Чим корисний і шкідливий хумус для здоров'я
Люди, які проживають у різних куточках земної кулі, мають свої особливості не лише в мові, культурі, звичаях, а й у традиційних стравах, притаманних саме цим народам. Для жителів Близького Сходу та Північної Африки таким є хумус.
Відомо понад 500 рецептів приготування цієї найдавнішої їжі. Вважається, що він уперше згадується близько 3500 років тому на сторінках Старого Заповіту. Євреї вважають його своєю національною культурною спадщиною. В Ізраїлі хумус вживають скрізь: на сніданок удома, на обід у робочій їдальні, на шикарному весіллі.
Що це таке
Хумус на івриті означає страву та назву трав'янистої однорічної рослини з родини бобових. Ідентичність термінів зумовлена тим, що основним інгредієнтом рецепта є плоди цієї рослини, а саме. Воно на Близькому Сході відоме як нут або турецький горох. У різних країнах ця культура має свої назви: нут баранячий, волозький горох, нохут, волоський горох, волоський горох, баранячий горох.
Страва готується з відвареного нуту, який подрібнюють до пастоподібного стану. У цю основу додають:
- Оливкова олія.
- Сік лимона.
- Пасту з розмеленого кунжутного насіння (тахіні).
- Паприку.
- Приправи:
- Часник.
- Цибуля.
- Сіль.
- Петрушка.
- Мелений кумин (зіра) - пряність сімейства зонтичних.
- Заатар - загальна назва кількох споріднених близькосхідних трав із роду материнка.
- Перець чилі.
- Додаткові добавки:
- Стручкова квасоля.
- Просмажений червоний перець.
- Просмажені томати.
- Какао.
- Кедрові горіхи.
- Гарбузове пюре.
- Сир тощо. д.
В Ізраїлі таку закуску виробляють масово в промислових обсягах для реалізації через магазини, на експорт, а також у місцевих їдальнях і ресторанах.
Користь
Позитивні результати вживання хумусу зумовлені наявністю цінних компонентів.
Корисні властивості страви:
- Помірне вживання цієї їжі, особливо без тахіні або з малим її вмістом, допомагає схуднути. Енергетична цінність основи готової страви не висока. Споживання пюре з рослинною клітковиною швидко викликає відчуття насичення, запобігає переїданню. Мала кількість продукту втамовує голод і поповнює організм поживними речовинами.
- Склади хумусу без м'яса широко використовуються прихильниками вегетаріанської кухні. Комплекс повноцінних рослинних білків і амінокислот нуту прекрасно замінюють їхні аналоги тваринного походження.
- Клітковина, мінеральні речовини та вітаміни продукту допомагають поліпшити роботу серцево-судинної системи шляхом зниження кількості «поганого» холестерину. Клітковина утворює в шлунково-кишковому тракті гелеподібну субстанцію, яка зв'язує жовч із домішками холестерину і виводить її з організму. Регулярне вживання закуски є хорошою профілактикою захворювань кровоносних судин і серця.
- Це потрібна їжа для людей, які страждають на закрепи. Рослинні волокна гороху нормалізують роботу кишківника, сприяють його регулярному випорожненню, виводять токсини, що запобігає виникненню спастичного коліту або геморою.
- Наявність марганцю сприяє зміцненню тканин суглобів і хрящів. Це дасть змогу захистити опорно-руховий апарат від захворювань, вести рухливий спосіб життя тривалий час.
- Присутність кальцію, фосфору, заліза в інгредієнтах страви зменшує крихкість кісток, знижує ризик їхніх переломів.
- Надлишок солей натрію та рідини в організмі часто призводить до артеріальної гіпертензії. Легка сечогінна властивість продукту, здатність знижувати кількість натрію благотворно позначається на нормалізації кров'яного тиску.
- Регулярне вживання страви, завдяки наявності необхідних вітамінів і антиоксидантів, призведе до поліпшення стану всього організму, шкірного покриву.
- Продукт нормалізує кількість глюкози крові, має низький гіпоглікемічний індекс, тому може вживатися людьми із захворюванням на цукровий діабет.
Можливі негативні наслідки
Поряд із корисними властивостями ця їжа може завдати шкоди:
- Незважаючи на те, що хумус використовують для схуднення, зловживати ним не слід. Усе корисно, що в міру. Людям, схильним до збільшення ваги, не треба надмірно нею захоплюватися. Він містить достатньо калорій, щоб набрати зайві кілограми.
- Вживання вареного гороху в деяких людей може призвести до утворення надлишкових газів у кишечнику, здуття живота або спазмів. Прояв метеоризму ставить у незручне становище при відвідуванні громадських місць.
- Одночасне вживання нуту та фруктів, що містять пектин, іноді викликає дискомфорт у шлунку. Не кожен організм справляється з великим обсягом клітковини, що призводить до діареї, кишкового болю.
- Склад страви містить велику кількість різноманітних продуктів і приправ. Це необхідно враховувати за наявності індивідуальної непереносимості до якихось із них, щоб не спровокувати алергічну реакцію.
- Існують протипоказання за наявності деяких захворювань. Щоб не отримати загострення, не варто їсти хумус, якщо ви маєте: холецистит, тромбофлебіт, будь-які запальні процеси в шлунку чи кишківнику, значні порушення кровообігу.
- Для жінки, яка годує груддю, не треба додавати в страву велику кількість гострих і пряних спецій. Такі продукти можуть змінити смак грудного молока, що викличе негативну реакцію дитини.
Поради щодо вживання
Традиції вживання страви склалися ще в глибоку давнину у жителів Близького Сходу. Зараз існує безліч способів застосування пасти.
Зазвичай в арабів і євреїв подача закуски відбувається так: охолоджений хумус викладається на широку тарілку, поливається оливковою олією і посипається паприкою. До нього подається піта - арабський круглий коржик або лаваш. Піту, нарізану трикутниками, вмочують у хумус і їдять.
Сучасність вносить свої корективи в старовинні традиції. Нині корж замінюють чіпсами, хлібом, крекерами. Хумус їдять також з овочами, наприклад, огірками, помідорами, селерою. Їх замість коржа вмочують у пасту. Можна просто намазати її на лаваш або тортилью - мексиканський маленький коржик і додати начинку.Хумус подають до м'яса, риби, грибів, картоплі фрі як соус, чим посилюється їхній смак і аромат. Ресторани Сходу пропонують страви, в яких салат або тушковане м'ясо поміщають посередині миски, а навколо розкладають пасту.
Є рецепти використання складу для фарширування яєць, пончиків. Ну, а найпростіший рецепт: намазати пасту на бутерброд.
Висновки
З найдавніших часів до наших днів хумус є улюбленими ласощами у народів Близького Сходу і Північної Африки. Незважаючи на те, що страву готували ще за часів фараонів, вона з успіхом може прижитися на кухні сучасної людини будь-якої країни.
Набір продуктів для приготування зараз можна купити вільно. Ця їжа корисна і прекрасно урізноманітнює щоденне меню, принесе багато позитивних емоцій. Їсти хумус можна і потрібно майже всім, але в розумних кількостях.