Чай масала - користь і шкода

Чай масала - користь і шкода
Вода та напої

Індія є одним із найголовніших постачальників чаю у світі. Індійський чай славиться своєю високою якістю і глибоким смаком. Існують різні сорти та види напою. Один із них - чай масала.

Масала

Чай масала - це напій, який отримують шляхом заварювання чорного чаю разом з індійськими спеціями і прянощами та молоком. У перекладі з індійської «масала» означає суміш спецій.

Який вигляд має чай масала

Історія напою починається в 7 (за деякими даними - в 3) тисячолітті до нашої ери. В Індії чай стали поширювати в середині XIX століття, коли на території штату Ассам британці розвели перші чайні плантації. Багаті громадяни давали своїм рабам масала-чай для збільшення працездатності та витривалості. Пізніше напій став популярнішим і його можна було купити на будь-якому ринку чи базарчику.

Класичний рецепт напою включає міцно заварений чорний листовий чай, молоко і спеції. У деяких випадках можна замінити чорний чай зеленим, червоним або фруктовим, але в жодному разі не можна прибирати з рецепта молоко і спеції - саме вони є особливістю напою і несуть найбільшу користь.

У масала-чаї міститься багато корисних речовин:

  • Поліфеноли.
  • Органічні кислоти (пантотенова й аскорбінова).
  • Ефірні олії.
  • Алкалоїди.
  • Антиоксиданти.
  • Кофеїн.
  • Амінокислоти.
  • Вітаміни: A, група B, C, E, P.
  • Мінеральні речовини: мідь, натрій, магній, цинк, фосфор.

Налиття чаю

Користь

Саме завдяки наявності корисних речовин, масала чинить благотворний вплив на організм:

  • Зміцнює імунітет, активує імунні клітини і надає протимікробний ефект. Гарячий масала-чай з додаванням імбиру (або кореня імбиру), червоного перцю і меду допоможе організму протистояти вірусним захворюванням, а під час хвороби швидше встати на ноги. Крім цього, корінь імбиру заспокоює і надає розігрівальний ефект, що корисно після тривалої прогулянки на морозі.
  • Лікує ангіну, тонзиліт, фарингіт. Якщо турбують болі та першіння в горлі, сухий і вологий кашель, то потрібно перед сном пити масала-чай з додаванням м'яти, чорного перцю, кориці та меду.
  • Тонізує і бадьорить. Прянощі та спеції, а також кофеїн надають енергії, позбавляють сонливості та втоми. Масала є чудовою альтернативою каві, при тому більш корисною.
  • Допомагає худнути. Пекучі спеції, такі як червоний перець, імбир, кориця, куркума «розганяють» метаболізм і сприяють спалюванню зайвих кілограмів. На основі масали можна влаштовувати розвантажувальні дні - ціла доба на одному тільки чаї дасть змогу позбутися кількох зайвих кілограмів і вивести з організму шлаки і токсини.
  • Покращує травлення і функціонування органів ШКТ - усуває діарею, здуття, метеоризм. Насіння фенхеля в чаї допомагає впоратися з кишковими кольками, спазмами та дискомфортом.
  • Зміцнює серцево-судинну систему. Масала нормалізує тиск і пульс, робить судини міцнішими й еластичнішими. Регулярне вживання напою знижує ризик розвитку тромбозів, інсульту та судинних патологій.
  • Покращує роботу мозку. До середини робочого дня з'являється втома, відчуття стресу, увага слабшає. Чашка ароматного чаю зі спеціями активізує мозкову діяльність і дозволить продовжити робочий день із новими силами.

Приготування масали

Шкода

Оскільки прянощі та спеції є алергенами, то чай здатний викликати сильну алергію. У людини червоніє обличчя, з'являються почервоніння і висип по всьому тілу, печіння шкіри. У декого починається нудота і болі в животі.

Також напій може стати причиною розладу травлення. Зазвичай воно виникає в тих, хто має алергію на молоко або непереносимість лактози. Тому людям із цими показаннями не рекомендується пити цей напій.

Масалу протипоказано пити особам, які страждають на виразку шлунка. Через дію гострих спецій шлунковий сік почне виділятися у великих кількостях і спричинить спазми та болі в животі.

Готовий чай масала

Як правильно заварювати

Спочатку необхідно підготувати всі інгредієнти. Для заварювання ідеально підійде цейлонський чай або сорти ассам. Молоко краще брати незбиране, не пакетоване.

Зазвичай у масалу додають кардамон, гвоздику, насіння фенхеля, мелений перець, шафран, мускатний горіх, мелений імбир. Прянощі можна варіювати на свій смак.

Рецепти:

  • Закип'ятити 2 склянки води, остудити до 90 градусів і заварити 30-40 грамів листового чаю, додати молоко (кількість за смаком) і спеції. Настоювати суміш протягом 5 хвилин і процідити, після чого її можна вживати.
  • У каструльці змішати по 2 склянки води і молока та 4 столові ложки чаю. Довести суміш до кипіння, зняти з вогню, додати спеції та добре розмішати. Залишити напій настоюватися 10-15 хвилин і процідити.
  • Спеції насипати в невеликий мішечок з натуральної тканини і підвісити за нитку. У каструлю налити 2 чашки води, помістити туди мішечок і закріпити його так, щоб потім було легко витягнути. Довести воду до кипіння, потім зменшити вогонь і кип'ятити спеції ще 10 хвилин. Потім у воду засипати жменю чаю і залишити настоюватися 2-3 хвилини. Після цього часу мішечок вийняти, додати в напій половину склянки молока, мед і насіння ванілі.

Увага! Мед потрібно додавати в уже остиглий чай, щоб його корисні властивості не випарувалися під впливом гарячої температури.

Поради щодо вживання

Масала-чай не рекомендується пити на голодний шлунок - гострі спеції чинять агресивний вплив на слизову оболонку і подразнюють її. Краще вживати його через 1-2 години після їди.

Готувати напій необхідно в гарному настрої, а якщо він готується для когось, то заварювати потрібно з любов'ю. Адже, згідно з переказами, чай вбирає в себе всі почуття та емоції.

Вживати масалу потрібно одразу після приготування, оскільки з часом усі корисні речовини в ньому руйнуються.

Масала - незвичайний і цікавий вид чаю, який за умови правильного заварювання і вживання сприятливо впливає на здоров'я. На день рекомендується випивати не більше 2 чашок, вранці для усунення сонливості та ввечері для заспокоєння і поліпшення сну. Рецепти можна коригувати і «грати» зі смаками, але занадто багато спецій додавати не можна, оскільки це зіпсує смак напою.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0