Базилік: користь і шкода для здоров'я

Базилік, що має чудовий аромат і неповторний пряний смак, широко використовується в кулінарії як незамінна приправа до багатьох вишуканих страв. Запашне листя цієї рослини здатне перетворити і урізноманітнити смак будь-якої страви і зробити вечерю незабутньою.
Базилік варто ввести у свій раціон не тільки через його виняткові смакові якості, а й тому, що ця рослина вельми сприятливо позначається на нашому здоров'ї.
Базилік - що це таке
Для початку трохи біологічних відомостей: рослина базилік запашний належить до роду багаторічних трав сімейства Ясноткові. Уперше з'явилася ця ароматна трава на території Близького Сходу або, за іншими даними, в державах середземноморського регіону.
Саме жителі цих країн уперше стали вживати пряність у їжу. Базилік високо цінувався стародавніми греками за свій дивовижний смак і сильний, чудовий аромат. Вживали траву, втім, не тільки в кулінарії, а й з косметичною та лікувальною метою - з рослини вичавлювали запашні олії, якими вмощували тіло, а листя поїдали, щоб вилікувати розлади шлунку і поліпшити репродуктивні функції...
У наші дні базилік широко поширений у країнах із теплим, сонячним кліматом: у Південній Європі, у країнах Азії та Африки і на деяких островах Тихого океану. Існують, утім, і менш теплолюбні сорти. Так, певні види запашної рослини успішно вирощують, наприклад, і в східних регіонах нашої країни (навіть у не найтеплішому Сибіру).
Користь для організму
- Насамперед варто сказати про високий вміст аскорбінової кислоти (відомої також як вітамін С) у листі рослини. Завдяки цьому елементу підвищуються захисні функції організму, імунна система працює краще, а ризик підхопити, наприклад, застуду значно знижується.
- Базилік багатий на каротин, або вітамін A, який бере участь у формуванні кісткової тканини та необхідний для гарного зору і профілактики очних хвороб (глаукоми, міопії та інших). Каротин також зміцнює суглоби і зв'язки, покращує стан опорно-рухового апарату.
- Високий у продукті і вміст вітамінів групи B (рибофлавіну). Цей елемент бере участь у багатьох біохімічних процесах, що відбуваються в нашому організмі, зокрема, відіграє важливу роль у всіх обмінних процесах. Безпосередньо бере участь вітамін B і в синтезі гемоглобіну.
- Вкрай благотворно позначається вживання запашної трави на травній системі та її функціях. Нікотинова кислота, наявна в базиліку, полегшує процес перетравлення їжі та слугує профілактикою безлічі розладів шлунково-кишкового тракту: від закрепу та діареї до виразки й гастриту.
- Варто сказати, що базилік містить у складі безліч мікроелементів і мінералів, потрібних для нашого організму, а саме: кальцій, фосфор, йод, натрій, залізо, марганець, мідь, селен і багато інших.
- Ароматна трава має загальнозміцнювальний і тонізувальний ефекти, допомагає швидше відновитися після перенесених операцій і тривалих хвороб.
- Базилік дуже корисно вживати чоловікам, оскільки ця рослина спричиняє приплив крові до пахової зони і покращує роботу статевої системи.
- Ефірні олії, що у великому обсязі містяться в листі, мають заспокійливий ефект, знімають стрес і нормалізують сон. Корисна ароматерапія з використанням олії базиліка в разі депресивних розладів і нервових зривів.
- Покращується функціонування серцево-судинної системи, оскільки пряність покращує кровообіг і перешкоджає утворенню тромбів та появі захворювань серця.
- Пахуча трава рекомендується тим, хто бажає позбутися зайвих кілограмів, оскільки рослина добре контролює апетит, покращує обмін речовин і швидкість жироспалювання.
- Рослина вкрай добре позначається на стані шкірних покривів. Регулярне вживання базиліка покращує шкіру, робить її пружною, гладенькою та ніжною.
- Пряність має протизапальну властивість, прекрасно справляється з інфекціями, вбиває мікробів в організмі, а за зовнішнього застосування листя рослини допомагає впоратися з прищами, висипом або гнійними запаленнями.
- Добре впливає трава на кишечник, прискорює очищення організму від шлаків, шкідливих сполук і токсинів за рахунок легкого сечогінного ефекту.
- Вживання базиліка рекомендовано при захворюваннях дихальних шляхів, оскільки пряність має відхаркувальний ефект і допомагає впоратися із застудними захворюваннями, бронхітом, полегшити симптоми астми.
Протипоказання та можлива шкода
- Рослину не рекомендується використовувати в їжу за наявності будь-яких хронічних захворювань. Обов'язково потрібно проконсультуватися з лікарем з цього приводу.
- Протипоказаний через деякі речовини у складі базилік вагітним жінкам і жінкам-годувальницям, оскільки він може спровокувати деякі ускладнення і підвищити ризик передчасних пологів.
- Листя ароматної прянощі містить невелику кількість ртуті, загалом безпечну для організму. Але в разі зловживання це може спричинити отруєння.
Рекомендації
- Базилік має неповторний смак, що запам'ятовується, і сильний аромат, тому прянощі обов'язково варто використовувати під час приготування різноманітних страв. Добре поєднується рослина з м'ясом і деякими видами риби, овочами; листя можна додавати в супи та салати.
- Пряність є невід'ємною складовою багатьох італійських страв. Варто додавати базилік у піцу, пасту та деякі інші страви, щоб надати страві вишуканого смаку та приємного аромату.
- Вкрай корисна для лікування нервових розладів і безсоння ароматерапія з ефірною олією рослини.
Висновок
Ароматна пряність здатна значно урізноманітнити раціон і перетворити смак багатьох звичних страв. Базилік також украй корисний для організму і практично не має протипоказань.



