Чай мате - чим корисний і чим може бути шкідливий

Мате - смачний, терпкий чайний напій, родом із Парагваю. Унікальні властивості чаю дозволили йому стати популярним у всьому світі. Напій бадьорить вранці, втамовує спрагу в спеку і дає змогу поліпшити сон.
Особливості та хімічний склад
Листя падуба є основою мате. Сушіння спеціальним способом дає змогу розкрити всі смакові якості рослини. Під час ферментування воно набуває гіркуватості й аромату димку.
Основними постачальниками справжнього чаю є Бразилія, Аргентина і Парагвай. Властивості чаю неоціненні для здоров'я. На батьківщині його використовують не тільки як повсякденний напій, а й як народні ліки.
Цінується мате за свою здатність справлятися з втомою, поганим настроєм і самопочуттям. Регулярне вживання допомагає впоратися з головним болем і розладами сну.
Надавати користь напій може тільки в тому разі, якщо він правильно заварений. Якщо неправильно пити мате, то можна завдати серйозної шкоди організму.
У складі листя вічнозеленого чагарнику виявляють:
- Вітаміни А, Е, С, В, РР, вітаміни Е, С, В.
- Рослинні кислоти.
- Дубильні речовини.
- Холін.
- Біофлавоноїди.
- Сапоніни.
- Холін.
Вітамінний комплекс, що входить до складу, допомагає відновити організм, підняти загальний тонус і підвищити захисні властивості. Добре насичує при авітамінозах і виснаженні.
Холін допомагає очистити судини та вивести шкідливий холестерин. Все це є профілактикою розвитку атеросклерозу, хвороб серця і судин. Чай не чинить негативного впливу на серце і судини, не перевантажує нервову систему.Корисні властивості
Користь мате досить велика. Він сприятливо впливає на всі системи організму.
Цілющі властивості:
- Відновлення роботи травної системи.
- Поліпшення діяльності міокарда.
- Поліпшення стану центральної нервової системи.
- Зняття спазмів м'язового корсета.
- Активізація розумової діяльності.
- Підвищення лібідо.
- Зміцнення імунної системи.
- Стимуляція метаболізму.
- Виведення з організму шлаків і токсинів.
Дивовижні властивості напою полягають у тому, що він може бадьорити і заспокоювати. Все залежить від способу приготування і спеціальних добавок. Регулярне вживання допомагає впоратися з нервуваннями і депресіями.
У разі заміни звичайного чаю на мате відбувається поліпшення роботи травної системи. Нормалізується перистальтика кишківника.
Мате допомагає відновити кровотік і поліпшити хімічні показники крові. Завдяки розширенню судин нормалізується стан міокарда і його роботи, нормалізується тиск.
Позитивно впливає чай на стан фігури. Він прискорює обмінні процеси і стимулює спалювання жиру. Пригнічує відчуття голоду. Одна чашка допомагає позбутися відчуття голоду.
Можлива шкода
Незважаючи на велику користь для організму, листя зеленого чагарнику може завдати шкоди організму людини. Якщо продукт зберігається понад 2 роки, то в його складі відбуваються серйозні зміни, які здатні призвести до гострої інтоксикації організму.
Якщо під час вживання з'явилися такі прояви, як кашель, висип, свербіж, сльозоточивість, чхання та інші неприємні симптоми, то вживати чай слід негайно припинити.
Сильно гарячий чай здатний викликати онкологію. Тому пити мате можна тільки в охолодженому або теплому вигляді.
Існує низка протипоказань, коли ліки категорично заборонено вживати:
- Дитячий вік до 7 років.
- Виношування дитини.
- Період грудного вигодовування.
- Підвищений тиск.
- Аритмія.
- Тахікардія.
- Виразка стравоходу.
- Підвищена кислотність.
- Кам'яні утворення в організмі.
- Схильність до алергічних явищ.
Якщо під час вживання чаю погіршився стан здоров'я, то необхідно якомога швидше відмовитися від напою і звернутися до лікаря. Заборонено вживати напій разом із м'ясом, спиртним і тютюном.
Вживання напою
За зовнішнім виглядом, напій можна сплутати зі звичайним зеленим чаєм. Він має зелено-жовтий насичений колір, незвичайний аромат і гірко-кислий смак. Заварювати натуральний мате можна до 8 разів.
Усі корисні властивості та смакові якості чаю розкриваються після третього заварювання. Смак починає змінюватися після третьої заварки, але користь зберігається до самого кінця. У класичному варіанті приготування немає ніяких добавок, тільки листя вічнозеленого чагарнику.
Висушене листя слід поміщати в керамічний посуд і заварювати водою не гарячішою за 80 градусів. Настоюється напій 2-3 хвилини і потім вживається. Якщо заварити чай киплячою водою, то він стане несмачним і шкідливим для здоров'я.
Пити чай слід через спеціальну трубочку, на кінці якої є сіточка для фільтрації листя. Якщо спеціального пристосування для мате немає, то можна пити його як звичайний чай.
Сучасний напій трохи відрізняється від класичного варіанту. Сьогодні мате виробляють у фабричних умовах, додаючи до нього різні фрукти й ароматизатори. Фабричний чай практично не може завдати шкоди організму, оскільки листя піддається спеціальній обробці.
Добре доповнює свіжоприготований чай лимонний або грейпфрутовий сік, цукор, мед, листя м'яти. Такий напій слід подавати холодним у спеку, щоб втамувати спрагу та тонізувати організм.Щоб правильно приготувати чай, можна використовувати такий рецепт:
- 23 невеликого чайника засипати сухим листям чагарнику.
- Затиснути рукою і струснути.
- Встановити трубочку в самому центрі.
- Залити водою.
Через 3 хвилини чай можна вживати.
Мате - екзотичний напій, який поширений у латинській Америці. На сьогоднішній день, існує 3 країни постачальників сировини. Напій надає велику користь на організм людини. Має насичений хімічний склад. При неправильному заварюванні та вживанні можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров'ям, зокрема й онкологія. Рецепт заварювання мате допоможе приготувати напій правильно і мінімізувати ризик для здоров'я та розвитку побічних дій.



