Чим корисний і шкідливий хумус для здоров'я

Чим корисний і шкідливий хумус для здоров'я
Страви

Люди, які проживають у різних куточках земної кулі, мають свої особливості не лише в мові, культурі, звичаях, а й у традиційних стравах, притаманних саме цим народам. Для жителів Близького Сходу та Північної Африки таким є хумус.

Відомо понад 500 рецептів приготування цієї найдавнішої їжі. Вважається, що він уперше згадується близько 3500 років тому на сторінках Старого Заповіту. Євреї вважають його своєю національною культурною спадщиною. В Ізраїлі хумус вживають скрізь: на сніданок удома, на обід у робочій їдальні, на шикарному весіллі.

Що це таке

Хумус на івриті означає страву та назву трав'янистої однорічної рослини з родини бобових. Ідентичність термінів зумовлена тим, що основним інгредієнтом рецепта є плоди цієї рослини, а саме. Воно на Близькому Сході відоме як нут або турецький горох. У різних країнах ця культура має свої назви: нут баранячий, волозький горох, нохут, волоський горох, волоський горох, баранячий горох.

Страва хумус

Страва готується з відвареного нуту, який подрібнюють до пастоподібного стану. У цю основу додають:

  • Оливкова олія.
  • Сік лимона.
  • Пасту з розмеленого кунжутного насіння (тахіні).
  • Паприку.
  • Приправи:
    • Часник.
    • Цибуля.
    • Сіль.
    • Петрушка.
    • Мелений кумин (зіра) - пряність сімейства зонтичних.
    • Заатар - загальна назва кількох споріднених близькосхідних трав із роду материнка.
    • Перець чилі.
  • Додаткові добавки:
  • Стручкова квасоля.
  • Просмажений червоний перець.
  • Просмажені томати.
  • Какао.
  • Кедрові горіхи.
  • Гарбузове пюре.
  • Сир тощо. д.

В Ізраїлі таку закуску виробляють масово в промислових обсягах для реалізації через магазини, на експорт, а також у місцевих їдальнях і ресторанах.

Свіжий хумус

Користь

Позитивні результати вживання хумусу зумовлені наявністю цінних компонентів.

Корисні властивості страви:

  • Помірне вживання цієї їжі, особливо без тахіні або з малим її вмістом, допомагає схуднути. Енергетична цінність основи готової страви не висока. Споживання пюре з рослинною клітковиною швидко викликає відчуття насичення, запобігає переїданню. Мала кількість продукту втамовує голод і поповнює організм поживними речовинами.
  • Склади хумусу без м'яса широко використовуються прихильниками вегетаріанської кухні. Комплекс повноцінних рослинних білків і амінокислот нуту прекрасно замінюють їхні аналоги тваринного походження.
  • Клітковина, мінеральні речовини та вітаміни продукту допомагають поліпшити роботу серцево-судинної системи шляхом зниження кількості «поганого» холестерину. Клітковина утворює в шлунково-кишковому тракті гелеподібну субстанцію, яка зв'язує жовч із домішками холестерину і виводить її з організму. Регулярне вживання закуски є хорошою профілактикою захворювань кровоносних судин і серця.
  • Це потрібна їжа для людей, які страждають на закрепи. Рослинні волокна гороху нормалізують роботу кишківника, сприяють його регулярному випорожненню, виводять токсини, що запобігає виникненню спастичного коліту або геморою.
  • Наявність марганцю сприяє зміцненню тканин суглобів і хрящів. Це дасть змогу захистити опорно-руховий апарат від захворювань, вести рухливий спосіб життя тривалий час.
  • Присутність кальцію, фосфору, заліза в інгредієнтах страви зменшує крихкість кісток, знижує ризик їхніх переломів.
  • Надлишок солей натрію та рідини в організмі часто призводить до артеріальної гіпертензії. Легка сечогінна властивість продукту, здатність знижувати кількість натрію благотворно позначається на нормалізації кров'яного тиску.
  • Регулярне вживання страви, завдяки наявності необхідних вітамінів і антиоксидантів, призведе до поліпшення стану всього організму, шкірного покриву.
  • Продукт нормалізує кількість глюкози крові, має низький гіпоглікемічний індекс, тому може вживатися людьми із захворюванням на цукровий діабет.

Хумус у чаші

Можливі негативні наслідки

Поряд із корисними властивостями ця їжа може завдати шкоди:

  • Незважаючи на те, що хумус використовують для схуднення, зловживати ним не слід. Усе корисно, що в міру. Людям, схильним до збільшення ваги, не треба надмірно нею захоплюватися. Він містить достатньо калорій, щоб набрати зайві кілограми.
  • Вживання вареного гороху в деяких людей може призвести до утворення надлишкових газів у кишечнику, здуття живота або спазмів. Прояв метеоризму ставить у незручне становище при відвідуванні громадських місць.
  • Одночасне вживання нуту та фруктів, що містять пектин, іноді викликає дискомфорт у шлунку. Не кожен організм справляється з великим обсягом клітковини, що призводить до діареї, кишкового болю.
  • Склад страви містить велику кількість різноманітних продуктів і приправ. Це необхідно враховувати за наявності індивідуальної непереносимості до якихось із них, щоб не спровокувати алергічну реакцію.
  • Існують протипоказання за наявності деяких захворювань. Щоб не отримати загострення, не варто їсти хумус, якщо ви маєте: холецистит, тромбофлебіт, будь-які запальні процеси в шлунку чи кишківнику, значні порушення кровообігу.
  • Для жінки, яка годує груддю, не треба додавати в страву велику кількість гострих і пряних спецій. Такі продукти можуть змінити смак грудного молока, що викличе негативну реакцію дитини.

Хумус із хлібом

Поради щодо вживання

Традиції вживання страви склалися ще в глибоку давнину у жителів Близького Сходу. Зараз існує безліч способів застосування пасти.

Зазвичай в арабів і євреїв подача закуски відбувається так: охолоджений хумус викладається на широку тарілку, поливається оливковою олією і посипається паприкою. До нього подається піта - арабський круглий коржик або лаваш. Піту, нарізану трикутниками, вмочують у хумус і їдять.

Сучасність вносить свої корективи в старовинні традиції. Нині корж замінюють чіпсами, хлібом, крекерами. Хумус їдять також з овочами, наприклад, огірками, помідорами, селерою. Їх замість коржа вмочують у пасту. Можна просто намазати її на лаваш або тортилью - мексиканський маленький коржик і додати начинку.

Хумус подають до м'яса, риби, грибів, картоплі фрі як соус, чим посилюється їхній смак і аромат. Ресторани Сходу пропонують страви, в яких салат або тушковане м'ясо поміщають посередині миски, а навколо розкладають пасту.

Є рецепти використання складу для фарширування яєць, пончиків. Ну, а найпростіший рецепт: намазати пасту на бутерброд.

Висновки

З найдавніших часів до наших днів хумус є улюбленими ласощами у народів Близького Сходу і Північної Африки. Незважаючи на те, що страву готували ще за часів фараонів, вона з успіхом може прижитися на кухні сучасної людини будь-якої країни.

Набір продуктів для приготування зараз можна купити вільно. Ця їжа корисна і прекрасно урізноманітнює щоденне меню, принесе багато позитивних емоцій. Їсти хумус можна і потрібно майже всім, але в розумних кількостях.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0