Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму

Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Фрукти

Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з дитинства. Мандарини представлені найрізноманітнішими сортами і видами, розміри яких варіюються від зовсім невеликих - з куряче яйце до дуже великих - з грейпфрут, а кольори від яскраво-оранжевого до червоного...

Більшість видів не містить кісточки, але деякі гібриди містять насіння. Порівняно з апельсинами мандарини містять більше води, менше кислоти та цукру. Піковий сезон дозрівання плодів припадає, як правило, з жовтня по квітень.

Харчова цінність і хімічний склад

100 г мандаринів містять 53 калорії, 13,34 г вуглеводів, 0,81 г білка і 0,31 г жирів, що менше, ніж у більшості фруктів. Є цінними джерелами флавоноїдів (антиоксидантів), як-от нарингін (рослинний флавоноїд), вітамін А, каротин і лютеїн.

Мандарини ростуть

Крім того, це дуже багате джерело вітаміну С, який є одним із потужних природних антиоксидантів, що відіграють життєво важливу роль у синтезі колагену, загоєнні ран, противірусній, протираковій активності, допомагають запобігти нейродегенеративним захворюванням, артриту.

Наявні у складі фрукта природні розчинні та нерозчинні волокна, такі як геміцелюлоза, пектин, що запобігають абсорбції холестерину в кишківнику, і діють як проносне.

Корисні властивості

  • Плоди мандарина використовують досить часто як допоміжне лікування в боротьбі зі шкірними захворюваннями та артритом. Допомагають у лікуванні незначних порізів, ран.
  • Вітамін С, присутній у цих фруктах, також є дивовижною антиоксидантною та поживною речовиною, яка допомагає затримувати процеси старіння і легко засвоювати залізо з їжі. Крім того, антиоксидант захищає шкіру від вільних радикалів. Таким чином, це запобігає ймовірності розвитку деяких видів раку. Вітамін С стимулює вироблення колагену в шкірі, а колаген - це білок, відповідальний за еластичність шкіри, ріст волосся.
  • Мандарин є хорошим джерелом вітаміну А. Якщо є шкірні захворювання, як-от прищі або вугрі, рекомендується підвищений вміст у раціоні продуктів, багатих на вітамін А. Отже, мандарин може бути хорошим варіантом для лікування подібних шкірних проблем. Вітамін А також сприяє профілактиці виникнення ранніх симптомів старіння шкіри: дрібні зморшки, тьмяний колір шкіри, сухість.
  • Мандарин складається з волокон (пектин, геміцелюлоза), які обмежують поглинання холестерину в кишечнику, що знижує ризик ожиріння. Високий вміст клітковини також приносить користь для перистальтики кишечника.
  • Дієтичне волокно в цьому фрукті покращує травлення, яке необхідне для загальної нормальної життєдіяльності організму. Крім того, за помірного його вживання можна запобігти низці хронічних захворювань (рак, хвороби серця).
  • Ефірна олія мандарина є сильним антисептиком і бактерицидом, який є згубним для бактерії стафілокока aureus.
  • Також воно має ефективну цитофілактичну дію. Цитофілактика - це клітинне продукування, посилення поділу клітин, а також стимулювання росту нових клітин. Посилене виробництво клітин не тільки сприяє загальному зростанню тіла, але також допомагає відновити регулярний його знос.
  • Є ефективним депуративним засобом (очищення крові). Олія допомагає очистити кров від надлишку сечової кислоти, солі, забруднювальних речовин і води через видільну систему організму.
  • Ефірна олія має седативні властивості, що допомагає побороти запалення, зменшити гіперактивність у циркуляторній, травній, нервовій і видільній системах. Седативні властивості роблять її ефективним засобом проти безсоння.
  • Допомагає полегшити шлункові проблеми, підтримує правильний потік травного соку і баланс між надлишковою кислотою і жовчю.
  • Є ефективним спазмолітичним засобом. Спазми можуть протікати в легкій і важкій формі, а також мати багато ускладнень і негативних наслідків для організму: впливати на дихальну, травну, нервову системи, спричиняти проблеми з диханням, провокуючи астму. Спазми можуть також призводити до діареї та навіть розладів нервової системи.
  • Ефірна олія мандарину є ефективним тоніком і стимулює метаболічну активність, спричиняє травлення, сприяє поглинанню поживних речовин печінкою, шлунком і кишечником. Також покращує імунітет, регулює секрецію ендокринної системи, сприяє здоров'ю нервової системи.

Свіжі мандарини

Шкода та побічні ефекти

Вживання занадто великої кількості мандаринів має деякі побічні ефекти:

  • Більший вміст клітковини може спричинити розлад травлення, викликаючи абдомінальні судоми.
  • Хоча мандарини містять невисоку кількість калорій, надмірне їх вживання сприятиме збільшенню ваги.
  • Також можливий надлишок вітаміну С (понад 2 тис. л.). мг на день), що спричинятиме розвиток діареї, нудоти, блювоти, печії, здуття живота або головного болю, безсоння.
  • Помаранчева шкірка мандаринів не є отруйною і поряд з апельсиновою цедрою має сильний аромат. Хоча вона їстівна і містить більше клітковини, ніж м'якоть, вона далеко не така солодка чи соковита, а також доволі важка для перетравлення.
  • Алергічна реакція на ефірні олії.

Багато мандаринів

Поради під час купівлі та зберігання

  1. Купувати мандарини потрібно з яскравою і блискучою шкіркою, з приємним цитрусовим запахом. Стиглі мандарини на дотик пружні, але не жорсткі.
  2. Мандарини можна зберігати в холодильнику в середньому до двох тижнів.
  3. Інсектициди широко застосовуються при вирощуванні цитрусових культур, тому перед використанням рекомендується мити фрукти в холодній проточній воді.
  4. Можна придбати консервовані мандарини, але обирати слід ті, в яких немає доданого цукру. Також можна купити або зробити самостійно мандариновий сік. Однак якщо є надмірна вага або діабет, то краще вживати плід у свіжому вигляді або як інгредієнт для маринаду чи соусу.
  5. Через невеликий розмір мандарина великий ризик його переїдання, тому рекомендована денна норма - один-два максимум.

Мандарин і часточки

Висновок

Мандарин належить до особливого і рідкісного виду фруктів, які можна їсти щодня через низьку кількість калорій і високий вміст вітамінів, тому навіть людям, які сидять на дієті або стежать за рівнем цукру в крові, буде корисний цей популярний представник цитрусових.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода
Інфрачервоне випромінювання широко використовується в медицині. Лампи з такою електромагнітною дією впроваджуються в...
20.03.25
0
0
Черемша: користь і шкода для здоров'я Черемша: користь і шкода для здоров'я
Черемша - трав'яниста рослина, що на вигляд нагадує цибулю. Вона і належить до роду цибулевих. У Росії та деяких...
20.03.25
1
0
Аспартам: користь і шкода добавки Аспартам: користь і шкода добавки
Часто люди, які сидять на будь-якій дієті, щоб не набирати калорій, використовують у їжу цукрозамінники. Однією з...
20.03.25
0
0
Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий
Магазинні солодощі та десертні пасти не вирізняються корисністю - вони містять різні консерванти, підсилювачі смаку,...
20.03.25
0
0