Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива

Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Риба та морепродукти

Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні важливо не тільки урізноманітнити меню, але й бути впевненим у якості, а також корисних властивостях обраного продукту. Одним із найкращих виборів у такому разі стане риба лемонема.

Розберемося, що вона являє собою, якими корисними властивостями володіє, чи існують протипоказання до вживання, а також чим керуватися під час купівлі цього виду риби.

Що це таке

Лемонема є цінною морською рибою і належить до загону тріскоподібних, сімейства морових. Вона має довгасту, притиснуту з боків форму і коричневу дрібну луску. М'ясо лемонеми відрізняється відсутністю дрібних кісточок і має білий колір, за смаком нагадує м'ясо тріски. Максимальний розмір досягає 72 сантиметрів у довжину, розмір звичайної особини становить 50 сантиметрів (близько двох-трьох кілограмів ваги). Ареал проживання лемонеми знаходиться у водах Тихого океану, її ловлять у водах Охотського і Берингового моря, а також Курильської протоки.

Риба лемонема

Для того щоб бути впевненим у тому, що лемонема принесе користь і збереже свої смакові якості, потрібно знати і користуватися правилами її приготування. Зазвичай у продаж на вітчизняні прилавки вона надходить у замороженому вигляді. Розморожування цієї риби є одним з основних важливих моментів її приготування. Цей вид риби не можна розморожувати в умовах кімнатної температури, а також за допомогою мікрохвильової печі або ємності з теплою водою. Процес розморожування необхідно здійснювати на нижній полиці холодильної камери, періодично обсушуючи рибу паперовим рушником для того, щоб видалити з поверхні зайву вологу. Важливо, щоб у процесі розморожування м'ясо зберегло свою природну структуру.

Готувати лемонему можна у вигляді перших і других страв. Риба не втрачає своїх смакових якостей за будь-якого виду термічної обробки (від вареного виду в супі до запікання на відкритому вогні). Також м'ясо риби можна піддавати маринуванню, начиняти та робити рибні котлети.

Корисні та лікувальні властивості

  • Лемонема є низькокалорійною рибою, а значить людям, які дотримуються дієти, можна сміливо вживати її м'ясо в їжу. До того ж цей продукт викликає швидке насичення і не обтяжує шлунок.
  • Також науково доведено, що білок, який міститься в цьому виді риби, є більш поживним і легкозасвоюваним, ніж білок звичайного м'яса.
  • У складі цього продукту знаходиться величезна кількість корисних мікроелементів, особливо йоду. Вживши близько ста грамів філе лемонеми, можна заповнити добову дозу нестачі організмом йоду. На цей факт варто звернути особливу увагу людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою.
  • Жирні кислоти, якими наповнене м'ясо цієї риби, надають антиоксидантний ефект і нейтралізують окислювальну дію вільних радикалів. Таким чином проводиться профілактика і боротьба з онкологічними захворюваннями.
  • Продукт не містить вуглеводів, а отже, підвищує вміст рівня глюкози в крові. Саме з цієї причини подібні продукти рекомендуються до вживання діабетикам.
  • Часте вживання лемонеми покращує стан судин і налагоджує роботу серця, а також нормалізує кров'яний тиск, очищає організм від холестерину, покращує роботу мозку завдяки вмісту спеціальної нікотинової кислоти.
  • До складу риби входять метильовані феноли, які забезпечують захисну функцію клітин організму, а також на клітинному рівні допомагають рівномірно витрачати кисень.
  • Мікроелементи, що містяться в лемонемі, допомагають організму ефективніше засвоювати водорозчинні вітаміни, за нестачі яких людина може страждати від швидкої стомлюваності, а також від болю в ногах і плечах. Даний тип вітамінів не накопичується в організмі, а зникає через два тижні, тому поліпшення їх засвоюваності є важливим фактором.
  • Страви з цього виду риби будуть особливо корисними для організму, що росте, оскільки.к. підтримують і забезпечують організм масою корисних мікроелементів, а також покращують роботу травної системи.
  • Різноманітність мінеральних складових, при регулярному вживанні цього продукту, надасть необхідну підтримку для здоров'я людей старшого покоління.

Свіжа лемонема

Протипоказання до вживання

  • Основним протипоказанням до вживання лемонеми є індивідуальна непереносимість і алергічні реакції.
  • Не рекомендується вживати цей вид риби, якщо є сумніви в її свіжості та якості заморозки.

Приготована риба

Як правильно вибрати

Лемонема є нечастим гостем на вітчизняних прилавках, що зобов'язує до ще більш уважного вибору під час здійснення покупки. Не варто купувати рибу в неперевірених точках продажу, на стихійних ринках, т.к. цей продукт є швидкопсувним.

Зазвичай лемонема продається в замороженому вигляді без голови та хвоста, а також має досить доступну ціну. Важливо не забувати про те, що такий продукт не повинен піддаватися повторному заморожуванню, і не купувати рибу, яка за зовнішніми ознаками явно залежалася на вітрині. Про цей факт скаже наявність товстого шару льоду і білих плям на тулубі риби. Покупку в цьому випадку краще відкласти. Риба, заморожена за всіма правилами, зазвичай не втрачає привабливості зовнішнього вигляду.

Також про правильне заморожування свідчить вага товару. Він не повинен перевищувати двох-трьох кілограмів для однієї штуки, що свідчить про відсутність всередині вологи.

Перед покупкою варто звернути увагу на очі, т.к. у будь-якого виду риби очі повинні бути світлі і мати опуклу форму.

Багато риби

Висновок

Лемонема, за умови її вдалої покупки, є продуктом, який урізноманітнює повсякденне меню і принесе масу користі людині будь-якої вікової категорії. Практична відсутність протипоказань до вживання і великий список корисних якостей дає всі підстави для придбання цього дару моря.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Яке насіння льону корисніше коричневе або біле Яке насіння льону корисніше коричневе або біле
Насіння льону заслужено вважається одним із найкращих продуктів у світі суперфудів. На відміну від своїх «колег» -...
21.05.25
0
0
Булгур: користь і шкода для організму Булгур: користь і шкода для організму
Якщо перед вами постало питання про те, як без великих витрат урізноманітнити своє меню, то варто звернути увагу на...
21.05.25
0
0
Гарбузовий суп - користь і можлива шкода Гарбузовий суп - користь і можлива шкода
Суп, юшка здавна вважався головною стравою будь-якого столу. Яких тільки видів гарячого у нас немає, але суп - пюре в...
21.05.25
0
0
Авокадо - користь і чим шкідливий для організму Авокадо - користь і чим шкідливий для організму
Авокадо родом із Центральної Америки. Рослину знали ще ацтеки. У VIII столітті його окультурили і стали вирощувати...
21.05.25
2
0