Абрикосові кісточки, їх користь і шкода

Абрикосові кісточки, їх користь і шкода
Насіння

З настанням літа на наших столах з'являються довгоочікувані свіжі овочі та фрукти. Серед них заслуженою популярністю користується абрикос. Цей смачний, ароматний фрукт ми з'їдаємо з величезним задоволенням, а кісточки, що залишаються, як правило, викидаємо.

Багато хто не здогадується, що це теж цінний харчовий продукт. Його теж можна вживати в їжу. Можливо, хтось і чув про користь таких «горішків», але не впевнений, чи варто їх їсти. Думки з цього приводу існують найрізноманітніші. Давайте розберемося, наскільки корисні абрикосові кісточки, чи можна їх вживати в їжу, і чи не зашкодить їх вживання нашому здоров'ю.

  • Користь
    • Трохи історії
    • Сучасний стан справ
    • Як робити правильно й отримувати користь
  • Шкода
    • Безпечне дозування
    • Деякі корисні поради
    • Кому протипоказано вживання
  • Висновки
  • Що це таке

    Абрикос відомий давно. Є згадки про те, що його близько 5 тисяч років тому почали вирощувати в Китаї. Близько 2 тисяч років тому воно потрапило до Європи, продовживши свою тріумфальну ходу її територією. Добре прижився в Росії.

    Плоди в період плодоношення збираються з дерев. Кожен абрикос, крім соковитої м'якоті, містить кісточку. Виділені ядра їстівні. Мають приємний «горіховий» смак із легкою гіркуватістю. Кісточки різних сортів можуть відрізнятися за розміром і за смаком. Краще вживати ті, які гірчать менше.

    Свіжі абрикос і кісточки

    У їжу вживаються попередньо очищеними від твердої оболонки. Можна їсти в сирому вигляді або піддати термічній обробці (відварити або висушити в духовці). Використовуються в приготуванні кондитерських виробів (глазурі, персипану, цукерок), абрикосової олії, у виробництві кремів для шкіри та шампунів.

    Харчова цінність

    У 100 г ядер, виділених з абрикосових кісточок, міститься: 25 г білків, 47 г жирів і 4 г вуглеводів. Калорійність становить 450 ккал на 100 г продукту. Хімічний склад досить різноманітний і включає мікро- і макроелементи, жирні олії (лінолеву, олеїнову, міристинову, стеаринову кислоти), вітаміни. Крім того, до складу входить амигдалін, який належить до органічних сполук і є глікозидом із групи ціанідів. Гіркий присмак ядер обумовлений саме його присутністю.

    Багато кісточок абрикоса

    Користь

    Обумовлена компонентами, що входять до складу. Але перш, ніж перейти до перерахування корисних властивостей, хотілося б зупинитися на доволі цікавому і багато в чому спірному моменті. Це важливо, оскільки зачіпає кожного з нас, як споживача. Йдеться про вищезгадану речовину амигдалин (вітамін В17, лаетрил, лаетрал).

    Трохи історії

    У 50-60 роках минулого століття доктором Кребсом (молодшим) було висунуто припущення, що всі ракові новоутворення виникають через брак в організмі вітаміну В17. На одній зі щорічних конференцій, присвячених питанням боротьби з раком, Кребс виступив із доповіддю на цю тему. У 1961 році амигдалін вдалося штучно синтезувати. З'явився препарат під торговою назвою «Лаетріл», що поповнив список препаратів для альтернативного лікування раку.

    Сучасний стан справ

    Ставлення вчених і медиків до амигдаліну вельми неоднозначне. Багато в чому це пов'язано з тим, що речовина токсична для клітин. Синильна кислота належить до тканинних отрут, що порушують клітинне дихання. Отруєна ціанідами клітина не може використовувати кисень, який приносять еритроцити. Але разом з цим, виділена хімічна сполука є потужним протираковим засобом, що проявляє цікаві властивості і дає обнадійливі результати в лікуванні онкологічних захворювань.

    Кісточка всередині абрикоса

    Як робити правильно й отримувати користь

    Тепер поговоримо про те, як вищесказане стосується звичайної людини, яка вирішила вживати в їжу ядра абрикосових кісточок. Під час вживання продукту, крім корисних речовин, в організм надходитиме амигдалін, користь чи шкода від якого визначатиметься дозою, що надійшла. У невеликих кількостях ця хімічна сполука корисна для організму. Користь його проявляється в:

    • Поліпшення обмінних процесів.
    • Прекрасний болезаспокійливий ефект.
    • Уповільнення процесів старіння клітини.

    Отрутою для клітини він стає тоді, коли надходить у відносно великих дозах. Тому питання правильного вживання абрикосових кісточок (дотримання дозування) має вирішальне значення.

    При вживанні кісточок дуже важливо дотримуватися денної норми вживання. У разі перевищення рекомендованої норми можуть проявитися симптоми інтоксикації, характерні для отруєння синильною кислотою.

