбиратися.
Ягоди годжі - перше знайомство
Ягоди годжі ще називають «китайським барбарисом», «вовчою ягодою», але китайською назва звучить як Нінся гоуці. На російський манер «гоуці» вимовляють як годжі. Спочатку росла в Китаї та країнах Азії, зараз її висаджують по всьому світу.
Це - чагарник, близько 3 метрів у висоту. Ягоди червоного кольору, близько сантиметра завдовжки, овальної форми, схожі на виноградинки, але ні з виноградом, ні з барбарисом, ні, тим більше, з вовчою ягодою нічого спільного вони не мають. Це - китайська дереза.
У Китаї про корисні властивості ягід Годжі знали давно. Ними лікували серцеві хвороби, судини, печінку і вірили, що рослина приносить довголіття і бадьорість духу.
До Росії годжі завезли на початку ХІХ століття. З ягід варили варення, пекли з ними пироги, але про її цілющі властивості, відомі в Китаї, тут ніхто не знав.
Зараз ягоди годжі стали модним продуктом, його застосовують у найрізноманітніших цілях, у тому числі для схуднення. Утім, властивості продукту до кінця не вивчені.
Чим корисні ягоди годжі
- Основна користь ягід годжі полягає в їхній омолоджувальній дії. Продукт містить унікальне поєднання 4 полісахаридів - така комбінація не зустрічається ні в рослинних, ні в продуктах тваринного походження. Власне, завдяки цим речовинам ягоди годжі мають й інші корисні властивості.
- Ягоди годжі нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а отже, й обмінних процесів загалом. Так само - нормалізують виведення жовчі, як наслідок - стан і роботу печінки.
- Цей продукт настільки добре прискорює обмінні процеси в організмі, що відбувається схуднення, при чому швидке і порівняно безболісне для всіх його систем. До того ж, у ягодах багато жироспалювальних компонентів.
- У ягодах, крім інших вітамінів, міститься вітамін С. Його там більш ніж у 300 разів більше, ніж у цитрусових. При цьому, якщо під час зберігання з фруктів вітамін вивітрюється, то ягоди і в засушеному вигляді прекрасно його зберігають.
- Ягоди корисно вживати в разі менопаузи, зниження потенції та після гормональних препаратів - продукт нормалізує самостійне вироблення гормонів організмом, водночас не чинить прямої стимулювальної дії на залози. так само упорядковує вироблення секрету, що корисно для людей із підвищеним потовиділенням і жирною шкірою/волоссям.
- У разі постійного застосування ягоди годжі заспокоять ваш сон, позбавлять від безсоння. Так само вони будуть корисні в разі нервових розладів і людям, які живуть в умовах постійного стресу.
- Червоного кольору ягодам надає пігмент зеаксантин. Це - каротиноїд, він знаходиться в сітківці ока, але не синтезується людським організмом. Його випускають як окрему харчову добавку для поліпшення зору і збереження гостроти зору, профілактики катаракти. Цей пігмент удосталь міститься в годжі, тому їх вживання значно покращує стан зору.
- Також у них багато вітаміну А - «найкращого друга» зору та шкіри. Вітамін стимулює вироблення колагену - речовини, яка відповідає за пружність епідермісу.
- Антиоксиданти в ягодах нейтралізують вільні радикали і борються з окисленням організму, що дає не тільки омолоджувальний ефект, а й профілактику ракових захворювань.
- Ягоди підвищують роботу «сірої речовини»: покращують пам'ять і концентрацію.
- Мікро- та макроелементи в ягодах годжі
- Ягоди добре чистять і розріджують кров, тому будуть корисними людям із цукровим діабетом.
Ризики, пов'язані з вживанням ягід годжі
- Перше, що потрібно знати, перш ніж вводити ягоди годжі у свій раціон - їхні властивості до кінця не вивчені. Водночас це дуже популярний продукт серед ЗСЖ-ників, бо їх радять їсти ледь не на сніданок, обід і вечерю, і люди не завжди замислюються про можливі ризики:
- При надмірному споживанні ягід може розвинутися діарея - вони мають легкий, але стійкий проносний ефект. Особливу увагу на це варто звернути тим, у кого слабкий кишківник, схильність до здуття живота і непереносимість лактози - мала кількість «корисних» бактерій може не впоратися з навантаженням, яке дасть цей продукт.
- Ніхто не відміняв індивідуальну непереносимість продукту. На цю тему ще мало досліджень, оскільки роки увійшли в наш раціон не так давно. До того ж, вони беруть участь у багатьох процесах організму, а тому не відразу з нього виводяться, тож негативний ефект може триматися довго.
- Не рекомендують ягоди годжі вагітним жінкам і в період лактації - знову ж таки, не доведено вплив продукту на розвиток плода і на вироблення молока.
- Крім того, ягоди підвищують кров'яний тиск і звужують судини - заборона для гіпертоніків. А дія, що розріджує кров, може завдати згубного ефекту за деяких хвороб серця та кровоносної системи.
- Активізуючи обмінні процеси, ягоди годжі тим самим посилюють і прискорюють дію ліків і, зрозуміло, їхніх побічних властивостей.
- З цієї ж причини варто бути акуратними алергікам - організм стане більш чутливим до будь-яких подразників.
- Не варто сподіватися на ягоди як на панацею від усіх хвороб - так, їх рекомендовано навіть у разі злоякісних пухлин, але, знову ж таки, їхня дія повністю не вивчена, і в критичних ситуаціях вони можуть завдати шкоди й погіршити ситуацію...
Як вживати ягоди годжі
На прилавках магазинів ці ягоди надходять у засушеному вигляді. Тому їх їдять, як сухофрукти - або в сухому вигляді, або за допомогою замочування.
Враховуйте, що ягоди везуть до нас із далеких країн, тому їх обробляють парафіном та іншими речовинами для тривалого зберігання. Тому перед вживанням їх рекомендується запарити в окропі хвилин на 10 або хоча б промити гарячою водою.
Рецепт вітамінного чаю
Візьміть:
- Кілька гілочок м'яти.
- Столову ложку ягід обліпихи.
- Столову ложку ягід годжі.
- Сантиметр нарізаного кореня імбиру.
- Лимон і мед за смаком.
М'яту і ягоди розім'яти в ступці або ложкою в склянці, залити окропом і дати настоятися 10-15 хвилин. Додати мед і лимон, перемішати.
Висновок
Ягоди годжі можуть бути хороші як харчова добавка. Але вживати їх варто з обережністю, адже цей, порівняно новий, продукт може дати несподіваний результат. Рекомендується для початку протягом тижня з'їдати по 10 ягід щодня під час якогось перекусу, і, якщо організм не почав подавати тривожні сигнали - сміливо вводьте в раціон диво-ягоду.



