Абрикоси - користь і шкода для здоров'я

Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка, запори, лихоманку, захворювання шкіри, ракові утворення, анемію.
Абрикоси допомагають поліпшити здоров'я серця і судин. Також корисні при догляді за шкірою, тому їх додають у різні косметичні засоби. Крім того, мають здатність знижувати рівень холестерину, запобігати погіршенню зору, сприяють зниженню ваги, підвищують міцність кісток, підтримують баланс електролітів в організмі. Розглянемо більш детально користь і можливу шкоду цього фрукта.
Що таке абрикос? Його харчова цінність
Абрикоси - маленькі плоди золотистого помаранчевого кольору, які належать до сімейства фруктових дерев Rosaceae. Плоди складаються з одного насіння, розташованого в центрі та оточеного ароматною м'якоттю. Абрикоси мають оксамитову шкірку. Його насіння також їстівне, а за смаком і зовнішнім виглядом схоже на мигдаль.
Користь для здоров'я зумовлена значним вмістом вітамінів, включно з вітамінами A, C, K, E. Фрукт є багатим джерелом низки інших важливих вітамінів (менш як 5% від щоденної норми), мікроелементів: калій, мідь, марганець, магній, фосфор і харчових волокон.
Корисні властивості
- Хороше джерело вітаміну А. Абрикоси багаті на вітамін А, який також відомий як ретинол. Ретинол необхідний для підтримки здоров'я очей, імунної системи.
- Користь для травної системи. Свіжі та сушені абрикоси є хорошим джерелом клітковини. Враховуючи, що ретинол в абрикосі жиророзчинний, плоди легко розчиняються в організмі, а важливі поживні речовини легко засвоюються системою травлення. Цей плід захищає організм від проблем зі шлунково-кишковим трактом, допомагаючи очищати кишечник.
- Здоров'я серця і судин. Високий вміст клітковини допомагає зменшити поганий вміст холестерину в тілі, а це означає, що серце і судини захищені від багатьох захворювань. Водночас, він збільшує хороший холестерин. Плюсом є вміст калію, який врівноважує рівень електролітів, підтримуючи здоров'я серцевого м'яза. Усе, що потрібно зробити, це з'їдати щодня один-два свіжих плоди абрикосового дерева або жменю сушених.
- Джерело антиоксидантів. Стиглі абрикоси є натуральними джерелами антиоксидантів. Споживаний щодня, фрукт допомагає організму позбутися токсинів, які людина схильна набирати з плином часу. Антиоксиданти, своєю чергою, також вбивають вільні радикали, що ушкоджують клітини.
- Користь для шкіри. Поєднання вітаміну С, А і фітонутрієнтів забезпечують підтримання краси та здоров'я шкіри, а антиоксиданти уповільнюють процес старіння.
- Ефективний під час схуднення. Клітковина в плодах покращує роботу травної системи, збільшуючи метаболізм, тому щоденне вживання невеликої кількості абрикосів не додає зайвих калорій, при цьому спричиняючи відчуття ситості. Не варто забувати, що сухофрукти містять більше цукру.
- Зміцнення кісток. Кальцій дуже необхідний при формуванні та розвитку кісток, а його багато в абрикосах. Цікаво також зазначити, що без достатньої кількості калію в організмі, кальцій не засвоюється. І хороша новина в тому, що абрикос містить обидва ці компоненти!
Шкода та побічні ефекти
Не існує майже ніякої шкоди під час вживання абрикосів, проте є низка протипоказань:
- Як консерванти іноді додають сульфіти для висушених абрикосів, а також продуктів, що містять абрикоси, які можуть спричиняти алергічні реакції у деяких людей. Сульфіти також можуть серйозно впливати на перебіг астми, спричиняючи астматичні напади.
- Абрикос може бути причиною алергії (форма алергічної реакції на певні рослинні білки), яка зазвичай вражає людей, які страждають алергією на пилок.
- Можуть виникнути свербіж, печіння в роті, губах і горлі після вживання їжі або дотику до фрукта. Симптоми можуть зникнути за кілька хвилин. Проте, рекомендується проконсультуватися з алергологом, щоб визначити причину реакції та можливі запобіжні заходи.
- Незрілий абрикос також може спричинити розлад шлунка.
Як додати абрикоси до свого раціону. Поради під час купівлі та зберігання
- Фрукт можна брати із собою в дорогу у висушеному або свіжому вигляді.
- Також можна нарізати абрикоси, додаючи їх у ранкові пластівці або кашу на сніданок.
- Фрукт можна змішати з йогуртом і намазати на хліб (для любителів солодких бутербродів).
- Абрикоси також широко використовуються в приготуванні компотів, варення, як начинка для пирогів.
- Плід добре поєднується із зеленим листям, фетою, мигдалем. І все, що потрібно - просто заправити салат бальзамічним соусом!
Лікарі рекомендують з'їдати щодня принаймні 5 порцій (80 г мінімум) фруктів або овочів. Два великих абрикоси або три маленьких відповідають денній нормі.
Важливі критерії, які слід враховувати під час купівлі та зберігання абрикосів:
- Щоб дізнатися зрілий плід чи ні, помацайте його. Він повинен мати гладеньку і не пухнасту шкіру, не надто м'яку і не надто тверду. Колір не є індикатором стиглості, оскільки він залежить від сорту.
- Абрикоси можна зберігати доволі довго, якщо не піддавати їх впливу прямих сонячних променів та тримати у прохолодному місці (зберігання в холодильнику може змінити смак фрукта). Однак краще вживати їх у свіжому вигляді, оскільки в сушеному вони з часом втрачають свою ефективність.
- Перед використанням не потрібно зчищати з нього шкірку, а просто помити теплою водою.
Підводячи підсумок
Як видно з усього перерахованого вище, абрикоси мають значну користь для здоров'я і практично не мають протипоказань до вживання. Помірне вживання фрукта щодня сприятиме поліпшенню обміну речовин, здоровій втраті ваги, насиченню організму важливими вітамінами, мікроелементами, а за зовнішнього застосування він допоможе видаляти пігментні плями та діятиме, як зволожувальний крем для шкіри.