    У ядрах міститься багато цінних харчових компонентів. Крім того, вони мають лікувальний ефект. Корисні властивості проявляються в нормалізації роботи таких органів і систем:

    1. Серцево-судинної. Нормалізується серцевий ритм і артеріальний тиск. Вітамін В17 покращує обмінні процеси в міокарді, впливає на судинну стінку, нормалізує її тонус.
    2. Імунної. Підвищується стійкість до застудних захворювань, зменшується алергічна налаштованість організму.
    3. Опорно-рухового апарату. Завдяки гарному болезаспокійливому і протизапальному ефекту зменшуються або зникають болі в суглобах, їхня припухлість.
    4. Шлунково-кишкового тракту. Зникають больові відчуття, нормалізуються випорожнення за схильності до закрепів.
    5. Органів дихання. Добре виводиться мокротиння з дихальних шляхів, зменшується його в'язкість. Відзначається гарний ефект у разі хронічних бронхітів, бронхіальної астми, емфіземи легень.
    6. Сечостатевої. Відбувається нормалізація статевої функції, підвищується сексуальний потяг.
    7. Шкіри та волосся. Дія проявляється як під час вживання в їжу, так і під час місцевого застосування у вигляді різних аплікацій, мазей, кремів.

    Прийнято вважати, що абрикосові кісточки можуть бути засобом профілактики та боротьби зі злоякісними пухлинами.

    Можна сперечатися про ефективність чи неефективність такого методу оздоровлення, але відкидати його геть було б дурістю. Встановлено, що амигдалін вибірково «прилаштовується» до пухлинних клітин, вступаючи у взаємодію з бета-глюкозидазою, що міститься в них. Це фермент, вміст якого у хворих клітинах у сто разів вищий, ніж у здорових. Нормальні клітини амигдалін не зачіпає, оскільки вибирає тільки клітини з високим вмістом бета-глюкозидази (це характерно тільки для пухлинних клітин). Результатом хімічної реакції стає вивільнення деяких речовин, які руйнують пухлинну клітину. За великого вмісту цього глікозиду в крові починають страждати всі клітини, з'являються симптоми отруєння.

    Зважаючи на недостатню доказову базу, цей метод лікування розцінюється як альтернативний, залишаючись на озброєнні народної медицини. Застосовується лише в комплексній терапії пухлинних захворювань, а не як самостійний засіб.

    Ефективність профілактичної протипухлинної дії доповнюється ще й тим, що це природний антиоксидант.

    Шкода

    Як уже говорилося, при вживанні очищених ядер найважливіше - не передозувати! Інакше корисний продукт може завдати шкоди організму, спричинивши симптоми отруєння ціанідами, що містяться в ньому. Синильна кислота - одна з найсильніших отрут, що порушують дихання клітини і вироблення в ній енергії.

    Безпечне дозування

    Насамперед можуть постраждати мозок і серце. Європейське агентство з безпеки продуктів харчування зазначає, що смертельною дозою цієї отрути для людини може стати її вміст у продукті в кількості 0,5-3,5 мг на 1 кг ваги людини. Отже, для людини масою 80 кг таким критичним порогом може стати доза від 40 до 280 мг.

    Якщо врахувати, що в 1 грамі ядер абрикосової кісточки може міститися до 4 мг амигдаліну (залежить від сорту абрикоса), то абсолютно безпечним для людей із такою масою тіла можна вважати прийом 3-4 ядер на добу. Усе, що більше - на свій страх і ризик. Аналогічно можна розрахувати дозування для людей з більшою або меншою вагою. Дітям достатньо 1 кісточки на добу. Причому, ядра рекомендується з'їдати не відразу, а протягом дня за кілька прийомів.

    Сухі кісточки абрикоса

    Деякі корисні поради

    Варто прислухатися до таких порад:

    • Ядра кісточок перед вживанням краще просушити в духовій шафі або відварити (є дані про те, що негативна дія отруйних компонентів може бути частково нейтралізована тепловою обробкою).
    • Не слід вживати старі кісточки, що зберігалися кілька років (у них підвищується концентрація ціанідів).
    • Не потрібно зберігати кілька років консервацію - компоти з кісточкових (слив, абрикос, вишень), тому що концентрація шкідливих речовин із часом наростає.

    Кому протипоказано вживання

    Протипоказаннями до прийому можна вважати такі стани та захворювання:

    1. Захворювання печінки.
    2. Захворювання щитоподібної залози.
    3. Цукровий діабет.
    4. Вагітність, годування груддю.
    5. Алергічні реакції.

    При появі симптомів отруєння слід терміново звернутися до лікаря.

    Висновки

    Говорячи про абрикосові кісточки, як продукт харчування, слід зауважити, що перед нами якраз той випадок, про який свого часу говорив лікар і філософ Парацельс. Його слова: «Все є отрута, і ніщо не позбавлене отруйності. одна лише доза робить отруту непомітною», якнайкраще відносяться до нашого предмета розмови.

    Якщо ви вирішили вживати цей продукт, то робіть це розумно. Невиправданий ризик нікому не потрібен. Тим, хто не впевнений, чи можна йому вживати абрикосові кісточки, краще проконсультуватися з лікарем. У жодному разі не перевищуйте рекомендованих доз!

    Людям, які проводять лікування пухлинних захворювань, не слід відмовлятися від основного лікування, покладаючи надії тільки на альтернативний метод лікування. Його можливо застосовувати як додатковий тільки після консультації з лікарем-онкологом, який лікує.

    За осмисленого підходу та дотримання певних правил вживання цей продукт буде корисним для вашого здоров'я.

    Ctrl
    Enter
    Заметили ошЫбку
    Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
    Топ из этой категории
    Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
    Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
    04.02.25
    1
    0
    Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
    Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
    04.02.25
    1
    0
    Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
    Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
    04.02.25
    0
    0
    Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
    Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
    04.02.25
    0
    0