Що корисніше їсти м'ясо чи овочі

Протистояння прихильників м'яса та їжі рослинного походження бере початок у перших століттях нашої епохи. Сталося зіткнення цивілізацій: народності Північної Європи, які займаються полюванням і харчуються здебільшого м'ясом, і Римської імперії з нивами жита, виноградниками та з переважно рослинним харчуванням. Згодом гастрономічні уподобання цивілізацій стали згладжуватися. У суперечці кабачка зі шніцелем проявляються відгомони колишньої боротьби культур, але перемоги немає. Людина всеїдна, але головне в раціоні - це різноманітність.
Збалансований раціон
Харчуючись, організм отримує всі необхідні речовини. Споживані продукти позначаються на таких показниках:
- Фізіологія.
- Здоров'я.
- Психіка.
- Працездатність.
- Тривалість життя.
Фахівці з'ясували залежність фізіологічного тонусу від способу життя і харчування, і цей показник становить 60%. Їжа - основа для становлення тканин і клітин, вона сприяє їхній регенерації та концентрації енергії. Зі свого боку, неправильне харчування може завдати непоправної шкоди людському здоров'ю: знижується показник фізичної активності, розумового розвитку, з'являється слабкість, апатія, знижується працездатність, скорочується тривалість життя.
Збалансоване харчування має містити в собі всі продукти: м'ясо, овочі, фрукти та злаки.
Користь м'яса
М'ясо - незамінний продукт для кожної людини. Правильне харчування обов'язково має містити страви з м'ясних продуктів. Корисною властивістю м'яса є те, що воно насичує організм необхідними речовинами.
- Джерело білка. У м'ясі міститься найбільше білка. Залежно від виду м'яса, кількість жирів і білків може варіюватися. Наприклад, кролятина вважається дієтичним і корисним продуктом, який можна використовувати як перший прикорм для дітей. Калорійність кролятини на 100 г продукту: 156 ккал, жири - 8 г, білки - 21 г.
- Джерело корисних речовин і вітамінів. М'ясо містить у собі амінокислоти, необхідні для активної життєдіяльності організму. М'ясні продукти багаті такими елементами: залізо; йод; фосфор; натрій; магній; цинк; калій; вітаміни А, В1, В2, В12, D, Е, РР.
- Енергія. Компоненти, присутні в м'ясі, необхідні для активного функціонування організму, поліпшення діяльності головного мозку, підвищення працездатності, захисту від ламкості кісток, поповнення нестачі вітаміну D.
- М'язова маса. Страви, що містять м'ясні продукти, зміцнюють м'язи, допомагають швидко наростити м'язову масу.
- Підтримка імунітету. В12 - вітамін, що міститься тільки в м'ясі, бере участь в утворенні еритроцитів, регулює метаболічну діяльність і всмоктування поживних речовин.
Найкориснішим і дієтичним м'ясом є телятина або яловичина, найнижчим за вмістом холестерину - баранина, за кількістю білка - курятина. Дієтологи радять чергувати вживання червоного м'яса і білого, вводити в меню не частіше 3-4 разів на тиждень.
Оптимальним часом приймання м'ясних виробів є ранок і день. М'ясо перетравлюється 5-6 годин залежно від сорту. Білок, присутній у м'ясних продуктах, необхідний для вироблення шлункового соку і ферментів. Ретельне пережовування їжі стимулює вироблення слини, яка захищає порожнину рота і унеможливлює появу пародонтиту.Що стосується методу обробки, то слід дотримуватися трьох головних правил: не жирне, не смажене, не часто! Найголовніше - це не забувати про міру.
Користь овочів
Вживання овочів сприяють збільшенню тривалості життя. Вони прекрасно засвоюються, служать джерелом мінералів, амінокислот, поживних речовин. Раціон кожної людини має містити рослинну їжу.
Користь овочів у тому, що частково сприяють усуненню вільних радикалів, нейтралізують жирну, висококалорійну їжу, є неперевершеними антиоксидантами.
Корисні властивості позначаються на правильному функціонуванні організму, фізичному, емоційному стані людини.
- Нервова система. Овочеві продукти містять хімічні елементи, вітаміни групи В, магній, ненасичені жирні кислоти (Омега-3), які сприяють стійкості нервової системи. Вміст селену, фолієвої кислоти генерують вироблення ендорфіну - гормону щастя і задоволення.
- Заряд енергією. Овочі відмінно засвоюються, не вимагаючи енергетичних витрат. Вживання овочів вранці зарядять бадьорістю на весь день.
- Активність мозку. В овочах містяться мікроелементи, що сприяють очищенню судин і перешкоджають виникненню атеросклерозу, тромбозу та інших хвороб.
- Нормалізація ваги. Рослинна їжа складається з клітковини. Клітковина не має енергетичної цінності, не засвоюється, тому сприяє очищенню організму від токсинів, шлаків і холестерину.
- Омолодження. Будучи антиоксидантами, овочі відновлюють і оновлюють клітинну мембрану, нейтралізуючи вплив вільних радикалів. Флавоноїд, антоціан, танін, мікроелементи, нікотинова кислота та інші, виконують завдання антиоксидантів.
- Підтримання імунітету. Імунітет є захистом від хвороб, а більша частина клітин імунної системи знаходяться в органах травлення. І саме продукти рослинного походження постачають ШКТ корисні елементи. Яскраво насичені овочі вважаються найкориснішими, а зелені впливають на інтраепітеліальні лімфоцити, які вважаються першою лінією захисту організму.
Дієтологи вважають, що присутність овочів у повсякденному прийомі їжі має бути якомога більшою. Раціон має складатися щонайменше на 50% з рослинних продуктів. Ідеальний варіант - це вживання овочів і фруктів 5 разів на день по 80 г протягом усього дня.
Протипоказання
У кожного продукту є свої протипоказання.
М'ясо не можна вводити в меню в таких випадках:
- Надмірна вага.
- Захворювання серця і судин.
- Серйозні порушення в роботі нирок і печінки.
- Іноді бувають обмеження при деяких онкологічних захворюваннях.
Протипоказання при вживанні в раціон овочів:
- Захворювання жовчного міхура або печінки.
- Панкреатит.
- Гастрит і виразкова хвороба ДПК.
- З обережністю при цукровому діабеті.
Так що ж корисніше овочі чи м'ясо
На запитання, що корисніше овочі чи м'ясо, відповіді вчених суперечливі. Вживання овочів знижує ризик захворювання на рак грудей на третину, м'ясна їжа на першому місці за стимулюванням росту й активної діяльності. Обов'язково харчування має бути раціональним і збалансованим. М'ясо та овочі доповнюють одне одного, покривають добову потребу в поживних речовинах, енергії, постачають клітинам необхідну кількість вітамінів, мікроелементів. Овочі - джерело клітковини та вітамінів, м'ясо - білка та заліза. Але завжди потрібно звертати увагу на протипоказання застосування продуктів. Деякі овочі не можна вводити в раціон людям із проблемами шлунково-кишкового тракту, а м'ясо в разі атеросклерозу.
Кожен продукт окремо дуже цінний, але жоден із них не дасть повного набору необхідних речовин для життя. Для повноцінного функціонування організму, потрібна їжа тваринного і рослинного походження. Необхідно навчитися їх збалансувати, не зловживати якимось продуктом, і тоді довголіття і радість від життя забезпечені.



