В'ялена риба: у чому користь і в чому шкода

В'ялена риба: у чому користь і в чому шкода
Риба та морепродукти

В'ялена риба - це делікатес, який отримують шляхом повільного сушіння (зневоднення) за температури, що не перевищує 35о С. Приготована з дотриманням технологічних вимог, вона є не тільки висококалорійним продуктом.

Ця страва з особливим, неповторним смаком, що не вимагає ніякої додаткової обробки, є самостійною і має масу переваг щодо іншої рибної продукції.

Цінний склад в'яленого продукту. Калорійність

Повільна холодна сушка (в'ялення) є одним зі способів консервування харчових продуктів. У чому користь такого способу консервування?

Риба, що зазнала процесу в'ялення, за суворого дотримання вимог технології, набуває пікантного смаку і своєрідного аромату. Смакові якості продукту роблять його популярним серед різних верств населення.

Який вигляд має в'ялена риба

Для цього виду консервування вживаються: лящ, вобла, чехоня, шемая, барабулька, корюшка, каспійська кілька. Ці види риби піддаються процесу в'ялення цілком.

Такі цінні види, як осетрові та лососеві, як правило, не в'ялять цілком. Для холодного сушіння відбираються черевні та спинні частини риби (теші, балики).

Крім гастрономічної цінності цей вид продукту має і конкретну цінність для здоров'я людини. У тушці в'яленого делікатесу містяться:

  • Білки.
  • Жири.
  • Кальцій.
  • Фтор.
  • Фосфор.
  • Поліненасичені жирні кислоти (Омега-3, Омега-6).

За вмістом корисних речовин морська в'ялена риба має перевагу перед своїми прісноводними побратимами. З цієї причини коливається й енергетична цінність продукту від 88 до 139 Ккал на 100 г. Кількість калорій залежить від виду продукту та часу його вилову.

Багато в'яленої риби

У чому користь сушеного делікатесу

В'ялений делікатес, який мало кого залишає байдужим: звабливий аромат і бурштинова прозорість роблять свою справу. Але, крім гастрономічного задоволення цей продукт приносить відчутну користь здоров'ю людей:

  • Перешкоджає процесу старіння організму.
  • Омолоджує шкірний покрив.
  • Знижує ризик захворювань серцево-судинної системи.
  • Слугує профілактикою розвитку онкологічних захворювань.
  • Зміцнює зубну емаль і запобігає виникненню карієсу.
  • Підвищує тонус і настрій.
  • Очищає судини від атеросклеротичних бляшок.
Дослідження, проведені вченими, показують, що періодичне вживання в їжу цієї страви корисне для всіх вікових категорій, включно з літніми людьми і дітьми. Вагітні жінки, які включають у свій раціон в'ялену рибу, забезпечують нормальний розвиток плода.

Правила приготування в'яленої риби в домашніх умовах

В умовах тотального достатку немає проблем у придбанні будь-якого делікатесу, в тому числі і в'яленої риби, починаючи від тюльки і закінчуючи осетриною. Але оскільки процес в'ялення є одним із способів консервування, то він може стати в пригоді завзятим рибалкам.

Для такого способу заготовок про запас підходить будь-яка риба, як морська, так і з прісноводних водойм. Для цього відбирається свіжий, неушкоджений продукт, який потрібно ретельно промити проточною водою. Ця дія необхідна для того, щоб видалити забруднення, слиз, тину.

Наступним етапом переробки є засолювання продукції. Тут усе залежить від величини риби. Відповідно, великі екземпляри улову тримають у розсолі (тузлуку) довше, ніж дрібноту.

Нутрощі великої риби, як правило, видаляються. Для цього тушка розрізається по спинці. Це робиться для того, щоб зберегти жир, який міститься в черевній частині. Дрібна рибка засолюється цілком.

Засолювання риби

Для засолювання вживається сіль грубого помелу (крім йодованої солі). Час засолювання для дрібниці - 1 година. Середня риба повинна перебувати в тузлуку не менше 2,5-3,5 доби. Більша - вимагає більш тривалого засолювання - до 7-ми діб.

Добре просолену рибу промивають від зайвої солі та нанизують на мотузку по 10-15 штук. Підготовлену таким чином рибу сушать у добре провітрюваних місцях. Час сушіння, як неважко здогадатися, залежить від розміру продукту.

Дрібну рибку допускається в'ялити 5-7 діб. Середньої - достатньо від 15 до 17 діб. Великій рибі для визрівання необхідно від 15 до 30 діб.

Але мало одного вміння правильно приготувати в'ялену рибу. Готову продукцію необхідно ще правильно зберігати. Цей продукт добре збережеться в сухому прохолодному приміщенні за температури не вище 10 ℃.

Чи може сушений продукт бути шкідливим

Напевно, мало хто замислюється, куштуючи смачний продукт, про його шкоду. В'ялену рибу беруть із собою в дорогу, на пікніки, як один із видів холодної закуски. Не оминають її увагою і любителі пінного напою (пива).

Приємна за смаковими відчуттями страва, здатна принести справжню насолоду, все-таки має невеликі обмеження до вживання. Вміст солі в цьому делікатесі доходить до 10%. Ця властивість робить шкідливим продукт для людей таких категорій:

  • Жінкам, при грудному вигодовуванні.
  • При різних ниркових захворюваннях.

Важливим фактором є свіжість і якість делікатесу. Ці показники легко визначити візуально. Якісний продукт, який виробляється і зберігається з дотриманням вимог технологічного процесу, має виглядати наступним чином:

  1. Неушкоджена луска.
  2. Тверда спинка.
  3. Сухі зябра.
  4. Відсутність жовтизни в області черевця.

Істотним показником є і запах продукту. Запах має бути приємним, без домішок запахів вогкості, затхлості або старого жиру.

Смачна в'ялена риба

Висновок

Свіжий і якісний продукт нічого, крім задоволення і користі не несе. Специфіка виробництва в'яленої риби передбачає вживання великої кількості солі. Через це до списку протипоказань автоматично потрапляють люди, яким показана безсольова дієта.

Через високий вміст солі цей продукт необхідно вживати помірно. Усі сумніви з цього приводу допоможе вирішити консультація лікаря.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гороховий суп - корисні властивості та шкода Гороховий суп - корисні властивості та шкода
Густий, ароматний, наваристий суп із горохом - страва інтернаціональна. Горохова юшка була відома ще в давнину....
18.07.25
0
0
Кефір із корицею - користь і шкода Кефір із корицею - користь і шкода
Можна припустити, що про користь кефіру знають, якщо не всі, то дуже багато хто. А ось про користь кефіру з додаванням...
18.07.25
0
0
Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета? Що шкідливіше снюс чи звичайна сигарета?
Тютюн - один із найшкідливіших виробів у сучасному світі. Потрапляючи в організм, хімія справляє отруйний ефект на всі...
18.07.25
0
0
Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму Вівсяний кисіль: користь і шкода для організму
Кисіль - це фруктово-ягідний напій, що має густу консистенцію, на основі кукурудзяного або картопляного крохмалю....
18.07.25
0
0