Що корисніше їсти для здоров'я прополіс або пергу

Що корисніше їсти для здоров'я прополіс або пергу
Ліки та добавки

Бджоли - відомі трудівники. А хто працює, той і виробляє. Продукти бджолиної праці відомі своїми унікальними корисними властивостями. У них величезна кількість вітамінів і мікроелементів. Найпопулярніший у використанні продукт, звісно ж, мед. Але крім його є ще корисні дари від цих маленьких комах. Наприклад, прополіс і перга. У магазині багато покупців замислюються про те, який із цих продуктів принесе велику користь організму при вживанні.

Що це і звідки береться

Прополіс являє собою, по суті, спеціальний бджолиний клей. Для його створення бджоли збирають смолисті речовини з бруньок рослин. Використовується він у вуликах для дезінфекції та ізоляції. Наприклад, прополісом обробляються осередки лотка, перед тим, як матка заповнить їх яйцями. Також за допомогою прополісу бджоли замазують щілини та ізолюють сторонні предмети, які опинилися у вулику. Завдяки ізоляції прополісом бджоли створюють усередині вулика особливий мікроклімат, комфортний для їхнього проживання та збереження цінного меду.

Прополіс отримують у результаті переробки бджолами зібраних смолянистих клейких рослинних речовин. До цих речовин вони додають власні ферменти. Результатом є унікальна отримана речовина.

Для того щоб прополіс можна було отримати, його зішкрібають спеціальними решітками з вулика, а потім, розтоплюючи на водяній бані, видаляють домішки (рослини та інші). За такої обробки прополіс не втрачає своїх властивостей.

Пергу ще називають «бджолиним хлібом». Він являє собою пилок рослин, зібраний бджолами і утрамбований у стільники. За допомогою перги бджоли вигодовують личинок нового потомства.

Бджоли збирають пилок з пиляків усередині квіток. Якщо пильовик уже розкрився, то бджола просто чіпляє його, залітаючи в квітку, а якщо пильовик закритий, то прогризає і залазить туди всіма ногами, щоб на них зосередився пилок.

Прополіс і перга

Прополіс і перга

Зустріти пергу на прилавках можна в трьох видах:

  1. У стільниках. Такий варіант не піддається обробці з боку людини, але й зберігається досить погано. Крім самої перги містить віск, вологу і мерву, а також сторонні домішки.
  2. Пергова паста. Її отримують під час перемелювання перги на млинку для м'яса і додавання до неї меду. Зазвичай додають близько 30% меду. Такий склад зберігається набагато довше, проте має не найприємніший вигляд і може не всім підійти через вміст меду.
  3. Чиста пегра без стільників. Щоб її отримати, склад акуратно очищають від воску і мерви і потім добре висушують. У цьому разі кількість домішок мінімальна, а зберігання буде тривалим.

Наскільки корисний прополіс

Про його користь ходять легенди, але все ж таки всім хотілося б розуміти більш конкретно, в чому вона полягає:

  • Унікальний склад прополісу поповнює організм людини провітаміном А і вітамінами групи В, С, Е, марганцем, кремнієм, залізом, цинком, кальцієм, фосфором, магнієм, різноманітними амінокислотами, органічними кислотами, флавоноїдами, нікотиновою і бензойною кислотами. Склад дійсно вражає, але найцікавіше, що вчені ще досі його вивчають. Можливо, людям відомі ще не всі секрети цієї унікальної речовини.
  • Ще з давніх-давен люди використовували прополіс як сильний знеболювальний засіб. За даними досліджень ці здібності перевищують у 5 разів можливості новокаїну.
  • Прополіс має прекрасну властивість зниження температури. У разі, коли використання меду неможливе, наприклад, через алергію, прополіс може сміливо його замінити.
  • Антибактеріальні та противірусні здібності зробили цей продукт аналогом сучасних антибіотиків. Важливий плюс такої заміни - до нього не виробляється стійкість в організмі людини.
  • Прополіс використовують для загоєння ран і зняття запалень, наприклад, у разі трофічних виразок, екзем або дерматозів.
  • Як імуномодулювальний засіб прополіс стимулює відновлення імунної системи та допомагає нормалізації її роботи.

Прополіс отримав своє визнання не тільки в галузі народної медицини, а й клінічної. Сучасні лікарі все частіше прописують його для лікування і профілактики багатьох захворювань.

Прополіс

А що щодо користі перги

Про прополіс дійсно чув практично кожен, а ось про пергу люди згадують набагато рідше, але ж вона не менш унікальна:

  • У її складі можна зустріти мікро- і макроелементи, ферменти, гормонопідні речовини, моносахариди, амінокислоти і жирні кислоти, каротиноїди, органічні кислоти, вітаміни В1, В2, В3, В6, Е, D, С, Р і К.
  • Перга допомагає виводити з організму токсини і благотворно впливає на травну систему людини.
  • Допомагає уповільнювати процеси старіння шкіри, покращує її стан.
  • Сприяє зниженню холестерину в крові, поліпшенню кровообігу і кровотворення, допомагає роботі кровоносної системи загалом.
  • Завдяки нормалізації кровообігу в органах репродуктивної системи, сприяє нормалізації гормонального балансу.
  • Допомагає роботі ендокринної системи.
  • Знижує рівень стресу і ризики виникнення депресії.
  • Чинить протизапальну дію і стимулює регенеративні процеси організму.

Корисні властивості перги дійсно вселяють і можуть посперечатися з іншими продуктами бджолиного виробництва в користі для організму людини.

Перга

А чи все так райдужно

Корисних властивостей, звісно, в обох продуктів багато, проте ніхто не відміняв і можливу шкоду, яку вони можуть завдати.

Прополіс насамперед не можна вживати людям з алергіями на мед, оскільки він може містити його компоненти. Через здатність до протистояння тромбозу прополіс не рекомендується вживати людям із проблемами зі згортанням крові, а також людям, які мають перед операціями.

Також вживання прополісу краще скасувати на час годування грудьми малюка. Він може бути алергіком, а отже, через молоко отримає алергени.

Перга також не рекомендується до вживання людям, схильним до алергій, особливо на пилок і в разі порушень згортання крові. Прийом перги при останніх стадіях онкозахворювань краще узгоджувати з лікарем.

Перга чи прополіс

Загалом, якщо прибрати питання про індивідуальну непереносимість обох продуктів, то варто спиратися на відсутність протипоказань і особисті потреби та вподобання.

На відміну від меду, і перга, і прополіс не є ласощами, а отже, вибір щодо їхнього вживання має будуватися на бажанні отримати користь для організму. У цьому разі в жодному разі не можна зловживати продуктами. Вживання тоннами перги не позбавить від депресії і не заспокоїть запалений орган. Безмірне поїдання прополісу не позбавить від частих мігреней і не загоїть рану відразу.

Обидва ці продукти мають використовуватися дозовано, а краще після консультації зі своїм лікарем. Їх варто розглядати не як панацею від описаних у перевагах хвороб, а як допоміжний засіб для організму.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0