Риб'ячий жир: чим корисний і чим шкідливий

Риб'ячий жир у багатьох людей асоціюється з дитинством. Смак рідкого риб'ячого жиру в когось викликає найнеприємніші смакові спогади, а хтось може з теплотою і ностальгією згадати дитячий садок або школу. Сучасна форма випуску корисного жиру в капсулах виключає неприємний запах і смак продукту і робить прийом корисної добавки непомітним.
Чи дійсно риб'ячий жир допомагає в профілактиці багатьох захворювань і підтримує роботу організму, чи можна сміливо про нього забути, віддавши перевагу більш сучасним біологічно активним добавкам до їжі?
Риб'ячий жир - що це
Риб'ячий жир відносять до тваринних жирів, який найчастіше добувають з очищеної печінки тріски. Велика кількість корисного жиру міститься також у скумбрії та оселедці. Види цих риб вирізняються значними розмірами, їхня вага може досягати 2,5-3 кг, а масивна печінка приховує в собі велику кількість корисного продукту.
Історія вживання екстракту печінки риб налічує вже багато століть. Ще в 10 столітті жителі Східної Європи використовували продукт для приготування їжі, адже вони не мали великої кількості рослинної олії в широкому доступі. Уже 200 років тому жителі Норвегії зрозуміли, що екстракт із печінки тріскових можна використовувати з профілактичною та лікувальною метою.
Норвезький фармацевт і лікар Меллер з'ясував, що населення його країни вирізняється міцним здоров'ям і великою витривалістю, незважаючи на суворий клімат країни. Пов'язав він це з регулярним вживанням у їжу олії печінки тріски. Він налагодив широке виробництво жиру риб і його продаж.
У медицині використовується виключно білий тип жирової тканини. Інші види - бурий і жовтий, хоч і мають більшу поживну цінність і насиченість, використовуються тільки з технічною метою, наприклад, під час вироблення шкір або як основа для мастильних речовин. Річ у тім, що вони мають дуже неприємний специфічний запах.
Батьківщина риб'ячого жиру - Норвегія, і донині є світовим лідером з постачання корисного продукту. Конкуренцію їй складає США, а Росія теж має певну частку в імпорті жиру риб тріскових порід. До недавнього часу жир випускався в скляній тарі, а приймався він у рідкому стані. Проривом стала технологія укладання корисної золотистої рідини в щільні желеподібні капсули. Це значно спростило дозування препарату та викорінило неприємний рибний смак і запах.
Користь риб'ячого жиру для організму
- Корисне джерело поліненасичених жирних кислот - Омега 3,6 і 9. Вони мають антиатерогенну властивість, знижуючи рівень шкідливих тригліцеридів і ліпопротеїдів низької щільності в крові. Це перешкоджає появі атеросклеротичних бляшок у судинах і знижує ризик тромбоутворення.
- Жирні кислоти беруть участь у синтезі стероїдних гормонів, андрогенів і естрогенів, а також анаболічних речовин. Без достатнього надходження корисних жирів в організм неможлива нормальна робота органів ендокринної системи. Жінки, наприклад, можуть відчувати серйозні проблеми з менструальним циклом або тривалий час лікуватися від безпліддя, а причиною таких проблем може стати лише дефіцит жирних кислот.
- Поліненасичені жирні кислоти необхідні для нормального росту і розвитку організму, що особливо важливо маленьким дітям і вагітним жінкам, потреби яких у жирах значно зростають.
- Джерело жиророзчинного вітаміну А - ретинолу. Він відповідальний за проліферацію клітин шкіри та слизових оболонок, допомагаючи в профілактиці та лікуванні дерматологічних захворювань.
- Важлива користь вітаміну А полягає і в підтримці органу зору. Ретинол бере участь у синтезі пігментів сітківки - родопсину і йодопсину. Ці речовини відповідають за фотохімічний акт зору і покращують його гостроту. Важка патологія, що виникає при дефіциті вітаміну А - куряча сліпота, яка полягає в значному зниженні сутінкового зору.
- Вітамін Е, або токоферол, є потужним антиоксидантом та імуностимулятором, що підвищує загальну опірність організму. До того ж, токоферол відповідає за нормальну роботу серця та судин.
- Інший жиророзчинний вітамін - холекальциферол, або вітамін Д. Він бере участь в обміні кальцію і фосфору, підтримуючи стан кістково-м'язової системи і зубної емалі.
- Всупереч поширеній думці, препарат не призводить до набору ваги, а навпаки сприяє її зниженню. Висока концентрація корисних поліненасичених кислот прискорює обмін речовин і зменшує обсяг жирових відкладень.
- Примітним є й те, що продукт має протиканцерогенну дію. Виявляючи активність проти надмірної проліферації тканин епітелію і стабілізуючи мембрани клітин, продукт перешкоджає виникненню раку.
- Корисний жир риб тріскових порід буде і тим, хто страждає на патологію опорно-рухового апарату. Біологічно активна добавка зміцнює хрящову тканину суглобів і сприяє підвищенню активності синтезу синовіальної рідини.
Шкода риб'ячого жиру
- Продукт не несе в собі істотної шкоди для організму. Проблеми можуть виникати в разі безконтрольного приймання препарату (4-6 г на добу). У такому разі людину наздожене метеоризм, діарея і біль у животі. Особливо часто з такими симптомами стикаються пацієнти з хронічним панкреатитом.
- Засоби на основі риб'ячого жиру протипоказані в разі гіперпаратиреозу з підвищеним рівнем кальцію крові.
- Пацієнтам із хронічною недостатністю печінки і нирок препарати слід приймати з обережністю, зважаючи на можливі проблеми з метаболізмом компонентів препарату.
Як правильно приймати риб'ячий жир
- Для того, щоб не помилитися з вибором препарату, слід звертати увагу на кількість поліненасичених жирних кислот у складі. Хороші засоби містять 240-360 мг ейкозапентаєнової та докозагексаєнової кислот.
- Слід приймати жир разом з їжею 3 рази на добу.
- Курс триває, в середньому, 4-5 тижнів, після чого робиться перерва на місяць. Оптимальний час інтенсивного приймання - з вересня по травень.
Висновок
Риб'ячий жир - не панацея від усіх хвороб і не належить до лікарських засобів. Однак з його допомогою можна зміцнити організм і підвищити його опірність. А позитивний ефект у вигляді підтримки краси шкіри, волосся і нігтів стане приємним доповненням.



