Чай із базиліком: чим корисний і чим шкідливий

Традиція пити чай прийшла зі Сходу. Смачні та корисні напої можна готувати з інших трав. Базилік більше відомий як пряність, звичніше використовувати з овочами, для салатів і приготування соусу песто, але його можна вважати універсальною рослиною, аромат має виражені солодкуваті нотки.
Корисні властивості продукту
Належить до однорічних рослин зеленого або фіолетового кольору, залежно від сорту. Цвіте білими, рожевими або світло-фіолетовими квіточками. Має пряний смак із бальзамічним запахом, нотками гвоздики та лимона.
Трав'яний напій має яскравий, освіжаючий смак, добре втамовує спрагу в спеку. Для чаю підійде свіжий або сушений базилік. Листочки, зірвані з грядки, матимуть більш виражений, яскравий смак. На зиму можна заморозити рослину, вона не втратить своїх якостей. Для приготування чаю підійде м'ятолистий і запашний сорти.
Таким напоєм можна втамувати спрагу або зігрітися довгими зимовими вечорами, водночас не тільки насолодитися смаком, а й забезпечити організм необхідними мікроелементами.
Трава насичує чай букетом вітамінів, ефірних олій, він багатий на фітонциди, глікозиди, завдяки цьому він стає лікувальним напоєм. Вживання такого напою під час сніданку допоможе підбадьоритися і прокинутися, приведе організм у тонус. Заспокоїть і умиротворить збуджену нервову систему.У насиченому хімічному складі напою є все необхідне людині, зокрема:
- Вітаміни А, В, РР, С, Е, Е, К.
- Калій.
- Кальцій.
- Магній.
- Натрій.
- Фосфор.
- Залізо.
- Марганець.
- Цинк.
- Селен.
- Мідь.
Напій покращує загальне самопочуття людини.
Користь продукту:
- Відновлення роботи нервової системи, усунення нервозів.
- Підвищення загального життєвого тонусу організму.
- Усунення пригніченого стану та його наслідків.
- Зміцнення та очищення судинної системи.
- Відновлення слизової кишківника з усуненням запального процесу.
- Відновлення апетиту.
- Відновлення правильного функціонування внутрішніх органів.
- Нормалізація сну.
- Зміцнення захисних функцій організму.
- Зняття гарячкового стану і зниження температури тіла.
- Лікування запальних процесів ротової порожнини, викликаних патогенною мікрофлорою.
- Мінімізація ризику виникнення онкології.
- Очищення організму від шлаків, токсинів, вільних радикалів.
- Зменшення хворобливих відчуттів під час менструальної кровотечі.
- Омолодження всього організму.
Регулярно вживаючи базилік у помірній кількості у вигляді чаю або приправи корисно для здоров'я.
Лікувальні властивості базиліка
В Індії базилік стоїть на другому місці після лотоса в ранзі священних рослин. Її застосовують для поліпшення мозкової діяльності, стимуляції імунітету. У Стародавньому Єгипті пряність застосовували для муміфікування та як відлякувальний засіб від кровосисних комах.
Серед основних лікувальних властивостей виділяють:
- Усунення патогенної мікрофлори в організмі.
- Нормалізація роботи травної системи.
- Відновлення функції дихальних органів.
- Виведення з організмів шлаків і токсинів.
- Усунення вільних радикалів.
- Зняття спазму гладкої мускулатури.
- Нормалізація тиску.
Корисно вживати в разі нестабільної роботи нервової системи, сечовидільних шляхів, репродуктивних проблем.
Можлива шкода для організму
Вживання чаю з базиліком може мати шкідливий вплив на організм у разі деяких захворювань.
Не рекомендується приймати в таких випадках:
- У разі артеріальної гіпертонії.
- Після інсульту, інфаркту міокарда.
- У разі захворювань серцево-судинної системи.
- Протипоказаний при цукровому діабеті, при відхиленнях у згортанні крові.
- Не можна вживати при гіпотонії та дистонії.
- Вагітним і жінкам, які годують груддю, через вміст ефірних олій.
Не рекомендується зловживати цією рослиною і цілком здоровим людям, у листі міститься ртуть у невеликих кількостях. Цей метал має властивість накопичуватися в організмі, отже, помірне вживання принесе лише користь.
Рецепти приготування
Чай із базиліком має приємний смак, до нього додають ягоди і трави. Пити напій можна гарячим або охолодженим.
Заварювати чай можна за класичним рецептом або з різними добавками. Добре поєднується трава з полуницею, цитрусом, обліпихою та іншими травами. Можна заварювати з м'ятою, лимонною травою.
Залежно від процесу приготування та поєднання інгредієнтів розкриваються не тільки смакові якості напою, а й відрізняється його вплив на організм людини. Наприклад, перед сном можна поєднувати базилік з м'ятою або лавандою, а ось вранці добре пити чай з лимоном для підняття загального тонусу організму.
Чай з обліпихою допоможе зміцнити імунну систему, в нього добре додавати апельсин, скоринку мандарина і гілочку розмарину. Можна не поєднувати базилік ні з чим, а просто використовувати його як добавку до зеленого або чорного чаю. Дозволено заварювати базилік без додавання класичної заварки, для цього на 1 чашку кладуть 2 листочки і заварюють окропом протягом 10 хвилин.
Для того, щоб заварити смачний напій знадобиться 7 листочків базиліка, 3 великі полуниці, 10 ягід обліпихи, гілочка розмарину. Покласти інгредієнти в скляний чайник і залити окропом. Настоювати 15 хвилин. Можна поєднувати із солодким сиропом, цукром, медом.
Дивовижний пряний напій має масу корисних властивостей для організму, при цьому може завдати шкоди здоров'ю, якщо вживається неправильно. Існує кілька протипоказань, за яких вживати чай заборонено. За допомогою смачних і різноманітних рецептів можна заварити чай по-різному. Від способу приготування залежить користь і смакові характеристики.Перед використанням напою як народних ліків потрібна консультація з фахівцем. Якщо під час вживання базилікових ліків стало погіршуватися самопочуття, то потрібно якомога швидше перестати вживати напій і звернутися до лікаря.



