Аспартам: користь і шкода добавки

Аспартам: користь і шкода добавки
Ліки та добавки

Часто люди, які сидять на будь-якій дієті, щоб не набирати калорій, використовують у їжу цукрозамінники. Однією з некалорійних, але солодких речовин є аспартам або E 951. Ставлення до аспартаму досить негативне, але чи такий шкідливий підсолоджувач насправді?

  • Реальні загрози здоров'ю
  • Застосування аспартаму
  • Аспартам­ - це

    Аспартам є третім штучним підсолоджувачем, що вийшов на ринок 1981 року. Відкриття солодкої речовини випадково виявив учений, який займається виявленням гастрину від виразкової хвороби шлунка. Пізніше, став поширюватися для вживання в харчовій галузі.

    Аспартам

    За класифікацією, в науковому розумінні, аспартам належить до інтенсивних підсолоджувачів. Цукрозамінниками називають патоку, фруктозу, лактозу та інші. Тобто продукти, які буквально можуть замінити цукор за калорійністю і ступенем солодкості. Виробники та споживачі спрощують поділ і відносять аспартам до цукрозамінників.

    Вважається, що підсолоджувач некалорійний продукт. Виробляється синтетичним шляхом. Не натуральний, а «хімія», простіше кажучи. Підсолоджувач у 200 разів солодший за цукор.

    Користь від добавки

    Аспартам дуже потрібний засіб, завдяки тому, що не має калорій, на відміну від цукру, сахарози та інших натуральних цукрозамінників.

    Помічник для 3 категорій людей:

    1. Ті, хто хворіє на цукровий діабет.
    2. Ті, хто «сідають» на низькокалорійне харчування.
    3. Спортсменів.

    Ті, хто хворіє на діабет. Люди цієї категорії мають можливість вживати в їжу солодке. Аспартам не підвищує рівень глюкози в крові, але солодший за цукор.

    Люди на дієті також можуть сміливо використовувати цей цукрозамінник. Без ризику набрати скинуті калорії і збільшити свою вагу. Аспартам має калорійність, що дорівнює практично нулю.

    Загалом і діабетиків, і тих, хто худне, і спортсменів об'єднує одне бажання: поїсти солодкого. Тож для третьої категорії людей також підходить цукрозамінник аспартаму, адже це солодка добавка, після якої не товстієш.

    Продукти, які містять аспартам

    Міфи про шкоду здоров'ю

    Щодо шкоди аспартаму на здоров'я людини довгий час не вщухають гучні заяви. Підсолоджувач викликає рак, містить отруту. Синтезується в речовину, якою обробляють трупи! Приписують хворобу Альцгеймера та багато інших небилиць.

    При цьому дозволений до вживання в США, Росії та низці інших країн. І не «аби ким», а управлінням із санітарного нагляду. Варто розібратися в деяких із небилиць докладніше.

    Вироблення формальдегіду

    Суть міфу полягає в тому, що під час потрапляння аспартаму в організм і розщеплення, виробляється метанол. А метанол перетворюється на формальдегід, який використовують у морзі для обробки трупів. Далі токсичний формальдегід накопичується в організмі. Летальна доза якого 40 мг/кг. Якби не кілька «але», міф міг би бути реальним. Однак людський організм влаштований інакше.

     По-перше, згаданий вище метанол міститься не тільки в синтетичній добавці, а й у свіжих фруктах, овочах, свіжовичавлених натуральних соках і вині. Метанол природний, тож за логікою накопичений у людях формальдегід має бути бичем сучасності й однією з головних проблем медиків. А ще потрібно відмовитися від їжі у вигляді овочів, фруктів і вина. Приблизно з народження.

    По-друге, завдяки еволюції, тіло людини вже давно здатне виводити непотрібні для роботи речовини. А якщо метанол не потрібен, отже, той виводиться і не накопичується.

    По-третє, сам по собі формальдегід міститься в кровоносних тканинах і в крові в певній кількості. Для того щоб нашкодити здоров'ю, потрібно в 5,5 разів більше, ніж вмісту в крові. Підрахувавши на кількості літрів Колли, в якій міститься аспартам, потрібно випивати протягом 2 років щодня 90 літрів напою.

    Допомогти процесу можуть апельсини, банани, томати та інші фрукти з метанолом. Що станеться раніше, нанесення шкоди організму від аспартаму чи вибух сечового міхура?

    Виникнення раку

    Щодо теми онкології все набагато простіше. Протягом усього часу, що існує підсолоджувач на ринку, проведено не одне наукове дослідження на тему зв'язку аспартаму і зародження злоякісних пухлин у тілі людини. Матеріали є у вільному доступі на просторах мережі.

    Канцерогенність у 100 відсотках не виявлено і навряд чи слід щось ще додавати. Те саме стосується інших міфів, зокрема про хворобу Альцгеймера та інші види захворювань.

    Цукрозамінник абсолютно безпечний для людського організму.

    Таблетки аспартаму

    Реальні загрози здоров'ю

    Існує хвороба, яка називається «фенілкетонурія». Це спадкове захворювання, з яким народжуються. Хвороба не набувається жодними шляхами, окрім як у спадок, тож єдиною групою ризику є ця категорія людей. Хворим потрібно відстежувати рівень фенілалаліну, який присутній в аспартамі в тому числі. Про хворобу стає відомо від самого народження, тож навряд чи стане відкриттям вміст фенілалаліну в зазначеній добавці.

    Застосування аспартаму

    Елементи аспартаму містяться в натуральних продуктах. У фруктах, овочах і ягодах. Виноград, томат, апельсин, ананас і багато інших продуктів містять елементи аспартаму. Аспартам міститься в соках.

    У виробництві аспартам часто додається в різні газовані напої. Наприклад, у Кока-колу. Це набагато вигідніше, ніж натуральні підсолоджувачі, і дешевше в рази. Використовують у виготовленні батончиків, жувальних гумок, йогурті та інших солодких продуктах. Приблизно 6 000 продуктів виготовляються з добавкою до складу цієї речовини.

    Також випускається цукрозамінник аспартаму у вигляді таблеток. Цю продукцію кладуть замість цукру в чай і каву. На жаль, випічки з додаванням цього підсилювача смаку не вийде, оскільки підсилювач чутливий до температури. У цьому разі краще додати інший підсолоджувач.

    Аспартам використовують у спортивному харчуванні для додання солодкості спортивних продуктів. Також додають E951 у лікарські препарати у вигляді таблеток, підсолоджують вітаміни.

    Ctrl
    Enter
    Заметили ошЫбку
    Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
    Топ из этой категории
    Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
    Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
    25.04.25
    0
    0
    Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
    Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
    25.04.25
    0
    0
    Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
    Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
    25.04.25
    0
    0
    Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
    Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
    25.04.25
    0
    0